Selasa, 3 Ogos 2010

Kuah Kacang vs Daging

Kuah Kacang vs Daging

Salam semua next n3.. nilah die ruper kuah kacangKu vs Daging tu.. mmm syedap sesekali menukar selera.. buatpun tak banyak.. katapun mencuba ye tak? Kuahni yang ku padan n cicah ngan nasi impitku bf tadi.. Jom layan Kuah Kacang vs Dagingku itew..


Kuah Kacang vs Daging


Bahan-bahan:


* 150gm kacang tanah, digoreng tanpa minyak dan dibuang kulit (Dikisar)
* 100grm direbus n potong ikut suka.
* gula ikut kemanisan (tp kuah kcg selalu agak manis)
* garam secukup rasa
* 2 cwn Air Bancuhan Asam Jawa (bancuhan 1 sudu asam jawa)

Bahan Dikisar:

* 5 ulas bawang merah
* 3 ulas bawang putih
* 1 inci halia
* 5 sudu cili kisar (Ikut Kepedasan)
**2 btg serai dititik

Cara2

- Tumiskan semua bahan kisar dan serai sehingga naik bau dan  masak.
- Setelah sambat tumis bebetul masak masukkan daging yang telah direbus n dipotong... masak lagi hingga daging sebati.. + kacang yang telah dikisar... gesek sehingga sebati n akan mengeluarkan minyak awas guna api sederhana mengelakkan hangus.. bila sebati + bancuhan air asam jawa....+ gula + garam terus masak hingga mendapat kepekatan yang diinginkan... kena sering kacau kerana bahagian bawah cepat berkerak atau hangus..perasakan ikut selera.. bila bebetul mendidih n pekat boleh angkat n hidang..



2 ulasan:

  1. Salam,
    Cikmanggis datang bertandang ni..nak makan kuah kacang sedap ni:)..ooo masih lagi pengantin baru ni..selamat penganti baru ya..setahu kira baru tu..cikmanggis pengantin dah nak masuk 30 tahun hehe

    BalasPadam
  2. To : cikmanggis
    Salam.. jemput2 CM..memang best gak cuber wat kuah kacang vs dagingni.. he he he malulah pulok.. kena menuntut ilmu kebahagiaan n berkekalan rumahtangga ngan CM.. tunjuk ajarku sifu he hehe

    BalasPadam