Selasa, 13 Julai 2010

Sup Daging Hadyai

Sup Daging Hadyai

Salam semua...n3 kali ni menu makan malam kami semalam... setelah merayau ke umah member2 siberku yang rajin2 tu.. aku tergoda nak mencuber resepi Sup Hadyai... ha dapo saper lagi kalau bukan dapo Mas (DUNIAKU) yang rajin n aktif didapo n katernyer sumber dari si Izahdaut comel tqvm kedua2 nyer... semalam cuaca sejuk n mendung tu yang teringin nak cuber resepi sup Hadyai ni.. cubaan pertama yang tidak mengecewakan... siyes syedap.. SK pun suker.. cumer aku lebur aper2 yang ader kat peti ajaibku itew... n Ayam telah ku gantikan kepada Daging... bukan aper.. SK minat Daging aku lak bile kenang2 bahan sup berempah ni alangkah ngam kalu ngan daging coz struktur daging n raser yang agak berat berbanding ayam he he he boleh camtu... taramlah.. yang penting memang syedap... tqvm semua.. jom layan mate.. he he he pppsssttt dah habis he he he

Kepekatan kuah n padanan Daging.. sangat sedap n serasi..

Kepada Mas n Izahdaut tqvm minta halal erma cnp resepi yer... jom layan resepi mudah n syedapni..

Bahan-Bahan


800g ayam, dipotong sederhana (erma guna Daging)
5 btg serai, dititik
7cm lengkuas, diketuk
2btg saleri, dikerat 2 (x letak)
2 biji tomato, dibelah 4 (x letak)
5-6 cwn air (atau secukupnyer)
garam dan gula secukup rasa
2 kuntum bunga lawang#
5biji buah pelaga#
3kuntum bunga cengkih#
1batang kayu manis(#rempah tumis)
5biji bawang merah*
3ulas bawang putih*
3-4biji cili api*
4cm halia*
1camca teh lada hitam*
2camca besar ketumbar*
1camca teh jintan kasar*
1camca teh jintan halus(*dikisar halus)
Hirisan daun sup/daun bawang/ bawang goreng untuk hiasan

Cara membuatnya
  1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan
  2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis rempah tumis, serai, lengkuas dan bahan kisar hingga harum.
  3. Masukkan ayam tadi n gaul rata. Masak hingga ayam kecut lebih kurang 5minit.
  4. Tuangkan air n ,asukkan saleri. gaul rata dan renih sehingga ayam masak.
  5. perasakan dengan garam n gula
  6. bila semua masak bolah taburkan hirisan rampai daun sup n bawang dan bawang goreng sebagai hiasan.. siap n boleh dihidang..

2 ulasan:

  1. ha..tu la..dah rasa baru tahu sedap...sedap kan...hingga menjilat mangkuk...he..he..mas pun tengah masak sup hadyai tu...tapi bukan ayam...jeng..jeng..esok tengok ye...

    BalasPadam
  2. To: Mas(DUNIAKU)
    mmm Mas.. mesti best tu.. tapi ikhlas tau memang best menu ni... rasenyer kalu sup tulang pun ok sebab rempah tu bleh kureng muak minyak n lemak tulang tu... Mas.. sup Hadyai aper.. nak join...

    BalasPadam