Isnin, 30 April 2012

Kari Puff (Kentang Kari Ayam)

Kari Puff (Kentang Kari Ayam)
 
Assalamualaikum semua.. syoknyer.. ader ke yang bercuti sampai 1 Mei ni? hu hu hu kat opis neh mmm ramailah yang bercuti.. biarlah mereka berehat bersama keluarga tercinta.. Aku? ofcoz lah kejer ok.. SK jek yang cuti bab nak kena settle memacam bil yang sepatutnyer he he he.. itulah tugas/tanggungjawab bulanan yang patut dilaksanakan hu hu hu.. eh kesitu pulak.. oklah berbalik kepada tajuk n3.. teringin  nak makan karipap malas pulak nak menggelek n klimnyer.. jadi kita taramlah ngan kulit puff... mmmmm sedap.. wat menu minum petang semalam n semestinya membawalah ke menu bekpes.. he he he sssyyytttt.. jgn cakap kekuat malulah.. he he he buat inti lebih so pagi wat lah lagi puff ni.. janganlah boring.. he he he jom layan Puff Kari Ayamku itew he he he

 Ha tu dia.. amacam.. sedap rangup..sebelum ni kalau wat puff inti tuna atau sambal sardin tapi kali ni kita taram kari kentang berayam he eh he..cam biasalah tang ulit puff tu mestilah beli yang readymade ha ha ha manakan reti hambo ni.. guna yang siap jek.. so tinggal wat inti.. lately ni sayang2 gak nak guna kulit puff ni bab kat pasaraya selalu takdo terutama kat Tesco Nilai tu.. letih lah kan? aritu masa gi carefour Alamanda jumpa terus beli lebey wat stok.. nak gunapun sayang2 ha ha ha maklumlah tak reti wat sendiri, nak belipun tak selalu ader so.. pepaham jek lah yer.. Jom layan the making of my curry puff he he he

 cam biasalah yer.. kalau wat sendiri (walaupun kulit beli) boleh boh inti banyak2 boleh wat inti sedap2 eh sedap ke? sedaplah bagi aku.. aku wat inti kentang kari pastu buh ayam byk2 pastu buh daun sup sedap.. he he he betullah neh.. lah jangan lah gelak... ok..

 pastu tutuplah toping dia ikutlah nak wat cama n design ape.. yang penting tutuplah inti tu lagi.. tgk tu punyalah banyak buh inti membukit jadinyer he he he

 sesiap dikemaskan tadi... tekanlah guna garfu.. pun ikut selera n kreativiti masing2 aku cam biasa taram2 jek he he he janji dia lekat he he he

 ni lah kejadiannya.. senang kan? tu lah kekadang yang senangpun tak terbuat... siapa? Akulah hu hu hu

 dah sesiap tadi buh atas dulang pembakar yang telah disapu/ gris ngan butter... jangan lupa sapulah kuning telur kat atas tu.. aku tabur ngan serbuk origano.. selain wangi sedap...

 Dah siap.. ready untuk di taram dalam oven he he he he kepanasan 180' selama 20minit
atau sehingga masak n keperangan..

Siap .. dihidang dengan air susu / koko panas.. nyum2
he he he selamat menjamu selera...

12 ulasan:

  1. hm...kita ada 3 bungkus puff ni inti je takde..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Anna ha ha ha meh2 makan sini dulu he he he

      Padam
  2. Salam erma! kita dah dekat stgh bulan beli puff pastry kikiki.. sampai skrg tak guna2 pesal ntah pemalas sgt hihihi.... sbb kurang minat dgn puff2 ni sbnrnyer, bukan tak suke, cuma boleh makan :D sebab nyer lagi satu kalau makan gerenti bersepah ehehehe... nak2 budak2 yg makan, huh!

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam Ika.. ha ha ha aper lagi Ika buat t erma tukang makan he he he.. tapi betul tu.. puff neh rapuh time makan kalau anak2 makan memang mama kena sapu lantai he he he

      Padam
  3. salam erma...akk tang nak buat inti tu yg malas....hihihihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Liza.. he eh he samalah kak.. kadang takde kulit teringin.. time ader kulit terperuk kt peti sejuk ha ha ha

      Padam
  4. salam Erma...k.atie pon sama gak..kdg2 syg nk guna kulit puff tu sbbnya kat sini(teluk intan) tk pernah jumpa gak!
    Klu ziarah anak llaki...soping jajan dia kat Giant Meru mmg k.atie borong byk2 kulit puff nih..:D

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam kak tie.. samalah kita.. time terjumpa memang wat stok.. kalau tak tercari2 time nak guna tu.. he he he

      Padam
  5. rajin2.. mkn panas2 best ni.. teringat stok puff dlm peti ais.. tunggu inti yg tak kunjung tiba.. hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Dzana.. he he he t kalau dah berinti jangan lupa ajak erma sekali join makan ha ha ha ha ha

      Padam
  6. Assalam Dik Erma..haha..Akak pun ada buat puff tapi guna filemen crab tu...lagi senang sebab lumurkan aje dgn pati ikan bilis & serbuk lada hitam...then buat macam Adik buat tu jugak...lepas bakar tak jadi cantik macam Adik wat tu...nampak cam pucat aje...tu yang tak buat entry..makan sedap jer..dah habis pun...cuma gambor tak berseri...tengoklah kalau2 rajin nak mengentrykan nanti..hahaha!Akak memang suka puff ni...kan beli jer kulit kraft yag ready make tu...I like!!!Selamat Hari pekerja ya!

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam wbt. kak watie.. cayalah samalah kita.. kak erma pernah gak wat nampak pucat.. tu yang sapu kuning telur tu.. baru santik brseri gitu.. tak per yang penting memang sedap n senang beli yang ready made tu kan? kan? kan? he he he he

      Padam