Jumaat, 9 Mac 2012

CUCUR JEJARI KETAM BERSAYUR

 Cucur Jejari Ketam Bersayur

Salam semua.. he he he menu kudap2 mlm tadi.. nak kata aperkan.. menu yang senang2 ajelah.. kalini kita lebur2 .. asalnyer SK minta nak Cekodok ikan bilis.. tekak ni pulak cam tak mo jek.. so gi selongkar peti ajaib tu n than.. ha ha ha moh kita lebur2 ku leburkan (cincang isi udang) + (jejari ketam) + (bawang) + (daun sup & daun bawang).. aha... memang wangi n sedap... nyum2 jom layan menu kudap2 yang sodap n senang nak membuatnyer

nyum3 boleh mkn ngan sos pilihan
jom kita syer resepi mudah..sebenarnyer untuk wat cucur aka cekodokni mudah tetapi jika betul teknik membancuh, adunan akan lebih cantik dan menghasilkan cucur yang lebih sedap ceewwaahh.. he he he

Bahan

21/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung (memberi kerangupan)
1cawan bawang (dipotong dadu) - 2 labu bawang besar
1cawan daun sup + daun bawang (dicincang)
1cawan jejari ketam potong serong2
1cawan isi udang
2 cawan air
garam secukup rasa

Cara
* Sediakan bekas letakkan tepung gandum dan tepung jagung
* gaulkan bawang yang dipotong dadu (gaul sebati)
* + garam
* + air dan gaul sebati (adunan biasa)
* + bahan rampai (Isi Udang, jejari ketam dan daun bawang& daun sup)
* gaul sebati dan adunan sedia untuk digoreng..
*ketika menggoreng pastikan minyak lebih, agar gorengan cantik..

SIAP SELAMAT MENCUBA..


14 ulasan:

  1. salam Erma..k.atie dtg nak bersarapan cucur kat sini.:D

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam kak tie.. he eh he meh kak sedap ni makan panas2 sma2 selera he he he

      Padam
  2. erma...cucur ni klu cicah ngan sos..
    perhh..sodappp tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Mas.. betultu kak.. memang sodap! sonangpun sonang nak membuatnyer he he he

      Padam
  3. Salam erma! cucur mmg all time fav, tak kiralah cucur apa pun kalau dpt mkn panas2 petang2 tu kan mmg tak hengat bila dah mula makan sbb tak leh berenti! :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Ika.. cayalah.. samalah kita.. wat comel2 laju jek time makan tu ha ha ha sedar2 dah licin he he he

      Padam
  4. ma.. kalau tenampak jejari ketam ni kan., mesti tteringt erma. hehehe/... sedap woo jemput2 tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Izah.. ha ha ha malunyer.. kalau nampak kek ker.. muffin ker.. kuih talam ker.. best gak kan? ni jejari ketam ha ha ha.. kena cop jejari ketam he he he aperpun Zah memang sedap he he he

      Padam
  5. cucur yg tak lapuk dekzaman.. tak kiralah versi apa pun.. rasa nk buat jugak la..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betultu Kak Zana.. setuju lah.. memang tak jemu selain mudah nak disediakan ia simple n sedap.. try kak soddaappp he he he

      Padam
  6. Erma

    waduhhh ada cucur kat sini..akak baru plan nak buat jj..letak batter dalam esbok agar rangup..nanti akak try ek

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Yat.. he he he memang simple n sedap.. wah tqvm kak + lagi satu ilmu.. + butter sejuk dlm peti sejuk.. blh try lak ni.. he he he

      Padam
  7. Salam Erma..fuhhhh berkali2 cuba nak tinggal jejak kat sini, baru hari ni berjaya...

    Sedapnya cucur ni...Sue belum pernah lagi cuba yang buh tepung jagung ni..len kali nak try jugalah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Sue.. lah siannyer.. memang kak kadang tu teringin nak komen kat dapo kengkawan tapi payah kan? erma pernah gak kena..
      Tang cucur ni blh try kak.. sedap.. kalau letak tepung jagung t cucur tu agak rangup tapi jangan risau tak jadi keras kalau adunannyer ok..

      Padam