Isnin, 30 Disember 2013

MAJLIS JEJAK TANAH AZFAR HERYZAL (7 Bulan)

 Majlis Jejak Tanah Putera Kami
Azfar Heryzal b. Mohd Faizal
28 September 2013
11.30pg
Kediaman Embah Minah Kg.Rinching Selangor..


Assalamualaikum semua... lama betul aku tidak bersiaran.. kekangan masa yang tidak mengizinkan... bayak perkara yang berlaku yang ingin ku kongsikan... Insyaaallah kalau diizinkan Aku berazam akan lebih rajin n3 pada masa akan datang he he he boleh percaya ker? he he he ni pun n3 tertunggak... tapi ingin kukongsikan dan Abadykan di Halamanku untuk kenangan n rujukan masa datang...
Pernah dengar Majlis Jejak Tanah? ni pun kami pestime dengar... katanya adat Jawa... Akupun orang jawa tapi tak pernah lak kat family aku amalkan... dengarpun tidak.. mungkin masyarakat Jawa di sesetangah tempat kot... Oklah.. Makcik yang ingin mengadakan upacara Jejak tanah neh sebenarnya bukan saudara tapi kenalan aku dari bujang lagi... time tu kawan seoffis aku kenalkan bila kami mencari tukang2 urut neh... nama Aminah n suker dengan panggilan Mbah Minah... Tinggal di kampung Rincing... agak dikenali dikalangan staff kat office neh... sehinggalah aku berkahwin... walaupun jarang berjumpa, bila ader masa kami luangkan untuk melawat Mbah, walau bukan nak berurut... sehinggalah aku dikurniakan cahaya mata... Dia antara orang yang terawal tahu, Mak akupun kenal gak ngan Mbah neh... selepas aku keluar Wad (Hospital Serdang) Azfar cam kena sawan tangis, semalaman x tido so kami bawalah ke umah Mbah sebelum dibawa pulang ke kampung Johor.. Alhamdulillah.. Azfar ok... so bermulalah.. dia pernah berpesan, sekiranya Azfar berusia 7 bulan minta beritahu n bawa berjumpanya untuk Upacara Jejak Tanah.
  Bila Aku rujuk kat Bonda di Kampung, dia ok jer.. n terkejut, ye lah memang tak pernah wat tapi ader orang yang sudi nak raikan... seminggu sebelum Majlis aku dah gtau Mbah Minah.. dia minta kami bawa jer Azfar... bila di tanya aper perlu disediakan? katanya takde aper... perlahan2 aku search internet kot2 ader pengalaman kengkawan... Jom layan gambar sambil aku teruskan story...

 Persiapan dibuat sederhana..
Mbah kata Majlis untuk budak2 so aku watlah gift untuk kanak2
tak banyak 30 pek sahaja..

 Perkara2 yang aku buh dalam beg

 Pepagi Aku wat menu simple, Mee Goreng n Sanwich Sardin
SK menyiapkan Putera yang Di Rai..

 Azfar Heryzal

 Tahniah Azfar
Dah besar Anak Papa n Mama 7 bulan..

 Siap...
Kami pilih untuk pakai baju Melayu..

 Ready... gerak ke umah Mbah kul 11pg.

 Tetamu yang Hadir Kak Norzaiyana Md. Nusi
x-officemate umah dia dekat2 situ n kenal rapat gak ngan Mbah..

 Rupanya memang Mbah jemput Kanak2 sahaja n 
di Raikan di beranda belakang Umah Mbah..


Aku datang bersama Norhana.
 Kak Zaiyana bersama 2 Putra Muaz n Muiz
katanya dulu Mbah Raikan gak Majlis Jejak Tanah untuk anaknya..

 Posing2 sementara tunggu kanak2.. 
tak ramai sangat anak2 jiran tetangga Mbah..

 Antara yang dah sampai..
posing ambil gambar kenangan..

 Upacara Jejak Tanah nak dimulakan..
Bismillahirahmanirrahim...

 lipat sikit seluar Azfar..

 Mbah Baca Doa + Selawat + Mengadap Kiblat
Azfar diturunkan, Jejak ke tanah..
Bukan sahaja Majlis malah memang Azfar kali pertama dalam hidupnya menjejak kaki di tanah..

 Pada awalnya Azfar geli2 n angkat kaki..

 3 langkah..
Azfar mula seronok n gelak2

 tengok tu menanggis bila di angkat... Anak.. anak.. Sabar jer..

 Mama kena pujuk..

 Selesai tu, Mbah campak gula-gula + duit Syiling..

 rebut gula-gula n duit.. cam sukaneka pulak.. tapi memang seronok tgk.
pengalaman pertama kami..

 Masa menjamu selera..
Mbah terkejut aku bawa menu n gift..
Maklumlah kami tak tau, adat bermanis bawa ke Majlis..

 Alhamdulillah semua berjalan lancar..
seronok tgk kanak2 happy n menjamu selera..
Mbah kata selalunya.. upacara jejak tanah + rebut gula-gula n duit sahaja..
Kalini Azfar Special sikit katanya...
Alhamdulillah..

 Lepak santai ngan Azfar ketika yang lain sibuk menjamu selera..
Azfar masih sentiasa bersarung kaki a.k.a stoking.. ni lah pestime dia buka stoking tu.. jangankan jejak tanah, jejak lantaipun dia x pernah tanpa stoking..

 Kanak2 menjamu selera..

 Lepak ngan Mbah


Ahamdulillah
terima kasih Mbah sudi meraikan Azfar n kami..
kenangan terindah untuk tatapan n ku abadykan..

Selasa, 12 November 2013

Daging Dendeng (Kak Maizan)

 Daging Dendeng

Assalamualaikum semua.. menemui kembali menu berasaskan Daging Korban.. cuma aritu n3 tang tulang.. ni tepek menu daging pulak yer... selalu dengar dari officemate aka Kak Maizan pasal daging dendeng neh.. dia pun diturunkan resepi dari x-officemate.. versi Indonesia katanyer.. tak kisah lah janji mudah di sediakan n sedap.. mudah tak mudah juga bab menu neh bukannyer boleh main lebur2 tumis2 cam tu... ada jugak stepnyer cuma dah dok selalu dengar, kebetulan ader stok daging neh teringin nak mencubanyer he he he

 Daging Dendeng

Alah membuat sedap memakannyer he he he.. terima kasih kepada Kak Maizan yang berkongsi resepi mudah n sedap neh.. Betul kata kak Maizan.. boleh tumbuh masel2 kat lengan neh.. maklumlah semua proses tumbuk menumbuk he he he...wat tak banyak tapi puas jugaklah kami berdua layan...
Jom aku tepek resepinyer.. selain untuk di kongsi bersama untuk rujukan tuan tanah akan datang he he he..

Daging Dendeng

250g Daging - potong nipis
1 inci Halia (mayang)
5 ulas Bawang putih (ketuk)
Cili Api secukupnya (mengikut kepedasan)
9 ulas bawang merah
3 biji tomato

Cara2

1. Rebus Daging yang telah di hiris nipis bersama bawang putih (diketuk) dan Halia yang dimayang.
2.Tumbuk Daging yang telah direbus dan goreng.
3. Tos dan ketepikan.
4. Tumbuk cili api + bawang merah + buah tomato (tumbuk lagi sedap) x mo guna blender tau..t byk air..
5. tumiskan bahan tumbuk sehingga terbit minyak n masak... + perasa secukupnya.
6. Masukkan dan Gaulkan Daging yang telah digoreng.
7. Terus masak n gaul sebati n kering...
8. Siap dihidang.. sesuai dimakan ngan nasi panas2 atau nasi berperisa..nyum2

                                                SELAMAT MENCUBA



Rabu, 23 Oktober 2013

MENU DAGING KORBAN (SUP TULANG)

 Sup Tulang

Assalamualaikum semua... Selamat Hari Raya Aidil Adha.. he he he sabo jek.. maaf kepada semua pengunjung2 Halamanku.. semoga dengan berlalunya Hari Raya Korban pada tahun ini menyimpulkan suatu jihad dan pengorbanan kepada semua... Insyaallah..
Ok lah n3 kali neh nak tepek menu yang semua akan join bila dapatnya Daging Korban neh... tahun ini aku cuti.. tapi SK join program Korban kat KUIS neh.. so kami dapatlah sedikit peruntukan daging korban neh... dah lah aku x ambil kupon peruntukan daging... sabo jek.. dan kali neh kami tak dapat daging jek.. sebahagiannya tulang.. Aku kureng sikit tulang2 neh.. cam kuat bau n lemaknyer.. tak biasa makan.. tapi SK suker... Jom join menu dinner kami malam tadi..

Sup Tulang vs Sambal Kicap + perahan limau kasturi
mmmm terangkat dibuatnyer.. he he he

Rabu, 9 Oktober 2013

SHOPPING - first time bersama AZFAR

First time bawak Azfar gi shopping

Assalamualaikum.. semua.. ni nak n3 citer dah tertunggak time ni usia Azfar 4 bulan, 16 Jun 2013.. time neh sibuk2 lah nak shopping kononnya.. kita orang selalu wat persiapan raya awal.. bab tak mo gi shopping time bulan puasa atau lastminit neh.. dari aku bujang lagi.. neh adanya Azfar satu aura baru membuat persiapan menyambut Aidilfitri.. siapa yang teruja? Yea betul.. pasti lah papa Azfar... SK.. yelah, Azfar mana tau apa lagi.. time neh kalau tgk Azfarpun masih pakai sarung tangan... so cute.. tomei sangat2.. dah mula tak pakai sarung tangan tapi kekadang jer..bab Azfar lum pandai sangat mengawal jejarinya.. asyiklah calar balar n merah muka dek cakaran sendiri he he he.. Jom layan story shopping2 neh..

Shopping Sogo KL
he he he sabo jek.. time dulu2 tak rajinpun gi sogo KL nak shopping..
SK x-cited nak shopping rayer..

Azfar yang duk dalam stroller..

Alhamdulillah Azfar ok jek duk dalam keta dia.. n tido jek.. maklumlah kat Sogo neh pasaraya yang nyaman n selesa ngan econ he he he dia akan bangun n berbunyi bila lapo n dahaga...susu time..n Alhamdulillah selesa ada sudut nursing kat Sogo neh..

mmm memang berbalao.. byk potongan harga n murah..

SK sibuk shopping..
tuk SK n Azfar..

Makan time... lapo lah pulak he he he
Aku mkn chicken cop n air epal suam

SK makan Nasi Campurn n Teh Tarik

Sambung Shopping

Jenjalan Shoping lagi..

Dan lagi


Azfar rehat n tido..


ramai sangat owang kat bahagian kanak2
tak sempat nak snap gambo time tuh..
tapi ni nak berangkat balik dah.. tgk bakul bawah strolle dah penuh dah..

Isnin, 7 Oktober 2013

ASAM PEDAS AYAM- JOHOR

 Asam Pedas Johor

Assalamualaikum semua... n3 kali neh nak tepek resepi Ayam masak Asam Pedas ala2 Johor.. he he he pelbagai variasi didalam penyediaan masakan Asam Pedas Ayam Johor neh.. tapi kalau family aku, Asam Pedas Ayam Johor mesti Boh Daun Limau Purut... inilah nak bezakan ngan Masakan Asam Pedas ikan.. resepi sama kalau wat Asam Pedas Daging.. Kuahnyer agak pekat tapi terpulang pada selera masing2 ye tak.. ader sesapa penggemar Asam Pedas.. Pestime aku wat Asam Pedas Ayam neh, SK cam pelik... tak pernah makan katanyer.. ye lah SK bukan orang Johor Ye tak? pastinya menu n selera makan kami berbeza.. Tapi setelah mencuba SK suker.. Alhamdulillah.. bukan suka nak ambil hati yer.. tapi menu neh dah berulang kali disediakan n SK request.. he he he cuma tak perasan yang menu Asam Pedas Ayam neh aku tak pernah n3.. selalu yang n3 Asam Pedas Ikan... Sory lah yer.. Jom layan Menu Asam Pedas Ayam.

Asam Pedas Ayam Johor
kpd Hana... camana? ok tak? aritu wat Asam Pedas Ayam lebih saja bagi kat Hana he he he

Nak resepi? meh aku tepek..untuk dikongsi n dicuba bersama2

Bahan (4org makan)

1/2 ekor Ayam - potong kecil
2 biji Tomato - potong 4
3 Tangkai Daun Limau Purut
3 batang serai

Bahan Tumis

7-8 sudu besar cili kisar (ikut kepedasan)
*7 biji bwg merah
*3 ulas bwg putih
*1 inci halia 
*1 inci lengkuas
*1 inci kunyit
*1 sudu lada hitam - tumbuk halus
1-2 cawan Air Asam Jawa - sederhana pekat
Garam dan gula secukup rasa

Cara2

1. Kisar semua bahan bertanda*.

2.Panaskan minyak dan tumis bahan kisar tadi sehingga terbit minyak.
3. Kemudian masukkan serai.. terus menumis sehingga bahan sebati n masak..
4. Masukkan Ayam.. tutup sebentar sehingga ayam empuk n sebati..
5. Masukkan Air Asam Jawa..
6. Perasakan dengan Garm n gula sekucup rasa
7. Akhir sekali, masukkan daun limau purut dan buah tomato.. biarkan seketika.
8. sedia dihidangkan..

                                                    SELAMAT MENCUBA