Rabu, 10 Oktober 2012

BUBUR AYAM BERSAYUR

 Bubur Ayam Bersayur

Assalamualaikum semua... menu dinner malam tadi hihihi blh lak kat opistu aku terbayang2 nak makan bubur.. tapi takmo bubur berlauk... nak mkn bubur ayam...nak kata bulan puasa idok ler.. nak kata asyurah pun idok jugak ha ha ha.. tapi memang teringin sesangatlah lekak neh nak mkn bubur ayam.... kat opis lagi aku dah angan2 aperlah yang ader kat peti ajaibku itew.. ayam kompomlah ader.. tang sayur campur tu... rasa yang sayur campur readymade tu tak dok.. yang ader jagung jek.. bab kadang tu rajin nak wat sweetcorn tu.. sayur lobak ader.. daun sup n bawang ade.. jawabnyer memang kena ku cincang balik karang neh he he he... pppsssttt... tu lah aku bila time2 nak balik jek mulalah menerawang n melayan tekak neh nak makan aper.. kalau SK tak requestlah... kadang tu  dia akan request by phone time kat opis lagi.. kalu dia tak request... mulalah aku berangan2 ha ha ha nampak sangatlah kurang fokus kejer he he he tau bos habislah he he he oklah jom layan Bubur Ayam bersayur ku yang berjaya ku realisasikan ha ha ha...

Bubur Ayam Bersayur
pelbagai cara n variasi bila menyediakan bubur pilihan tapi kalau aku .. meh aku tepek..
 
BUBUR AYAM BERSAYUR
 
Bahan2 untuk bubur
2 cawan beras
8-10 cawan air
 
Bahan2 rampai/ sayuran
1btg lobak - potong dadu
1/2 cawan biji jagung
1/2 cawan kacang pis
1/2 cawan daun sup n bawang - mayang

Bahan2 rempah bubur
1/2 ekor ayam (3-4 ketul) - potong maut (potong kecil) he he he
*5 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
*1 sudu serbuk lada sulah
garam n gula secukup rasa

Cara2
1. Cuci beras tos n masak seperti biasa dengan air yang byk.. maklumlah nak wat bubur..
2. kisar dan tumiskan bahan bertanda * sehingga wangi n masak
3. masukkan ayam yang telah dicincang
4.masukkan bahan rampai atau sayuran kecuali dun sup n bawang
5. terus menumis dan reneh dengan api perlahan sehingga bahan sebati n lembut
6. setelah bahan tumisan masak n sebati perasakn dengan garam n gula...
7. Masukkan bahan tumisan ke dalam bubur yang dimasak tadi dan biarkan sehingga bubur sebati...
8. Siap.. ketika ingin menghidang taburkan hirisan daun sup bawang...

Mudahkan? SELAMAT MENCUBA...

 
 
 

10 ulasan:

  1. macam bubur ashura pon ada nieh. bagus. suka:)
    boleh try...yeay!

    BalasPadam
    Balasan
    1. he he he.. lebih kurang cuma bubur asyura lagi bayk rencah n buh santan.. ni bubur ayam simple.. he he he tapi tak rutry tau.. he he he

      Padam
  2. wah sedap tu.. rajinnyer hi hi

    BalasPadam
    Balasan
    1. he he he memang sedap.. blh try lepas neh h ehe he

      Padam
  3. Salam wah sedap tu ma.. oh,, ko ptg2 berangan makan ye.. ni kena report kat bos ni ha ha ha nak jugak semangkok

    BalasPadam
    Balasan
    1. ha ha ha.. tu lah lina.. apelah kan.. sssyyyhhh... jgn gi tau bos.. meh aku bagi semangkuk .. cam rasuah lah bunyinyer hah ah aha

      Padam
  4. akk suka mkn bubur ayam klu baru baik demam..rasanya mcm sedap jew mkn lembut2..uiitss kecur plk akk:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. kak zila.. memang sesuai.. time tu aper lah yang lalu kat tekak.. ngan peritnyer.. kalau mkn bubur nyaman jek lalu kat tekak tu he he he

      Padam
  5. yum..yum..hee..blog walking here..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tqvm sudi singgah insyaallah akan kunjung balas..

      Padam