Sabtu, 17 Jun 2017

MENU BERBUKA RAMADHAN 21 2017

Menu Berbuka Ramadhan 21
Kuey Tiaw Kung Fu

Assalamualaikum semua pengunjung-pengunjung Halamanku n3 kalini nak tepek menu berbuka kami arini.. hihihi betul ke istilah ku.. cewwwaaahhh kung Fu gitu, jangan arah ea.. sebenarnya balik kerja dah lambat so sampai2 malas nak fikir2 dah SK lak lately  ni bz sikit ngan pembelian perabut bagai.. sampai umah pun masih online ngan boss x habis2 kesian kan.. hihihi kita pun dengan machonya wat2 ada idea lah x bertanya pun kat SK n Azfar.. hihhi  jom layan, kita main masak2, ni share resepi ngan gambo sekali hihiihi senang jer, x sampai 15 minit setle


1. Kocak 1 biji telur + secubit garam dan serbul kada putih.
masukkan kuey tiaw n gaul sebati

2. goreng atas pan dengan minyak yg sedikit (guna nonstick pan - mudah)

3. goreng dengan api yg perlahan sehingga separa garing kedua belah bahan (kuey tiaw goreng)

4. angkat n hidang dlm pinggan kuey tiaw yang telah digoreng tadi

5. utk kuah, guna sayur yang ada lam peti ajaibku itew..
sawi + bunga kobis + lobak

6. tumis 3 ulas bawang putih (diketuk)
7. masukkan 3 sudu sos tiram, terus tumis sebati,
8. masukkan 3 cawan air dan reneh hingga mendidih,
9. masukkan sayuran pilihan n udang
10. setelah semua nya masak, perasakan,
11. tambah 3 sudu pes tepung jagung untung memekatkan kuah..
SIAP..

Hidangkan bersama Kuey tiaw yg telah digoreng tadi
boleh dihidang bersama cili kicap

Tiada ulasan:

Catat Ulasan