Khamis, 5 Ogos 2010

Sotong Sumbat

Sotong Sumbat

Salam semua.. salam Khamis semua...n3 kalini menu dinner kami mlm tadi.. sebenarnyer semua mesti ader resepi Sotong Sumbat Versi memasing... n kalini aku nak kongsi Sotong Sumbat Versi Aku he he he ok? memang ok n syedap boleh percayer? Cuba tanya SK amacam? ha ha ha buatpun tak banyak tuk makan berdua jekkan.. tapi cam x cukuplah pulok ha ha ha.. Jom aku kongsikan resepi tuk sediakan Sotong SumbatKu itew..

Bahan tuk inti (disumbat dalam SotongKu)


Tu die.. telah siap diisi n disemat kemas..


Dan dah siap dimasak
Jom aku tepek resepi ringkas n mudahni..

Bahan A

500grm Sotong (5 ekoq yang besar n segar: bkn aper t kecut bla dmsk n susah nak isi n semat klu x segar)

Bahan B (inti)

1/2 biji kelapa parut
1labu bwg besar*
3ulas bwg kecil*
3ulas bwg putih*
1/2 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
1 btg serai*
3 sudu cili kisar (ikut kepedasan)
1 sudu serbuk kari
Garam n gula secukup rase
1 biji telur
* Kisar bahan2

Kuah :

1/2 biji kelapa (santan pekat)
3ulas bwg kecil*
1ulas bwg putih*
1/2inci halia*
1/2inci lengkuas*
1btg serai dititik
1sudu serbuk kari
1sudu cili kisar
garam n gula secukup rase
1/2 cwn air

Cara2
1. Sotong : Dicuci bersih n ditoskan
2. Inti       : Kisar Bahan * + dan gaul semua bahan B dan kelapa parut.. + telur untuk melekatkan inti dlm sotong. Isi @ sumbat dalam sotong..
3. Kuah   : Kisar bahan * dan rebuskan semua bahan (Kuah) bersama 1/2 cmn air sehingga mendidih... perasakan dengan garam n gula kecuali santan... setelah semua bahan masak.. kecilkan api masukkan sotong yang siap disumbat n semat kemas.. Terus masak sehingga Sotong agak masak n + santan pekat.. terus masak dengan api perlahan sehingga masak n siap.... Mudahkan?

                                             SELAMAT MENCUBER


6 ulasan:

  1. eh erma..mengoda betul bila tengok resepi nih..teringin tul nak cube..kalau dapat bulan pose buat berbuka..fuhh semangat nak makan nih.. setengah biji kelapa tuh dapat sumbat berapa ekor sotong?

    BalasPadam
  2. To : Izahdaut
    he he he resepi erma memang menggoda bab mudah ha ha ha jgn marah zah.. memang syedap n mudah.. erma buat 1/2 biji dapat 5 ekoq yg besarnyer 3jari n panjang sejengkat he he blh ukur camtu? kalu sotong segar dia kenyal n gemok bila masak... cuber zah..x nyesal he he he

    BalasPadam
  3. salam...cm datang nak mintak sotong sekor hehe..nampak sangat sedap:)kena cuba ni.

    BalasPadam
  4. To : cikmanggis
    Akak.. he he he meh lah..pppsstt memang syedaplah he he he..mm jangan x cuber kak senang jek bhn2nyer tu.. he he he

    BalasPadam
  5. Salam erma...mula tu akk ingatkan ketupat sotong...rupanya sotong sumbat...sedapnya

    BalasPadam
  6. To : kak Rosaliza
    ala2 ketupat sotong ye kak? he he he tapi ketupat sotong yg isi pulut tukan? tapi best kak resepipun mudah.. bleh cuber..

    BalasPadam