Jumaat, 5 Oktober 2012

PECHAL JAWA II


 Pechal Jawa

Assalamualaikum semua...ni nak tepek n3 menu yang menjadi kegemaranku tapi nak watnyer bercinta hu hu hu tang kuah yang malas tu.. ooppssss... tak baik malas2 he he he.. kalau tang nak sangan n kisar kacangtanah tu memang buat aku melupakan sekejap menu kegemaranku itew... tapi kalau dah teringan sangat memang kena gak membuatnyer... bukan tak ader kuah yang dijual readymade tu.. tapi aku memang suker kuah pechal versi jawa... aper yang beza? tang kuah tu aku akan buh cekur tu penambah peras yang aroma yang mengancam and menjadi kelainan pada pechal Jawa  tak gitu? wahai sahabat2 sengkatan jawa nganku he he he... jom layan pechal Jawaku itew he he he he he

 selalu kalau wat Pechal ni ikut aper yang ader kat peti ajaibku..
kalau nak sedap memang suker ader sayur kangkung...

 ni kira per yang ader..
Kacang Panjang & Taugeh (dicelur),timun, Tauhu (digoreng)
Bersama kuah Kacang Cekur

Tuang n gaulkan sayuran pilihan bersama kuah kacang 
siap n sedia dihidang..sebelum ni pernah n3 blh tgk SINI atau tepek lg untuk rujukan..


Kuah Kacang (Pechal)

Bahan-bahan
  • 11/2 cawan kacang tanah goreng tanpa minyak @ sangan -buang kulit & Kisar
  • *7 tangkai cili kering -  ikut kepedasan
  • *5 biji bawang merah
  • *3 ulas bawang putih
  • *1 inci belacan
  • 2-3 biji cekur (size kecil)
  • 1 sudu besar air asam jawa - bancuh ngan 1 cawan air panas
  • 5 sudu makan gula
  • sedikit garam
 Cara-cara
  • Panaskan minyak. Goreng bahan bertanda * lada kering, bawang merah, bawang putih dan belacan. Angkat dan toskan. Kemudian tumbuk. Campurkan skali biji cekur
  • Bila hampir lumat masukkan gula dan juga garam. Tumbuk lagi. Kemudian masukkan kacang tanah tumbuk, gaul sebati
  • Masukkan air asam jawa n boleh tambah air panas mengikut kepekatan . Kacau sehingga sebati
  • Seimbangkan rasa pedas, masin, lemak2 kacang dan manis. selalunya kuah pecal ni manis sikit
  • Aroma n rasa kuah ni akan wangi n sedap ngan tambahan biji cekur tadi
  • Curahkan sambal pecal ke atas sayur2an tadi.

16 ulasan:

  1. erma...
    meh la kat kak mas sepinggan..
    lama dah tak makan pecal nie..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Mas.. meh kak banyak ni mkn sesama sedap.. ermapun lama tak wat neh he he he

      Padam
  2. Salam.. wah sedapnyer pecal.. memang terserlahlah kejawaanmu ema.. tapi pecal jawa memang terbaeekk hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam.. lina memang anak jawa katanyer.. he he he aku tang cekur memang best he he he

      Padam
  3. salam Erma.Wah!ngences negok pecal ni...klu k.atie ratah gitu jer,xsuker mkn ngan nasi.
    Klu Mil jawa k.atie buat..siap ngan meehoon sekali:D

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam kak atie.. ha'ah kak kalau makan pecal memang sedap mkn cam tu jek.. ratah2 mcm rojak sedap.. he he he.. erma pernah jumpa versi jawa tanjung karang siap ader nasi impit he he he memang berviarasi..

      Padam
  4. salam erma..
    pecal jowo mmg harum...penyedapnya sbb ada kencur..opss! dah terkeluar speak jawa..tapi nak buat kacangnya tu bercinta sikit kan...makan laju je..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam kak Rohah.. akak jawa yer.. samalah kita kak ermapun anak jati jawa.. maklumlah mak bapak jawa he he he.. tu lah kak tang kuah kacang yang bercinta tu...he he he

      Padam
  5. slm Erma...

    sedap ni...QH biase juga mkn..sbb mertua jawa..hihi...tp xpenah wt sdri...sng2 nti bleh la cuba pula kan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam kak QH... oic ni kira menantu jawalah ni.. blh try kak.. tapi kena rajin nak sangan kacang tu kak.. he he he

      Padam
  6. Assalamualaikum Erma, waduhhh ni memang terbaik utk berdiet..akak kalau dpt ngadap sepinggan pecal ni takyah mkn nasi dah...tauhu tu kena lebih sikit. betul tu, bukan pecal jawa namanya kalau takde cekur kan! :))

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam akak..wah menu diet.. setuju..kak kalau takde cekur memang tak jawa pecal tu he he he

      Padam
  7. sedapnya Erma....nak2 air tangan emak yg buat..tak kira la jawa ke bugis (mak akak bugis..hehe)

    BalasPadam
    Balasan
    1. kak pb.. he he he betullah kak.. kalau air tangan mak memang takde tandingan... wah akak org bugis yer.. teringat program mlm rayer.. beraya mengikut tradisi bugis johor kat tv.. teringin lak nak mkn burasak.. he he he

      Padam
  8. waaa.. kemencerrrrr... fav jugak ni erma.. lama dah tak buat.. yg malas bab nk buat kuahnya tu.. tunggu mak kt kg buat jer.. hihihi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Zana... ha ha ha samalah kita tang nak wat kuah tu yang bertangguh nak mkn.. beli kat pasar mlm tak puas mkn bab kuah tak sama rasa he he he.. kak kalau mak kat kg yang buat lagi ummpp!! he he he

      Padam