Kek Gula Hangus
Salam sumer... next n3 ok ... ok ni projek ari jumaat lepas ni kira n3 tertunggaklah gamaknya yer... semasa SK dah mula beransur sihat, akupun cuba2 wat menu nak menarik selera tekak SK yang sakit tu tuk makan... nasi? jgn haraplah... kek ni memang festime wat kek ni... resepi lama dah simpan mintak dari kakak ku yang sorang tu K. Ani... tqvm memang best.. selalu kalau balik kg atau ada kenduri kendara pasti kakakku wat kek ni.. peminatnyerpun ramai.. lagi tang buattu he he he he.. mak selalu suruh aku belajo kat kakak aku yang sorang tu.. sejak dia berkahwin .. ialah pasni sapalah yg nak membaking kat umah mak akutu...tapi aku wat tak reti jek..ha ha ha kakakku tang membaking boleh tahan sampai sibuk ambil tempahan cuma adik die ni huhu x reti... Jom Layan Kek Gula Hangusku itew..
Amacam lulus tak?
SK... memberangsangkan.. mula aku suap sepotong sikit jek..
dia teka Kek Gula Hangus? aku angguk.. di senyum n mintak lagi..
leganya hatiku ini... alhamdulillah.. tekaknya kian pulih...
ni tgh2 kebakaran
ni dia baru kluar oven he he he
mmmm syedap mkn panas2 bertambah SK makan...
ok aku tepek resepi... aku suka sumer sukat pakai cawan.. mudahkan? selamat mencuba...
Bahan-bahan
1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
1 sudu soda bikarbonat
1 cawan telur (dlm 4 biji telur )
1/4 cawan minyak masak
Cara-cara
1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus. Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
Ketepikan dulu.
2. Pukul telur .
3. Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
4. Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan.
5. Masukkan air gula yang dah sejuk.
6. Akhir sekali masukkan minyak... kacau semua bahan hingga sebati
Bakar dengan api sederhana 180 selama 45minit.
ooo senagnya resepi ni..boleh try la one day.. bebudak suke makan kek ni
BalasPadamSalam erma..betul kata izah tu..resepi ni mmg senang...lain kali boleh cuba..selalunya guna telur yg byk
BalasPadamTo : Izahdaut
BalasPadamhe he he senang2puh erma lambat nak try.. pat gula hangus yg seram sikit nak wat... tapi bila dah try... senang... silapnyer erma x tunggu gula hangus bebetul sejuk... kureng sarangbyer...
To : Kak Rosaliza
BalasPadambetultu kak... sukatan pakai cawan yang erma senang nak ikut tak remeh... tu lah silapnyer erma x tunggu gula hangus bebetul sejuk... kureng sarangbyer... boleh cuba kak... senang n sedap.. lagi byk telur lagi sedap n lembut tapi bila sejuk bau sikit...
patutlah bau sampai sini.. suka juga makan kek gula hangus tu... oh... senang rupanya..aku salin resepi mintak halal ye
BalasPadamTo : Salina
BalasPadamha ha ha kelakolah salina ni...boleh2 jgn tak try.. mudah n sedap tau..