Khamis, 11 Oktober 2012

AYAM GORENG REMPAH (RANGKA)


Ayam Goreng Rempah

Salam semua... menu mudah lagi yang nak ku tepekkan kat sini he he he.. ni pestime wat n kira esperimen lah ni yer... cam ni kisahnyer... pernah tak mkn ayam rangka yang jual kat pasar mlm tu? Samalah akupun pernah n suker gak beli... satu lagi soalan... pernah tak jumpa kat pasar malam kat bahagian basah orang jual ayam.. ader jual rangka ayam yang lum dimasak atau goreng? ha... yang ni aku tak pernah kira pestimelah kiranyer ni yer.. so dengan keadaan teruja aku minta SK beli.. dalam kepala tak tau lagi nak masak aper... nak ku goreng seko2 cam kat pasar mlm dah tentulah idok bab beraper bayak minyak n besar periuknyer... so inilah projek aku... SK cincang2 aku perap n watkan rempah... jadilah Ayam Goreng Rempah (rangka) versi aku he he he cicah lak ngan sambal kicap... memang syok.. jom layan..pppsssttt ingat nak wat lauk tapi ratah2 cam tu jek sodap he he he..

Ayam Goreng Rempah
sedap.. bagi yang gemar n retilah nak mkn rangka ayam neh..
ha.. tu dia tak lah banyak isinyer.. ader part2 jek..
ok lah jom aku tepek resepi mudah untuk dikongsikan..

Bahan2
1 ekor Ayam Rangka - potong2 ikut suker

Bahan Perapan
1 inci halia
3ulas bawang putih
1 sudu kecil garam
1 sudu sos tiram,
- Kisar semua bahan n perapkan ngan ayam. agak2lah 1-2 jam sebelum goreng

Bahan2 rempah
*3sudu besar biji ketumbar
*1 sudu besar jintan putih
*1 sudu besar jintan manis
*3 biji bawang putih
*1 sudu kecil serbuk kunyit
5 sudu tepung gandum
3 sudu tepung beras

Cara2
- Kisar bahan2 * dan adunkan bersama tepung gandum n tepung beras.. bancuh mengikut kepekatan tang sesuai..
- sediakan kuali dan minyak untuk menggoreng
- bila minyak cukup panas, celupkan ayam yang telah diperap kedalam rempah dan bolehlah menggoreng..
- guna api sederhana dan goreng sehingga masak kekuningan n garing..
- hidangkan bersama cicahan pilihan.. erma cicah ngan sambal kicap..nyum3 Ngam Ho! he he he
SELAMAT MENCUBA..


8 ulasan:

  1. tak pernah makan ayam goreng rempah dengan sambal kicap. mungkin kena try nanti:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ha... jangan tak try.. selalu kalau org johor ni cicihannya sambal kicap jarang ngan sos.. tapi blh gak kalau nak pelbagai try lah.. sedap.. bagi yang suka sambal kicap neh.. he he he

      Padam
  2. erma sihat ka?
    akak pun suka rangka sedappp hehee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak mimi.. alhamdulillah erma sihat n bertambah2 berat badan neh ha ha ha.. cayalah kak samalah kita cuma selalu beli yang siap goreng.. kalini goreng sendiri.. sedap he he he

      Padam
  3. ohhh rangka ayam...fav ni...sgt rajin cri dipasar malam..hehe...

    BalasPadam
    Balasan
    1. QH.. samalah kita kak.. kadang SK tegur gak kenapa tak beli daging? he he he tang ratah2 tulang yang asyik tu.. ni terjumpa yang x goreng lagi try lak goreng sendiri.. he he he best gak layan..

      Padam
  4. Assalamualaikum,

    Wahhh sedapnya... Kak Ros memang suka makan ayam yang kurang ada isi nih he.he....tapi tak pernah lagi makan dengan sambai kicap..,nanti boleh la try nampak memang best...

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam kak Ros.. memang best n asyik bila kita ratah2 kunyah2 tulang neh.. Ngam kak blh try.. maklumlah kalau org johor ni selalu cicah sambal kicap berbanding ngan sos.. blh try kak he he he

      Padam