Rabu, 29 Jun 2011

Pasta Sedap

Pasta aka Spagetti

Salam semua morning2 he he he semalam kebizian sampai balik kul 8.00mlm hu hu hu aper tu namanyer.. sian tak? SK pulak ader meeting MT Koperasi.. mmm bertambah2 letih... SK cam tau2 aku bz n lapo ha ha ha aper taknyer selalu sebelum kul 8 dah settle dinner.. ni masih tercongok kat office.. ni nak settle pelajar akunyer Biasiswa Tabung Rektor... bab ari ni n esok semua Dekan n pengarah ade retreat kat Janda Baik so.. pepahamlah yer.. berduyun2 pelajar kat Ofis tu...
Oklah ni nak n3 menu bekpes kami he he he yang senang2 ajerlah yer.. panggil apa yer? betulker istilah ku itew? ni die spesis ngan spagetti lupa lak nak cek aper nama kat i/c die pagi tadi.. he he he kira halallah yer.. Jom.. ni fresh lagi ni.. tapau gi opis.. Jom layan.. menu sarapan pagi kami..

Pasta Sedap n mudah..
untuk kuah selalu aku akan wat ikut style aku sendiri..
Jom aku tepek untuk rujukan n dikongsi bersama...

Bahan-Bahan:
½ paket spaghetti

Kuah :

250 gram daging cincang
5-6 sudu besar sos tomato
5-6 sudu besar sos cili
3 Labu  bawang besar dipotong dadu
3 biji buah tomato dicincang
2-3 sudu gram mentega (butter)
1/2 cawan susu segar
2-3 kpg cheese
2-3 sudu serbuk/ rempah Origano
Garam n gula secukup rasa

Cara:

* Spaghetti direbus. Apabila spaghetti sudah lembut, masukkan sedikit mentega, kacau dan toskan airnya.
- Apabila spaghetti sudah ditoskan airnya, ambil sedikit minyak zaitun dan masukkan ke dalam spaghetti dan ratakan hingga kena pada semua spaghetti  bagi mengelakkan spaghetti daripada melekat

* Panaskan periuk dan cairkan mentega.
* Masukkan daging cincang. Kemudian dikacau hingga empuk.
* Kemudian masukkan bawang besar dan kacau.
* Masukkan tomato yang dicincang dan kacau hingga sebati.
* Jika kuah terlalu pekat tambahkan sedikit air. Biar hingga mendidih. Apabila kuah mendidih, masukkan sos tomato dan Sos Cili kacau perlahan - lahan.
* + Susu n cheese... + air secukupnyer sekiranyer kuah terlalu pekat..
* Akhir sekali masukkan garam n secukup ras + serbuk Origano.. seimbangkan rasanyer..
 Biar hingga masak.

SELAMAT MENCUBA..


12 ulasan:

  1. Wah menu western...semalam kak nur baru masak spagetti untuk anak2 tapi utk akak tk berapa minat sangat...kak nur kan citarasa lebih pada lauk pauk orang minang....heheeeh...tekak org kg dah!!

    BalasPadam
  2. To : Kak Nuridah
    he he he takdelah western sangat he he he campak2 jek.. tu lah kak.. kekadang x tau nak masak aper.. tp erma suke mkn spageti.. he he he

    BalasPadam
  3. wah nampak sedap n menyelerakan.. selalu tgk orang pakai frego tu.. cam senang jek.. x pernah wat.. mkn pernahlah..

    BalasPadam
  4. Salam Erma..nk tukar meehoon ngan pasta lak!

    BalasPadam
  5. nak sepinggan..
    sedapnya tengok...

    BalasPadam
  6. Salam,
    Sekali sekala pekena masakan barat ni best jugak kan....

    BalasPadam
  7. To : Salina
    he he he memang sedap tau.. cubalah.. resepi erma dah tepekni he he he jgn tak cuber yer.. he he he

    BalasPadam
  8. saya kutip pasta tumpah tu nak rebus ye.. ikikiki....erma.. nak sepinggan

    BalasPadam
  9. To : Kak Azatiesayang
    setuju kak Atie.. he he he

    BalasPadam
  10. To : Kak Mas
    boleh kak Mas... bestni he he he

    BalasPadam
  11. To : Watie
    memang betultu.. selain tukar selera, mudah lak tu.. erma wat menu yang mudah2 jek he he he

    BalasPadam
  12. To : Izahdaut
    ha ha ha senang kejer.. erma bagi kuah jek ha ha ha.. ppssttt Zah kalau ader senapang cam Izah baru santeq gamba tu ye tak? he he he

    BalasPadam