Khamis, 23 Jun 2011

Lontong Sambal Kacang

Lontong Sambal Kacang

Assalamualaikum... morning2 dah bekpes.. he he he arini bekpes Lontong.. SK request.. he he he wat malam tadi.. pepagi tinggal masak lodeh jer.. he he he dah dua ari SK request.. pastu tengok2 stok nasi impit takde.. he he he bila dah ader stok tu SK sesiap rebus he he he aper lagi paham2 yer.. cepat godak hu hu hu tang sambal kacang yang bercinta sikit.. he he he he pepagi cebus2 kita lebur Lodeh.. siap.. Amacam syedap tak? he he he jom bekpes..Layan...

Set ni wat tak sesiap campur bab nak tapau gi kejer... he he he

Siap Tapau gi kerjer...he he he

 KUAH KACANG

Bahan-bahan:

* 150gm kacang tanah, digoreng tanpa minyak dan dibuang kulit (Dikisar)
* 100grm direbus n potong ikut suka.
* gula ikut kemanisan (tp kuah kcg selalu agak manis)
* garam secukup rasa
* 2 cwn Air Bancuhan Asam Jawa (bancuhan 1 sudu asam jawa)

Bahan Dikisar:

* 5 ulas bawang merah
* 3 ulas bawang putih
* 1 sudu udang kering
* 5 sudu cili kisar (Ikut Kepedasan)
**2 btg serai dititik

Cara2

- Tumiskan semua bahan kisar dan serai sehingga naik bau dan  masak.
- Setelah sambat tumis bebetul masak masukkan  + kacang yang telah dikisar... gesek sehingga sebati n akan mengeluarkan minyak awas guna api sederhana mengelakkan hangus.. bila sebati + bancuhan air asam jawa....+ gula + garam terus masak hingga mendapat kepekatan yang diinginkan... kena sering kacau kerana bahagian bawah cepat berkerak atau hangus..perasakan ikut selera.. bila bebetul mendidih n pekat boleh angkat n hidang..

16 ulasan:

  1. patutla SK ceria jer ini pagi.....

    BalasPadam
  2. To : Kak rose@ila
    ha ha ha hajat tercapai.. die lah yang mintak wat lontong kuah kacang ni kak he he he

    BalasPadam
  3. Morning Erma cayng,

    kak Nur suka sekali lontong...tk kira mkn ngan apa,semua boleh jln....akak tumpang breakfast kat sini ya...eh kopi ada tk?? Hehehe dh mkn free...demand pulak akak ni kan?? Hehe...

    BalasPadam
  4. rasa cam hari raya plak ni hehe

    BalasPadam
  5. assalam erma, lama tak mkn longtong bersama kuah kacang ni, kt sini ada kedai yg jual kuah gini...tumpang mkn umah erma dulu lah sebelum dpt mkn yg beli hehheh

    BalasPadam
  6. erma....
    nak lontong....
    sedapnya tengok...

    BalasPadam
  7. hu hu hu sedap... rajinnyer... wat lontong.. sedapnyeerrr...

    BalasPadam
  8. To :Kak Nuridah
    morning akak...meh meh meh kak.. byk ni.. meh mkn sama2 kopi? boleh2 jom sama2 bekpes.. he he he

    BalasPadam
  9. To : cik manggis
    he he he SK teringinlah kak.. tu yang tak jadi wat pasembur cam akak tu he he he

    BalasPadam
  10. To : Kak Rosaliza
    he he he meh kak kita mkn ramai2 bestni.. tapi erma masak biase2 jek.. meh lah kalu sudi he he he

    BalasPadam
  11. To : Kak Mas
    he he hee best sesekali tukar selera kak Mas.. meh lah he he he

    BalasPadam
  12. To : Salina
    he he he memang sedap.. rajin x rajinlah ha ha ha wat senang2 boleh lah he he he

    BalasPadam
  13. salam erma .k,.atie bwk pinggan nak ambik lontong..ada lg tak?

    BalasPadam
  14. salam erma..wah best nye kalu dpt mkn lontong yg terhidang tu..lama akak xwat lontong ni

    BalasPadam
  15. To : Kak Azatiesayang
    Akak.. hu hu hu lambat lah kak habis sudah... t erma wat lagi he he he tunggu aura nak sangan kacang he he he

    BalasPadam
  16. To : Kak Zai
    w'salam kak Zai.. he he he samalah kita .. ader request tu yang wat tu.. malas nak wat kuah kacanglah kak he he he sabo jek..

    BalasPadam