Salam semua... morning... ader yang sambung cuti? he he he seronok lah yer.. aku plan nak cuti gak tuk sambung sampai esok.. maklumlah esokkan cuti Maulud ar-Rasul... aperkan daya sok 9pg SK ader meeting so.. kita luperkan jer ok... he he eh ok lah n3 harini nak syer kuih Bakar Jagung atau Bingka Jagung he he he ader ker yang wat? he eh he tapi memang best.. kuih yang aku wat n Alhamdulillah SK suker... resepi asal Dapo Izzahdaut atau Dapo Cikgu Zana cumer aku dah edit2 ikut bahan yang ader kat umah.. selalu wat Kuih Bakar Pandan.. kononyer nak wat Kuih Bakar Pisang.. tgk kat kat dapo Izah tuk SK tapi... xder lah pulok budak pisang ni.. so aku tukar ngan Jagung... he he eh sedap tau.. meh cuber
yang ni dah ready nak masuk oven..
meh aku tepek resepi mudang n sedap ni...
Bahan2
1 sisir pisang masak di lenyek kasar - erma tukar 1 cwn jagung (dlm tin)
1 cwn tepung*
3/4 cwn gula*-boleh kurangkan
1 cwn santan*
1 cwn susu sejat/cair*- saya guna susu segar
1 biji telur*
2 sudu besar butter*
Cara2
1. Blender semua bahan*
2. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
3. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter
4. Bakar 180C selama 45 minit.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
5. Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi bestt
*Kalau nak potongan cantik kena tunggu kuih sejuk dulu,
ni dah siap bako n kuar dari oven
bakr agak garing tgk kerak tepi2 SK suker... he he he
Wokey kengkawan siap ... boleh mkn meh2 he he he
As salam erma...nak tumpang bekpes kt siniiiii....nie k.atie bwk air kopi jer!
BalasPadamikiki..pandai tul mokcik sorang ni tuko jagung ye....aisehhh memang nampak best kerak2 tu..nanti cuba ngan pisang plak..pengsannn..ikiki
BalasPadamTO : Kak Azatie
BalasPadamSalam akak.. he eh he boleh meh lah.. sedap tu kita minum kopi sambil sembang2 he he he
To: Izahdaut
BalasPadamish ish ish.. tutup muka malu.. derhaka punya anak murid.. lain org suh buat lain dibuatnyer.. ha ha ha tapi tq byk2 sedap zah.. tunggu dapat pisang he he he
amboi lawa jek kuih bakar dier..nak rasa sepotong bleh?ala,sepotong aje
BalasPadamTo : Ha Sue
BalasPadamhe he he boleh Sue.. 2-3 potongpun boleh sedap n senang .. boleh cuber.. he he he meh lah.. jgn malu2 he he
mmm sedap tu.. rajinnyer wat kuih bakar...ader lagi? ha ha ha
BalasPadamslm erma..talam akk buat setgh adunan pun tak abis lagi.. geram tgok bdk2 kt rmh ni.. klau kuih bakar tak sempat sejuk n kadang2 tak smpt ambik gambo dah kene ngapp... kuih bakar akk suke buat nipis2 supaya dpt kerak mewah n tak gadoh2 psal kerak.. hihihi
BalasPadamTo : Salina
BalasPadamhe he he x rajin manerpun.. yg penting mudah n sedap.. meh lah jgn malu2 he he he
To : Kak Dzana
BalasPadamSAlam akak.. tak habis lagi meh pas kat sini he he he betul kak.. tang kerak yang sedap mkn he he he
sedappnya bingka jagung..
BalasPadamterliur k.mas tengok....
pergghh sedapnya nengok kuih bingka ni lum pernah buat lagi bubuh jagung ni.
BalasPadamsalam maulidur rasul erma... ko msk apa cuti2 tuhh? meh campak ske bingka jagung tuh! aku nk hat corner wokey!! hihii
BalasPadamTo : Kak MAs
BalasPadamhe he he memang x sangka sedap kak Mas.. erma x pernah wat sebelum ni... he he eh blh try kak MAs.. senang..
To : Kak Nieza
BalasPadamhe he eh blh try kak.. selain mudah sedap.. memang puas hati he he he ermapun pestime cuber..
To :Kak Hana
BalasPadamSAlam Maulidurrasul akak.. he he he tak masak aper yang spesel kak.. masak bebiaser jek.. SK ader meeting kul 3ptg baru balik..