Jumaat, 2 Mac 2012

AYAM HOKKIEN VS ASPARAGUS

 Ayam Hokkien vs Asparagus

Salam Jumaat semua... sekejap jek masa berlalukan? dah hujung minggu dah.. ni dah masuk Mac dah... ok lah ni nak tepek menu simple tuk lunch.. ni kira menu ulanganlah yer.. aritu time shopping teringgin bebeno nak makan asparagus ni cam lama dah tak masak n makan asparagus..mmmm ye ker? ntah lupa dah.. he eh he kalau ader sesapa yang nak try masakan ni blh tengok SINI atau SINI atau SINUN he he he nampak sangatlah selalu gak masak lauk ni.. selain mudah disedaiakan sedap.. he eh eh jom layan menu simple n mudah ni..

 Ayam Hokkien vs Asparagus
gandingan yang ku gemari.. he he he
atas permintaan kengkawan meh erma tepek resepi.. mudah ni..

Bahan Utama
350grm Ayam - Potong kecil/ ikut suker
Cendawan Kering aka cendawan Jepun - rendam ngan air panas, Tos , Potong 2
Bahan Tumis
3 ulas bawang Putih - Ketuk n Cincang
1 inci Halia - Mayang
7 tangkai Cili Kering - Potong, cuci n tos.
3 sudu Sos Tiram
3 sudu Kicap Cair
3 sudu Kicap Pekat
sedikit air
1 sudu tepung jagung - bancuh ngan 3sudu air (utk pekatkan kuah)
garam n gula secukup rasa
Cara2
* Tumiskan bawang putih, halia sehingga wangi..
* + ayam + cili kering.. gaul sebati... balik2kan hingga ayam masak
* + sos tiram, kicap cair n kicap pekat
* + air ikut suka nak kuah byk mana... perasakan ngan garam n gula
* + air tepung jagung untuk memekatkan...
siap n boleh dihidangkan... mudahkan? nak best... + sayur Asparagus celur masa menghidang.. .. hidangan yang sempurna.. lauk + sayur... he he he


11 ulasan:

  1. perggghhhh terliur den, ada lg tak erma? hihihihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Liza he he he meh lah kak.. sedap ni he he he

      Padam
  2. salam singgah..

    teringat pulak makanan kat restoran mohd chan.. ;)

    jemput singgah blog madam.. ;)

    -www.madammondoq.com-

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam ukhuwah n terima kasih sudi singgah ke teratak yang tak seberapenyer ini he he he.. ye ker.. meh lah try menu mudah ni.. sedap lak tu.. insyaallah akan kunjung balas..

      Padam
  3. erma mmg suke beno asparagus ek... hehe.. mmg sedap. tumis aor pun sedap gak. kukus gitu je pun sedap ek..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu lah Izah.. bila makan kruk krak, kruk krak.. kekal kerangupannya membuatkan ku jatuh cinta ngan asparagus he he he tapi betullah Zah wat aperpun sedap asparagus ni he he he

      Padam
  4. Salam Erma, singgah sini kejap. Lama tak jenguk apa khabar? Sedap ayam tu....

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam kak Azian... ye lah lama tak jumpa akak.. bz yer? he he he alhamdulillah erma dah sihat.. he he he memang sedap kak.. meh try kak he he he senangpun senang nak sediakan he he he

      Padam
  5. satu lagi masakan Cina yang masuk list dulu.Insyallah nnt boleh cuba.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah CM kita memanjangkan n berkongsi resepi he he he jangan lupa try.. insyaallah sedap he he he

      Padam
  6. Alhamdulillah CM kita memanjangkan n berkongsi resepi he he he jangan lupa try.. insyaallah sedap he he he

    BalasPadam