Isnin, 2 Ogos 2010

Kuih Kaswi


Kuih Kaswi

Salam semua.. selamat pagi Isnin yang sejuk n hening ini... Salam Ogos.. mmm cepat betul masa berlalu.. pejam celik dah masuk Ogos.. Syaabanpun merangkak penghujung menanti kehadiran Ramadhan.. Semoga kita semua diberi kesempatan meraikan Ramadhan... Minggu lepas sebenarnyer kami pulang ke KgKu B.P Johor.. dalam keadaanku yang x sihat... mmm.. cuaca kt kgpun sangat sejuk.. hampir setiap hari hujan.. Oklah ni projek hari Ahad (semalam) gader2 ngan emak akuni.. maklumlah akuni insan yang lemah.. banyak bebeno x ketahuannyer he he he.. so Terhasillah Kuih ni n kami bawa ke umah Jiran ader kenduri Doa selamat n Yasin... Jom layan..

Simple jek.. mak aku kata kalau nak cepat lebur jek kat loyang.. tapi susah lak orang nak potong2 kuih lembut ni.. so kami leburkan acuan Apam...


Ok Dah sesiap bolah dihidang n Selamat Menjamu Selera..

Mungkin ramai dah cuba n punya resepi tersendiri.. cuma aku tepek resepi Mak n mudah gitu.. biaserlah tang veteranni.. pakai cawan menyukatnye.. itu yang aku suker.. meh.. kongsi resepi..kepada kengkawan maaf erma tertinggal 1 bahan.. erma edit yer...

Bahan-bahan

2 ½ cawan tepung gandum
2 cwn air
½ cawan tepung ubi
1 cawan gula pasir
1 biji gula melaka
sedikit kapur sirih
sedikit kicap
daun pandan
½ biji kelapa parut (ambil putih sahaja)

Cara2
*didihkan 2 cawan air,masukkan gula pasir, gula melaka dan daun pandan. (ketepikan)
*campurkan tepung gandum, tepung ubi.bancuh dengan air hingga tidak berketul.
*masukkan kapur sirih hingga ada bau kapur pada adunan.
*masukkan air gula yang sudah ditapis dan juga sedkit kicap.
*adunan tadi haruslah tidak terlalu cair.
*masukkan dalam acuan atau loyang yang telah disapu ngan sedikit minyak..dan kukus hingga masak (kalau bekas acuan comel tu dalam 12-15minit mengukus)

4 ulasan:

  1. suke sangt kaswi..tapi klu lembik2 skit lagi suke..teringin nk buat tapi tk pronah ade kapur..klu tk letak kpur tu tak sedap kan?

    BalasPadam
  2. To : Izahdaut
    meh meh zah.. ader banyakni.. mmm x pastilah zah tapi memang kena letaklah.. kat kedai beli kapo sireh sepeket 70sen jek.. beli tau.. kalu wat tepung goreng pisang ltk kapo sikitpun kerangupan yang syodap.. x pe mcm2 leh guna pastu ye zah ye.. he he he

    BalasPadam
  3. bancuh dgn 2 cwn air gula tu....pas tu air biasa berapa cwn pulak..?

    BalasPadam
  4. To : Kak Noorsafone
    sorry kak .. tertinggal lak + 2 cwn air.. sorry kak.. kak he he he

    BalasPadam