Selasa, 23 Mei 2017

NASI GORENG CHINA

Set Nasi Goreng China simple

Assalamualaikum semua pengunjung-pengunjung halamanku semua, maaf lah ye, lately ni agak x berkesempatan tuk n3 hihihi.. alasan ea. ok lah kalini nak tepek menu dinner aritu, bila ada request, ni senang sikit nak lebur menu ni. ye tak, putra kesayanganku ni nak makan nasi goreng tak pedas.. hihihi nasi goreng china lah jawabnya kan..
tuk mama n papa kita buh sambal cili asing.. hihihi nampak tak mama malas nak masak 2 menu, so wat sambal cili asing so nak pedas mama papa gaul sendrik ea hihihi..
jom layan nasi goreng china simple..

Nasi Goreng China

Khamis, 18 Mei 2017

SOTONG TUMIS ASAM

Sotong Tumis Asam

Assalamualaikum...semua sahabat2 dan pengunjung2 Halamanku.. apa khabar semua, harap semua sihat2 dan happy2 selalu.. Alhamdulillah kami kat sini sihat2 je.. ni nak tepek menu lunch aritu,, Azfar request nak makan nasi dengan sotong.. plan asal nak masak sotong goreng kunyit.. tapi bahan2 cam x cukup, stok bunga kobis x dak.. so mama lebur la menu sotong masak tumis asam ni..
jom layan..


Sotong Tumis Asam

Sebelum ni ada je n3.. boleh tgk SINI atau SANA
Bahan2

250grm Sotong - potong ring
1 Labu bawang besar - mayang
1 ulas bawang putih - mayang
2 tangkai cili besar hijau
1 inci halia - mayang
1/2 sudu pes asam jawa
air secukupnya
garam dan gula secukup rasa

Cara2
1. panaskan sedikit minyak
2. tumiskan bahan2 yang dimayang
3. masukkan sotong n tumis sehingga masak.
4. masukkan asam jawa, sedikit air, masak hingga mendidih
5. perasakan sedikit garam n gula. seimbangkan rasa masam masin n manis.

                                        ** Selamat Mencuba**