Rabu, 23 Mei 2012

MEE UDANG aka MEE KUAH

 Mee Udang

Assalamualaikum semua... he he he harap2 semua riang gembira yer he he he.. ni nak tepek n3 menu dinner malam tadi merangkap menu berbuka puasa.. he he he aku tak posa Bondaku yang berpuasa.. Alhamdulillah.. . ok lah cam biaser menu yang sesenang lah yer.. balik keje dah lewat so kita lebur2 menu mudah2 n sedap .. sila2 tengok Udang yang ayu jek lepak manggis kat lam Mangkuk tu.. Kebetulan SK beli Udang yang segar n besar.. selalunyer memang tak simpan lama tgh segar tu yang cepat dimasak.. wallah sedapnyer manis isinyer.. memang bestlah layan mee Udang neh.. aritu ader gak aku wat permintaan sahabatku yang sedang berbadan dua.. mengidam katanyer so balik kerja aku masak n minta tolong SK cepat2 anta kerumahnyer.. Alhamdulillah menepati citarasa ibu mengandung.. maklumlah manakan tau kalau tetiba kita dah masak dia tak mo pulak? haru dibuatnyer.. tapi Alhmdulillah dia sangat happy.. akupun happy... eh panjang lak story.. Jom layan Mee Udang sedap neh he he he

 Mee Udang
ader ke sesapa yang sudi nak try? boleh tengok SINI atau meh aku tepek resepi mudah n sedap neh..

Mee Udang
3 orang makan.

Bahan
1 bungkus mee 250g - celur n tos kan
250g Udang -ikut suka nak buh banyak mana
150ml/ 1 cawan air

Bahan Rampai
1 pokok sawi - secukupnyer
1 btg lobak merah - potong ikut suka
1 Mangkuk Bunga Kobis - Secukupnyer
3 kelopak Kobis bulat - potong
Daun Sup dan Daun Bawang secukupnyer

Bahan Kuah/ tumis
2 Labu Bawang Besar
3 biji bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
5 sudu besar cili kering kisar - ikut kepedasan
3 sudu besar udang kering geragau
** kisar bahan tumis
1 sudu Sos Tiram
2 sudu Sos Tomato
3 sudu Sos Cili
 

Cara2
* Tumis bahan tumis sehingga masak n harum... memang harum he he he
* maukkan Udang.. tumis sehingga masak n sebati
* masukkan bahan Sos..
* tambah air n ikut suka nak banyak mana kuah
* masukkan bahan rampai..
* masak sebati perasakan ngan sedikit garam n gula
* setelah mendidih boleh lah dicurahkan di atas mee yang telah dicelur tadi..
                                   SIAP... SELAMAT MENCUBA..










11 ulasan:

  1. sedap...beso2 udang tu...geram pulak tgknye...

    BalasPadam
    Balasan
    1. hi akak QH.. tu lah meh mkn ramai2 atau try lah resepi kat bwh tu he he he he insyaallah mudah n sedap he he he

      Padam
  2. Salam.. wah sedap n meriahnyer udang tu.. terliurlah.. ader resepi ti nak suruh fida masak lah he he he

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam.. wah apa hal ko nak suruh fida yang masak? apa kata ko yang masak tuk die he he he senang jek tu.. layan..

      Padam
  3. sedapnya erma, udang pun saiz xl tu, mmg manis isinya

    BalasPadam
    Balasan
    1. akak.. memang sedap manis n segar isi udang tu.. jom kak join sedap neh he he he

      Padam
  4. erma akak kalau teringin agak2 dapat tak?heheh sedapnya tengok

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak mimi yangjauh dimat tapi dekat di ati neh.. kalau sudi meh lah.. kalau duk sebelah umah lama dah pasing he he he

      Padam
  5. Ngancam udang2 yang besauu tu..terliur tauu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Rohah.. tu die.. meh try resepi mudah tu.. atau kita makan sesama kat sini dulu he he he

      Padam
  6. meriahnya mee udang tu..
    memgancammm

    BalasPadam