Isnin, 14 Februari 2011

KUIH BAKAR JAGUNG aka BINGKA JAGUNG

 

Salam semua... morning... ader yang sambung cuti? he he he seronok lah yer.. aku plan nak cuti gak tuk sambung sampai esok.. maklumlah esokkan cuti Maulud ar-Rasul... aperkan daya sok 9pg SK ader meeting so.. kita luperkan jer ok... he he eh ok lah n3 harini nak syer kuih Bakar Jagung atau Bingka Jagung he he he ader ker yang wat? he eh he tapi memang best.. kuih yang aku wat n Alhamdulillah SK suker... resepi asal Dapo Izzahdaut atau Dapo Cikgu Zana cumer aku dah edit2 ikut bahan yang ader kat umah.. selalu wat Kuih Bakar Pandan.. kononyer nak wat Kuih Bakar Pisang.. tgk kat kat dapo Izah tuk SK tapi... xder lah pulok budak pisang ni.. so aku tukar ngan Jagung... he he eh sedap tau.. meh cuber 

yang ni dah ready nak masuk oven..
meh aku tepek resepi mudang n sedap ni...

Bahan2


1 sisir pisang masak di lenyek kasar - erma tukar 1 cwn jagung (dlm tin)
1 cwn tepung*
3/4 cwn gula*-boleh kurangkan
1 cwn santan*
1 cwn susu sejat/cair*- saya guna susu segar
1 biji telur*
2 sudu besar butter*

Cara2

1. Blender semua bahan*
2. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
3. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter
4. Bakar 180C selama 45 minit.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
5. Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi bestt
*Kalau nak potongan cantik kena tunggu kuih sejuk dulu, 
 
ni dah siap bako n kuar dari oven
bakr agak garing tgk kerak tepi2 SK suker... he he he

Wokey kengkawan siap ... boleh mkn meh2 he he he


16 ulasan:

  1. As salam erma...nak tumpang bekpes kt siniiiii....nie k.atie bwk air kopi jer!

    BalasPadam
  2. ikiki..pandai tul mokcik sorang ni tuko jagung ye....aisehhh memang nampak best kerak2 tu..nanti cuba ngan pisang plak..pengsannn..ikiki

    BalasPadam
  3. TO : Kak Azatie
    Salam akak.. he eh he boleh meh lah.. sedap tu kita minum kopi sambil sembang2 he he he

    BalasPadam
  4. To: Izahdaut
    ish ish ish.. tutup muka malu.. derhaka punya anak murid.. lain org suh buat lain dibuatnyer.. ha ha ha tapi tq byk2 sedap zah.. tunggu dapat pisang he he he

    BalasPadam
  5. amboi lawa jek kuih bakar dier..nak rasa sepotong bleh?ala,sepotong aje

    BalasPadam
  6. To : Ha Sue
    he he he boleh Sue.. 2-3 potongpun boleh sedap n senang .. boleh cuber.. he he he meh lah.. jgn malu2 he he

    BalasPadam
  7. mmm sedap tu.. rajinnyer wat kuih bakar...ader lagi? ha ha ha

    BalasPadam
  8. slm erma..talam akk buat setgh adunan pun tak abis lagi.. geram tgok bdk2 kt rmh ni.. klau kuih bakar tak sempat sejuk n kadang2 tak smpt ambik gambo dah kene ngapp... kuih bakar akk suke buat nipis2 supaya dpt kerak mewah n tak gadoh2 psal kerak.. hihihi

    BalasPadam
  9. To : Salina
    he he he x rajin manerpun.. yg penting mudah n sedap.. meh lah jgn malu2 he he he

    BalasPadam
  10. To : Kak Dzana
    SAlam akak.. tak habis lagi meh pas kat sini he he he betul kak.. tang kerak yang sedap mkn he he he

    BalasPadam
  11. sedappnya bingka jagung..
    terliur k.mas tengok....

    BalasPadam
  12. pergghh sedapnya nengok kuih bingka ni lum pernah buat lagi bubuh jagung ni.

    BalasPadam
  13. salam maulidur rasul erma... ko msk apa cuti2 tuhh? meh campak ske bingka jagung tuh! aku nk hat corner wokey!! hihii

    BalasPadam
  14. To : Kak MAs
    he he he memang x sangka sedap kak Mas.. erma x pernah wat sebelum ni... he he eh blh try kak MAs.. senang..

    BalasPadam
  15. To : Kak Nieza
    he he eh blh try kak.. selain mudah sedap.. memang puas hati he he he ermapun pestime cuber..

    BalasPadam
  16. To :Kak Hana
    SAlam Maulidurrasul akak.. he he he tak masak aper yang spesel kak.. masak bebiaser jek.. SK ader meeting kul 3ptg baru balik..

    BalasPadam