Khamis, 17 Februari 2011

KUIH KASWI PANDAN

Kuih Kaswi versi Pandan

Assalamualaikum semua.. selamat pagi Khamis.. mmm cepat betul masa berlalu... Ok lah n3 arini nak syer kuih Kaswi ni menu sarapan pagini... he he he watnyer malam tadi.. SK x der.. cam biaser gi main futsal.. so dari x wat aper godak2 lebur2 n kukus.. he he aura mengukus dah mari he he he kalu tak bercintanyer nak mengukus ni.. he he he nak resepi bleh tgk SINI cuma tang gula kabung erma tkr ngan gula putih n air erma ganti ngan air pandan.. pepagini ok ker mkn kuih ni? tapi SK suker.. he he he meh sarapan.. ni tapau baak gi opis.... he he he he

mmm ready tuk sauna... Kukus da... satu adunan dapatlah 10 acuan..
senangkan .. taram jek dalam acuan x der nak potong2 he he he

Ok siap... tabur2 jek x golek bab nak tapau gi kejer..
nyum3 sedap... ok atas permintaan meh aku tepek resepi tuk dikongsi bersama

Bahan-bahan


2 ½ cawan tepung gandum
½ cawan tepung ubi
½ cawan tepung beras
1 cawan gula pasir
sedikit kapur sirih
2 cawan air (daun pandan blend)
½ biji kelapa parut (ambil putih sahaja) + garam

Cara2

*campurkan tepung gandum, tepung ubi n tepung beras .bancuh dengan air pandan  hingga tidak berketul (blend) lagi senang n cepat.
*masukkan kapur sirih hingga ada bau kapur pada adunan.
*+ gula
*adunan tadi haruslah tidak terlalu cair.
*masukkan dalam acuan atau loyang yang telah disapu ngan sedikit minyak..dan kukus hingga masak dalam 30-40minit...
hidang bila dah sejuk...



22 ulasan:

  1. Salam pagi Erma,

    pagi2 kak nur tengok kaswi ni buat akak lapar lak...baik kak nur cari sarapan...hmmmm kalau dekat akak ngan tak malu dah hulur pinggan besar...hehehe

    BalasPadam
  2. To : Kak Nuridah
    Salam akak.. he he he.. betullah kak kalu dekat mesti kita bleh tukar2 menu tapi yang byknyer.. erma mintak akak.. balik2 kejer lapo terus gi dapo akak ha ha ha ha

    BalasPadam
  3. sekali skala dpt mkn kuih ni best gak..tp kena tunggu hri cuti le, hari sklh ank2 tak smpat nak mkn pg2..hihi

    BalasPadam
  4. erma..comel nye kaswi dia..bila tengok kaswi neh baru teringat bekas ni, rasa cam pernah beli..nak kena selongkar kat stor la nampaknya neh..haha

    BalasPadam
  5. cantiknya kaswi pandan tu..
    dah lama dalam list..tak buat2 pun..he..he..

    BalasPadam
  6. kita baru je buat...sedap kalau makan gitu je

    BalasPadam
  7. To : Kak Anna Qawina
    betul gak kan kak.. pepagi laju2 gi school.. kalu kuih lembik2 ni budak kureng layan pepagi tu... he he he

    BalasPadam
  8. To : izahdaut
    he he he cari jangan x cari zah.. pakai acuan senang he he he

    BalasPadam
  9. To : Kak Mas
    he he he kena try kak.. memang sedap n wangi...he he he

    BalasPadam
  10. To : Kak Wanieyra
    he he he mmmm sedapkan kak... setuju...nyum2

    BalasPadam
  11. sukalah kuih kaswi, dulu2 kita panggil tepung kusui... dah besar baru tau namanya kuih kaswi

    BalasPadam
  12. kak erma, de lagi ke????mie nak 2 boleh...hehehheh

    BalasPadam
  13. menngoda tekak jela dtg sini...mesti sedap dn wangi je bau dia kan...

    BalasPadam
  14. To : Kak Sari Yusa
    he he he selalu mesti warna coklat gelap.. teringat kawan erma panggil Kuih Hitam berbulu putih ha ha ha ha.. mcm2

    BalasPadam
  15. To : mimiey
    he he he boleh dek meh sini.. he he he

    BalasPadam
  16. To : Kak Fieza79
    alamak model dah mai he he eh he.. takpe kak kuih ni x de kandungan kolestrol byk he he he.. suker tgk akak yg sokmo menten jek.. he he he

    BalasPadam
  17. haaa nnt ak pun nak upload la gambo kuih kaswui ijau ni,,ramadhan lepas akak buat jual tau....tapi lps dah raya, dha x buat dah..huuuu

    BalasPadam
  18. Salam ma... kaswi yang selalu mkn warna coklat.. tang ijo ni x pernah lagi.. tapaukan seketui dua.. he he he

    BalasPadam
  19. To : Kak Rose@ila
    lah yer ker.. rajinnyer kak siap wat jual.. erma tuk mkn sendiri lepas lah ha ha ha ha

    BalasPadam
  20. To : Salina
    he he he yang tu guna gula kabung@ melaka... ni erma tukar guna air pandan.. he eh eh

    BalasPadam
  21. First time kat blog menarik kak ni...teringin nak buat kuih ni tapi tak tahulah dimana nak beli acuan kat sini:(sekarang dapat idea kak ni.terima kasih sharing idea ya..

    BalasPadam
  22. sedap la kuih kaswi pandan ni nnt nk cuba wat la

    BalasPadam