Khamis, 1 Mac 2012

LAMB CHOP BLACKPEPPER HOMEMADE

Set Lamb Chop

Salam semua... n3 kalini hu hu hu maaf bebanyak bab kualiti gambo memang menyedihkan.. ppssttt sebenarnyer ambil gambar pakai h.p bab kamera kong hu hu hu padan muka kan? cam tak clear gambar.. nak editpun x ok.. kesian tak.. aperpun menu senangni memang best.. SK suker..pppsssttt ni pun menu khas tuk SK bab aku lum reti makan daging kambing lagi he he he menuni sebenarnyer  festime buat seumur hidupku ha ha ha caya tak? SK teringin nak mkn Lamp.. nak mkn kat kedai tak tau mana kedai yang sedap so masa shopping barang dapo SK belilah Kepingan Lamb.. dah siap dipotong ader 2 potong jek.. bab dia sorang jek nak makan so akupun perap lah dlm 1 jam camtu sambil aku sediakan bhn2 nak mkn dengan Lamb ni.. pas tu taram jek kat oven siap!!! senangkan? so menuni khas aku sediakan tuk SK.. katanyer cukup sedap n best he he he jom layan menu Dinner..

Set Lamb Chop
Salad Kentang dan coleslaw
Jom tepek resepi tuk syer..

Bahan
2 keping daging lamb

Bahan tuk  Marinate
5 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam (kisar kasar)
1 sudu makan daun rosemary kering
2 sudu besar sos tiram
1 sudu makan kicap manis
1 sudu besar madu
1 sudu kecil garam
2 sudu besar jus limau
2 – 3 sudu besar minyak zaitun

Cara penyediaan
1. Goreng bawang putih  dengan minyak zaitun hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
2. Gaul dan campur lada hitam, daun rosemary kering, madu, sos tiram jus limau, kicap . Kemudian masukkan bawang putih yang telah digoreng, minyak  zaitun ( bekas gorengan bawang putih tadi ), gaul sebati.
3. Gaul sebati rempah tadi dengan daging lamb.
4. Perap semalaman dalam peti sejuk dalam 45mnt - 1jam
5. Bila masa untuk memanggang bolehlah di bakar n taram dalam oven.. Jangan lupa untuk menyapu butter untuk mengelakkan daging terlalu kering..
Siap n boleh dihidangkan dengan Salad kentang n coleslaw..

11 ulasan:

  1. erma sama ler kita tapi kadang 2 tu cicip jugak sebab nak merasa,husband akak pun suke lamb

    BalasPadam
    Balasan
    1. lah yer ker kak.. ntahlah tak tau try tapi x mo..tekak ni.. agaknyer aroma bau dia atau rasanyer.. he he he tapi kalau masak ok jek.. ha'ah kak samalah SK suker lamb.. he eh he

      Padam
  2. ala erma.. ok la tu pernah gak buat. saya langsung tak nah buat ma.. makan je suke.. tapi nak kene gaya gak. kalau hamis kuat sangat tak mboh jugak masuk tekak. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. lah yer ker Izah.. peminat Lamb juga.. blh join SK.. ha ha ha tu lah Zah pestime wat SK kata sedap tu kira lulus lah yer.. kat tekak dia jek lah he he he.. tapi betul gak tu Zah SK kata kalau tak kena memang kuat baunyer he he he

      Padam
  3. salam rindu erma,wahhh sedap ni saya dan hubby memang peminat lamb...dok sini ok daging kambing import tu tak berbau sangat kalau nk compare dgn kat Malaysia saya pun tak thn bau tu.mayle lain kot.

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam windu tuk akak juga.. wah memang masuk geng SK lah kak.. ha ha ha majoriti member kat opis pun peminat lamb.. erma jek lum reti.. tapi betultu kak kalau yang import tak macam yang segar/m'sia.. kuat bau tapi katanyer yang tu yang fresh tu he he he..

      Padam
  4. salam erma...pos kat akk sikit yg erma punya yer...akk tolong mkn kan...ihhihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam akak he he he tu lah kalau dekat nak gak hulur2 ye kak.. ker erma yang selalu anto mangkuk kosong minta lauk akak he he he

      Padam
  5. erma...dah macam makan kat kedai dah tu..
    sedapppp tu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kak Mas he he he simple2 jek kak gambopun kureng he he he lepas makan sendiri (SK) he he he jadilah he he he

      Padam
  6. akk pun lum pandai mkn lamb.. rajin erma ..

    BalasPadam