Isnin, 9 Ogos 2010

Muffin Strawberi

Muffin Strawberi Segar

Salam semua.. n3 kalini ha.. tu die menu SK request dari buah strawberi aritu.. mmm boleh? memang boleh.. buat2 boleh jek.. aper taknyer.. SK request..'Yang, buat muffin, pastu letak buah strawberri potong2 dalam tu.. bila dibakar t die cairkan yang...' huh.. ntah ye.. mana SK dapat menu ni? Aku senyum jek.. mana nak gapai ni.. so tetiba aku dapat idea ha ha ha ha tapi memang sucses n syedap.. jom layan menu Muffin Strawberiku itew..

Ha tu die.. mamang jadi syedap n gebus..

ha tu die.. tang lelehan jem tu yang menjadi pujaan SK

versi ni aku x tepek buah kat atas.. aku letak inti byk2 kat dalam ha ha ha padan muka.. aku dah malas bakaran terakhir he he he
mmm syedap ni.. meh.. banyakni.. mendapatlah jiran sebelah umahku itew he he he..
Jom aku syer aper yang aku wat ngan buah Strawberiku itew..

Ok.. tengok tu.. segar ok.. aku potong2 mmm rangup tu.. masam2 manis.. tapi lebih manis.. dari masam alhamdulillah..

memula aku sira.. sebahagian aku gesek cam jem..n tambah untuk kesegaran..

Semasa kebakaran..


Bahan-bahannya: (Adunan Muffin)

A
2 cawan tepung
2 sudu kecil baking powder
2 sudu kecil soda bikarbonate
sedikit garam

B
2 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair (atau susu segar)
3 biji telur

Bahan2 Pes Strawberi

Buah Strawberi secukupnyer.. erma guna 1 paket jek.. potong n bahagi kepada dua
3 sudu Butter
2 sudu susu segar
3 sudu gula
2 sudu madu

** dengan api sederhana, panaskan butter + gula n madu + susu elak cepat hangus.. bila semua sebati masukkan buah tadi... matikan api... gesek buah tadi n akan terhasil jem... bila makin likat + buah potong ... akan bercampur pes n buah segar... ok siap...(ntah mana aku dapat ilham tu.. tapi yang pastinyer menjadi n syedap.. tu yang aku nak syer n jadi rujukan pada masa akan dtg.. maklumler ilham tetiba tkt t lupa ha ha ha)

Cara2

Campurkan semua bahan-bahan B dan letak ketepi. Ayakkan tepung bersama  baking powder dan soda dan campurkan semua bahan A di dalam mangkuk besar. Masukkan bahan B ke dalam A dan kacau rata. Kemudian akhir sekali masukkan air panas ke dalam adunan tadi dan gaul rata. Ceduk ke dalam muffin cup berselang seli ngan pes strawberi dan bakar pada suhu 175 C selama 20 minit.

4 ulasan:

  1. nak skit bleh tak....hehehe

    BalasPadam
  2. tu dia aih..dah jadi muffin pun...namapk segor je kan kalau guna buah segar..ngencess

    BalasPadam
  3. To : Zaidah
    Boleh Zai memang bayak.. wat satu adunan 4 kali bakar.. meh syedap tau.. he he he

    BalasPadam
  4. To : Izahdaut
    he he he tokey muffin mari.. ok jadi.. memula tkt gak.. takut tak naik.. tapi memang jd zah.. SK balik kejer.. happy he he he.. meh Zah byk ni..

    BalasPadam