Paceri Terung
Salam semua.. kebizian melanda.. he he he x sempat nak n3.. singgah umah kengkawanpun x sempat.. sorry yer.. tapi arini aku nak juga gi umah kengkawan.. tgk kat tetingkap fuh semua2 wat menu best.. ruginyer tak join menu n tapau... hu hu hu... ok lah ni n3 menu dinner.. teringin nak mkn paceri.. nenas lak x der.. yang ader terung.. ah.. terungpun terung lah.. nak abiskan stok keririk aritu... bukan wat paceri jek.. wat ayam masak kicappun aku taram gak kerisik... bab aku ni 'M' sikit.. beli kerisek readymade.. bila dah buka memang x leh simpan lama... tu yang kena gak perabih he he he
Paceri Terung..
selalu wat suker wat pekat2 he he he
-PAJERI TERUNG-
Bahan2
4 biji terung panjang (potong ikut suker)
2 sudu besar rempah kari daging
1 cawan santan pekat
2 sudu kerisek
1 btg kulit kayu manis
1 biji bunga lawang
1 sudu besar udang kering
2 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
minyak untuk menumis
garam n gula secukup rasa
Cara-cara
*Blend bawang putih, bawang merah, udang kering. Gaulkan dengan rempah kari.
*Tumis bahan blend tadi dgn rempah kari , kulit kayu manis dan bunga lawang sehingga pecah minyak.
*Masukkan santan, biarkan sampai mendidih + terung, , perasakan dgn garam dan gula . Masak sehingga kuah pekat. akhir sekali + kerisek... jika ingin berkuah + air..
Assalammualaikum Erma,
BalasPadamAkak mmng suka terung, kalau masak mcm ni lagi sedapkan...masuk listlah..terliur jek..
uitt kfieza suka tau terungg...paceri terung..apalagi terung bt msk cabai...sedapp ahh..
BalasPadamTo : Kak Yatie
BalasPadamW'salam akak.. samalah kak .. kalu malas taram terung sambal kalau bhn ader n rajin wat pajeri he he he.. ok kak.. setuju.. gader2 kita wat paceri..
To : Kak Fieza
BalasPadamha'ah betultu kak.. erma suker terung2 ni.. he he he