Jumaat, 31 Mei 2019

MENU BERBUKA RAMADHAN 26 2019

Menu Berbuka Ramadhan 26 2019

Assalamualaikum semua pengunjung2 Halamanku semua... N3 kalini nak share, menjala kita ptg ni.. hihihihi, happy arini Azfar puasa ke7.. teringat Azfar minat tul roti Jala, balik keje kita lebur2 wat Roti Jala vs Kari jom layan Menu Simple Berbuka kami..

Roti Jala vs Kari

Roti Jala

Kari Ikan Bawal

Set Roti Jala Azfar..
Meraikan Azfar yg gigih Berpuasa..
Alhamdulillah..

MENU BERSAHUR RAMADHAN 26 2019


Menu Bersahur Ramadhan 26 2019
Kari Ikan Bawal

Assalamualaikum semua pengunjung2 Halamanku.. Apa khabar semua, arini hari akhir kami bekerja.. hihihi semangat tak nak cuti raya dah? Tak juga hihihihi.. byk perkara yang perlu diselesaikan.. ia lah, baru 3hr duk opis baru.. mcm2.. hihihi..
Ok lah berbalik pada n3 kalini nak share menu simple bersahur kami.. Macam?ang simple kan, Menu Bersahur kami, Kari ikan bawal, SK request mlm tadi.. lagi mudah dlm tu ku leburkan juga sayur a.k.a rampai kari ku.
 Tu lah kelebihan bila masak Lari Ikan ni.. buh skali sayur Bendi n Tomato ..๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹
Selamat Bersahur Semua..



Khamis, 30 Mei 2019

MENU BERBUKA RAMADHAN 25 2019

Menu Berbuka Ramadhan 25

Assalamualaikum semua pengunjung-pengunjung Halamanku, cepat benar masa masa berlalu, dah Ramadhan 25.. n3 kalini nak share Menu Berbuka kami arini, blk2 keje lam keta SK dah request nak makan Mee Hoon Makcik Kantin, Azfar pun minat ngan Mee Hoon Makcik Kantin ni.. Jom layan Menu simple kami..

Mee Hoon Makcik Kantin

Karipap

Mee Hoon Makcik Kantin n Karipap
Alhamdulillah..

Selamat Berbuka Semua..

MENU BERSAHUR RAMADHAN 25 2019

Menu Bersahur Ramadhan 25 2019

Assalamualaikum semua pengunjung-pengunjung Halamanku, n3 kalini nak share menu bersahur kami.. Menu SImple2 je.. hihihi, arini Azfar keletihan and tak bangun sahur… kami memang tak kejut Azfar bangun sahur, selalunya Azfar akan sedar n bangun sendiri join kami bersahur.. ye lah sebenarnya tak lah ku suruh or paksa Azfar berpuasa, dalam usia 6 tahun ni, kalua dia nak puasa, memang dia akan sedar n bangun untuk bersahur.. so, kami rasa arini memang tak puasa… hihihi 
jom layan menu Bersahur, Menu Simple..

Ikan Goreng Berlado vs Sambal Goreng Kicap

Ikan Sardin Goreng Berlada

Sambal Goreng Kicap

Rabu, 29 Mei 2019

MENU BERBUKA RAMADHAN 24 2019

Menu Berbuka Ramadhan 24 2019

Assalamualaikum semua pengunjung-pengunjung Halamanku.. Alhamdulillah diberikan kesempatan untuk terus berpuasa pada 24 Ramadhan ni.. n3 kalini nak share menu berbuka kami.. Alhamdulillah harini Azfar Berpuasa (hari ke 7) hihihihi… jadi lah ye tak?
so ptg ni menu berbuka Azfar request .. Nakmakan mee.. jom layan Menu Berbuka kami.. 
Menu Simple..


Mee Goreng Basah n Cucur lemak Manis

Mee Goreng Basah

Cucur Lemak Manis

MENU BERSAHUR RAMADHAN 24 2019

Menu Bersahur Ramadhan 24 2019

Assalamualaikum semua pengunjung-pengunjung Halamanku.. Menu Bersahur arini, ku leburkan menu simple2 di pagi hari.. huhuhuhu mata x mo bukak, berat betul.. hujan di BSP wat lena n mata sukar di buka.. hihihi.. jom layan menu simple2 yang ku leburkan pagini..

Lala Kam Heong, Tauhu Lembut Goreng n Taugeh celur vs Sambal Kicap

Lala Masak Kam Heong

Tauhu Lembut Goreng n Taugeh Celur vs Sambal Kicap

resepi Lala Kam Heong - versi Heryzal

Bahan2
500 gram Lala
*1 Labu Bwg Besar 
*3 ulas bwg merah 
*5 ulas bwg putih 
*1 inci halia 
*3 sudu udang kering
2tangkai daun Kari (kalini buh daun bawang)
2 sudu serbuk kari
3 sudu Sos tiram
3 sudu sos cili
5 sudu kicap manis
3 sudu air asam jawa
garam n gula secukup rasa

Cara2
1. Kisar bahan bertanda *
2. tumis bahan kisar Bersama daun kari sehingga wangi n masak
3. tambahkan bahan sos, air asam jawa n serbuk kari, masak sebati.
4. masukkan Lala gaul sebati n reneh sebentar sehingga masak.
5. perasakan dengan garam n gula secukup rasa
6. tambahkan daun kari (kalini buh daun bawang)
7. setelah masak, boleh dihidangkan.. syedap..






Selasa, 28 Mei 2019

MENU BERBUKA RAMADHAN 23 2019

Menu Berbuka Ramadhan 23 2019

Assalamualaikum semua pengunjung-pengunjung Halamanku semua, n3 kalini nak share menu Berbuka kami, request daripada Anakanda kesayanganku Azfar, Alhamdulillah Azfar Puasa harini.. so bila Azfar Request n bahan2 pun ada, ku leburkan Kue Tiaw Goreng Simple ni.. Semosa Sata pemberian Mama Ana, Alhamdulillah sedap.. Jom layan

Kue Tiaw n Semosa Sata

Kue Tiaw Goreng Udang

Samosa Sata

MENU BERSAHUR RAMADHAN 23 2019

Menu Bersahur Ramadhan 23 Ramadhan 2019

Assalamualaikum semua pengunjung-pengunjung Halamanku semua.. Apa khabar arini? Alhamdulillah kami semua sihat. n3 kalini nak share menu Bersahur kami.. semestinya menu yang simple2 n mudah disediakan.. Jom layan Menu Bersahur kami..

Udang Rempah ala Mamaks vs Ulam Timun

Udang Rempah ala Mamaks

Ulam Timun

Udang Rempah ala Mamak's

Bahan
350gram Udang - Goreng dengan garam n kenuyit dan Tos

Bahan2 Tumis
3 Labu Bwg Besar - kisar
5 Ulas Bwg Putih - kisar
3 sudu Serbuk Ketumbar
1 sudu Serbuk Jintan Putih
1 sudu Serbuk Jintan Manis
3 sudu Sos Tiram
5 sudu Sos Cili
2 Tangkai Daun Kari - kalini x letak
garam n gula secukup rasa

Cara2

1. Tumis Bahan Kisar Bersama daun kari sehingga harum n kekuningan
2. Tambah bahan rempah, serbuk Ketumbar, Jintan Putih n Jintan Manis.. tumis sehingga sebati
3. tambahkan bahan sos, terus menumis sehingga terbit minyak
4. perasakan dengan sedikit garam n gula..
5. Masukkan Udang yang telah digoreng n gaul sebati…. SIAP

SELAMAT MENCUBA..


Isnin, 27 Mei 2019

MENU BERBUKA RAMADHAN 22 2019

Menu Berbuka Ramadhan 22 2019

Assalamualaikum semua pengunjung-pengunjung Halamanku, n3 kalini nak shar menu berbuka kami berdua.. Aku ngan Azfar je.. SK ada program berbuka puasa kat Masjid KUIS. so.. Menu Simple harini, Mee Goreng Mamaks, Jom layanz...

MENU BERSAHUR RAMADHAN 22 2019

Menu Berahur Ramadhan 22 2019

Assalamualaikum semua pengunjung-pengunjung Halamanku, n3 kalini nak share menu bersahur kami.. Menu ni request dari Azfar, tapi duk kepenatan, Azfar x bangun bersahur.. mmmm alahai, jadinya harini bermula cuti sekolah, Azfar kami hantar ke rumah mama Ana, Menu Bersahur kami bekalkan untuk Azfar.. hihihi x berpuasa lah Azfar harini..
Jom layan Menu Bersahur kami..

Ayam Berempah Crispy vs Tomyum Sayur

Ayam Goreng Rempah Crispy

Tom Yum Sayur

Ahad, 26 Mei 2019

MENU BERSAHUR RAMADHAN 21 2019

Menu Bersahur Ramadhan 21 2019

Assalamualaikum semua pwngunjung-pengunjung Halamanku.. untuk pengetahuan semua, semalam n harini aku Retreat Bahagian di Movenpick Hotel n Convention Centre KLIA Sepang.. 8.00pg sehingga selepas waktu berbuka.. So memang tidak Berbuka Bersama SK n Azfar untuk 2harini..
ni Kisah Semalam, hari pertama aku retreat, SK n Azfar ke rumah kakakku a.k.a Mak Ibu (panggilan Azfar) di Sg. Buluh. So berbuka puasa SK n Azfar di umah kakakku.. Alhamdulillah semua ok.. 
selesai Retreat sampai rumah 9.30mlm.. mereka belum pulang dr umah Mak ibu, dengan keletihan, aku rehat n tidur tidak sedar bila mereka pulang.. hihihi Jom Layan Menu Bersahur kami, kiriman Mak Ibu.. nyum-nyum-nyum..

Nasi Ambeng.. 2 Bungkus makan ber3
banyak n cukup mengenyangkan..

Nasi Ambeng JDT

Sabtu, 25 Mei 2019

MENU BERSAHUR RAMADHAN 20 2019

Menu Bersahur Ramadhan 20 2019

Assalamualaikum semua pengunjung-pengunjung2 Halamanku, n3 kalini nak share Menu Bersahur kami.. meraikan Azfar yang bertatih2 Berpuasa.. Azfar suka kalau mama masak Sotong Hitam Manis,Sotong  Kari Mamaks n goreng kunyit.. insyaallah..
Harini hari ke 4 Azfar Puasa.. moga trs berpuasa sampai petang
Jom Layanenu Bersahur kami

Sotong Hitam Manis

Ulam Timun..
Simple kan?.. hihihi

Selamat Bersahur semua..

Hari ni hari ke2 Retreat Bahagian, cuma hari pertama di Mรถvenpick KLIA.. kami akan berkumpul n bergerak menaiki bas seawal 7.45pg.
Berdasarkan tentatif seharian kami disana sehingga selesai Berbuka n pulang 8.30mlm..
# no n3 Berbuka Ramadhan 20 ye.. hihihi

Doakan kami.. semoga segalanya Berjalan Lancar...Aamiin..

Jumaat, 24 Mei 2019

MENU BERBUKA RAMADHAN 19 2019

Menu Berbuka Ramadhan 19 2019

Assalamualaikum semua pengunjung-pengunjung Halamanaku.. n3 kalini nak share, Iftar Bersama Officemate SK.. Diadakan di Restoren Red Wok Bandar Baru Bangi.
Alhamdulillah, semua berjalan lancar n kami gembira Bersama.. Syukur, akhirnya kami dapat Bersama, plan asal tuan tanah first retreat.. n x dapat Program Iftar ni..
Retreat untuk firstday inhouse di KUIS..

MENU BERSAHUR RAMADHAN 19 2019

Menu Bersahur Ramadhan 19 2019

Assalamualaikum semua pengunjung- pengunjung Halamanku semua.. Bersahur apa Menu apa u all.. Menu Simple harini nak share n3.. Gulai Ayam n Sayur Kobis n lobak merah Goreng..
macam biasa bila Azfar mula request nak menu apa, antara menu kegemaran Azfar adalah Ayam gulai, SK pula bila hujung-hujung Ramadhan ni dah x mo request apa2.. adudu kadang penat juga memikir apa menu nak lebur,. so layan2 tanya Azfar.. bila ada request tak lah kita nak fikir kan.. hihihi
Harini hari pertama mula Retreat Bahagian dengan Penstrukturan Baharu.

Khamis, 23 Mei 2019

MENU BERBUKA RAMADHAN 18 2019

Menu Berbuka Ramadhan 18

Assalamualaikum semua pengunjung2 Halamanku, 
N3 kalini nak share menu Berbuka kami.. hihihi macam biasa menu2 Simple, Azfar Request nak makan lempeng, lama mama tak buat.. aduhai anak.. Jom layan..

Lempeng vs Sambal Tumis

Lempeng

Sambal Tumis

MENU BERSAHUR RAMADHAN 18 2019


Menu Bersahur  Ramadhan 18

Assalamualaikum kepada semua pengunjung2 Halamanku.. n3 kalini nak share menu Bersahur kami.. SK request nak makan Masi Lemak.. Kebetulan ada stok Sotong Kering Kecil Seekor2.. So kita lebur, Jom layan.. 

Nasi  Lemak Sambal Sotong

Bahan2 Rampai Set Nasi Lemak
Ikan bilis, kacang goreng, Telur Dadar, Timun n Sambal Sotong Keeing

Nasi Lemak Sambal Sotong

Selamat Bersahur semua๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜