Menu Bersahur Ramadhan 14 2017
Assalamualaikum semua pengunjung-pengunjung Halamanku semua, Apa khabar harini? Hari Jumaat penghulu segala Hari, cuaca pagini pun tenanang2 jer.. nyaman, cuma kat blok ku dah bermula hiruk pikuk pelajar2 Diploma n Degree yang telah memulakan sesi perkuliahan, berbanding pelajar2 ku yang masih bercuti n akan mula menjalani perkuliahan lepas Raya.
Baiklah berbalik kepada n3 kalini nak share menu bersahur kami pagi tadi.. nampak tak makin lama makin ringkas menu bersahur kami hahahahaha.. apalah nak jadi ni yer... hihihi mlm tadi SK request nak menu Sup Ayam merangkap menu Azfar bento ke pengasuh harini, tekak tuan tanah pulak teringin nak makan ayam rempah (rempah Sate) cuma ku tumis, x goreng nak juicy2 sikit tapi x mo berkuah.. hihihi macam2 lak kan jom layan
Ayam Rempah Sate
nak ke resepi? meh kita tepek
nak ke resepi? meh kita tepek
Ayam Rempah Sate dan Sup Ayam
alamak lupa pulak nak snap sambal kicap.. hihihi halal lah yer
Ayam Rempah Sate
250g Isi Ayam - potong kiub basuh n toskan.
Bahan kisar
*1 labu Bwg bsr
*5 ulas Bwg putih
*1 inci Halia
*1 inci Lengkuas
*2 btg Serai
Bahan/rempah Sangai
3 sudu Serbuk ketumbar(sangai)
1 sudu Serbuk jintan manis(sangai)
1 sudu Serbuk jintan putih(sangai)
1/2 sudu serbuk Kunyit
Garam dan Gula secukup rasa
Cara 2
1. Kisar
/tumbuk yg bertanda * x banyak menggunakan air.
2. gaulkan isi ayam yang telh di potong kiub dengan sedikit gula
3. tambahkan bahan kisar, gaul sebati
4. tambahkan bahan/rempah sangai
5. gaul sebati dan perap 1/2 - 1 hari, lagi lama lagi meresap bahan rempah n lagi sedap.
6. siap untuk di bakar (sate) @ panggang atas pan @ goreng, kalini kita leburkan atas pan dengan sedikit minyak, ala2 menumis, sbb nak juicy2 kuah2 sikit..
Selamat Mencuba..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan