Rabu, 7 Mac 2012

KUIH BAKAR PANDAN aka BINGKA PANDAN


 Kuih Bakar Pandan aka Bingka Pandan

Salam semua.. salam bersiaran kembali setelah beberapa hari tak kemas umah n berehat.. jadual hujung minggu yang agak penuh n tetiba aku tak sihat.. Alhamdulillah telah beransur pulih n ok... katanyer aku angin n demam urat.. ntah lah.. yang penting aku dah ok.. kalau tidak nak garakpun serba tak kena dibuatnyer ngan muntah2.. bebetul pusing kepala ni.. 
ok lah berbalik kepada n3 harini.. he he he godak malam tadi.. SK lama cam tak makan kuih ni.. dia ader sebut.. tapi time tu aku terlepek jek.. hu hu hu bila berdaya malam tadi bahan pun ader akupun melebur.. sebenarnyer watnyer tak susah.. lebur2 taram dalam oven tapi tang bijan tu kekadang kehabisan stok..tu yang maleh tu he he he.. oklah wat malam tadi merangkap bekpeb pagi ni he he he he tapau jek gi kejer.. ye tak? he he he jom layan kuih bakar yang sedap dan mudah disediakan...

mmm sedia dimakan.. sedap..

 sebelum kebakaran
watpun satu adunan.. selalunyer memang wat satu adunan
kalau takat makan berdua memang tak habis so mkn ngan kengkawan kat ofis

Siap Di Bakar..
Sajek wat garing2 tang kerak yang menjadi rebutan ngan bau wangi pandan


 Jom makan.. sedap ni..
u/p Kak Zetty selamat menjamu selera he he he

Bahan2

1 cwn tepung*
1 cwn gula*-boleh kurangkan
1 cwn air pandan*
1 cwn susu sejat/cair*- saya guna susu segar
1 biji telur*
sedikit pewarna hijau jika perlu
2 sudu besar butter*
Sedikit Bijan untuk hiasan

Cara2

1. Blender semua bahan*
2. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter
3. Taburkan bijan
4. Bakar 180C selama 45 minit.. guna api bawah
5. + 15 minit bakar guna api atas (untuk elak bijan hangus)
6. + 15 minit guna api atas bawah or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
5. Sejukkan.. baru di potong..
 *Kalau nak potongan cantik kena tunggu kuih sejuk dulu, 

Senangkan, Selamat Mencuba




5 ulasan:

  1. makan pagi sedap,makan waktu tgh ari sedap jugak..mmakan masa minum ptg pun sedappppp...mintak sikit..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam kak Kamsiah he he he memang sedap lelagi mudah nak watnyer he eh he meh2 kak mkn same2 lagi best ye tak?

      Padam
  2. sukanya yang kerak tu, cantik bingkanya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Sari Yusa.. memang kak tang kerak tu yang berebut tu kak he he he

      Padam
  3. Assalamualaikum...
    lamanya tak datang sini.. sibuklah.. wah ni kuih bengkang ni.. sedap ni selalu gak makan mak aku wat hihihihi

    BalasPadam