Khamis, 23 Februari 2012

KEK GULA HANGUS LAGI

 Kek Gula Hangus

Salam semua... n3 kalini nak tepek projek membaking malam tadi.. cam lamalah pulak tak wat kek ni.. maklumlah x der request dari SK..he he he untuk memenuhi permintaan sahabatku yang jauh dimata dekat dihati alah yang duk nun kat seberang tasek KUIS tu ha ha ha Kakak Manis..Kak Zura n Faezah he he he harap2 berpuashati ngan kuih yang seberaper tu he he he... oklah alang2 nak wat kan... wat lah lebih.. ye lah SK suker makan kuih ni time panas2 tqvm tuk SK tolong2 he he he ofcozlah SK yang rajin tu mesti sesama turun padang ha ha ha... oklah kalau ader sesapa yang teringin nak try blh tengok kat SINI pernah wat sebelum ni.. resepipun cam biasa yang senang2 ajek yer he he he Jom layan..

 ready packing

 SIAP..
Kepada Kak Zura & Faezah..
semoga menepati selera n keinginan korang ha ha ha

wat 2 buku kek..
1- tempahan Kak Zura & Faezah
1- lagi tuk makan2 n bawa ke office SK dan  kebetulan mama Muzaffar (Alin) officemate aku
teringin semalam nak makan kek gula hangus...
so rezekilah yer... he he he
oklah atas permintaan kengkawan meh erma tepek lagi sekali resepi mudahni...

 KEK GULA HANGUS
Sumber : ermaheryzal.blogspot.com

Bahan-bahan
 
1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
1 sudu soda bikarbonat
1 cawan telur (dlm 4 biji telur )
1/4 cawan minyak masak

Cara-cara

1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus. Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
 Ketepikan dulu.
2. Pukul telur .
3. Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
4. Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan.
5. Masukkan air gula yang dah sejuk.
6. Akhir sekali masukkan minyak... kacau semua bahan hingga sebati

Bakar dengan api sederhana 180 selama 45minit.

15 ulasan:

  1. Salam rindu erma!!! eh betul ke ni? kita boleh lupa pulak hihihi... sejak cuti2 ni byk nama blogger2 yg kita dah lupa, teruk betull :D cuti2 g indonesia ya? mesti lagi tajan bahasa jowonya nii hihihi.... kita ni kurang sihat sikit tak tahu nak buat apa, nak mkn sup pedas2 tp malas nak masak :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Ika hu hu hu betullah tu.. tak pelah yang penting erma ingat awak ha ha ha ha.. ha'ah Ika kami ke bandung..he he he malah x faham dong.. di Bandung orang Sunda orang jawa jarang sekali he he he subhanallah musimlah Ika.. ermapun baru ok demam.. tinggal batuk2 jek he he he kesiannyer kalau dekat boleh tlg masak eh? pandai ker? he he he.. moga Ika cepat sembuh tau..

      Padam
  2. erma bestnya menjadi sarangnya tu,akak kalau buat kena perabihkan sensorang yg lain x minat

    BalasPadam
    Balasan
    1. akak he he he erma lak SK yang minat.. lelagi time suam2 tu banyak dia makan.. erma kureng sikit he he he alhamdulillah tu lah kak.. kalau buat kuihni tang sarang yang nak tu he he he..

      Padam
  3. Salam Ika hu hu hu betullah tu.. tak pelah yang penting erma ingat awak ha ha ha ha.. ha'ah Ika kami ke bandung..he he he malah x faham dong.. di Bandung orang Sunda orang jawa jarang sekali he he he subhanallah musimlah Ika.. ermapun baru ok demam.. tinggal batuk2 jek he he he kesiannyer kalau dekat boleh tlg masak eh? pandai ker? he he he.. moga Ika cepat sembuh tau..

    BalasPadam
  4. aslmkum erma.. ppgi tdi dah dtg mengintai..tgok pic cuti2 bandung tu.. tak smpt nk mgomen..seronok dpt peluang bcuti mcmni.. ni dtg belah ptg ada kek pulak.. kek fav mak akk ni.. mak akk dulu2 mmg terer buat kek ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam sifu he he he kak Zana.. he he he takpe kak.. Alhamdulillah kak time ni lah ambil kesempatan g bercuti he he he.. arini kureng sibuk tu yang sempat nak n3 he he he.. betullah kak memang kek orang2 lama tapi yang ni lah yang sedap he he he buatnyerpun mudah.. he he he

      Padam
  5. Assalamualaikum Erma, sedapnya kek gula hangus..mmg favourite akak tp dh lama x buat. masa kecil dulu akak kalau dpt hadap kek ni mmg x payah mkn nasi..oh ya, nk tanya..erma x perap dulu ke adunan kek tu, lepas bancuh terus bakar ke? tengok sarang dia menjadi cantik... :))

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumsalam kak Lina..ha'ah kak sedap he he he ye ker feberet akak.. samalah ngan SK.. tapi betullah kak.. kek ni makan memang tak muak.. tu yang boleh makan banyak.. erma wat tak perappun.. tapi yang penting gula hangustu kena betul2 sejuk.. baru masukkan kat adunan.. sebab mudahlah wat kak.. kalau susah maunyer erma bercinta nak wat he he he

      Padam
  6. salam erma..woww daapnyer kek gulahangus nih..dulu mak akak rajin beno wat sendirik kek ni utk makan kuarga tp la nih bila umur mkn meningkat..dh malas nk baking membaking ni..hehe! tp akak pun mmg x pernah cuba lg wat sendiri w/pun watnye senang..huhu! insyaallah masuk list dulu resipi erma nih..mekacehh!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam kak ina... he he he memang sedap kek ni dan tak muak kalau mkn banyak.. memang boleh dikatakan kek tradisional.. betullah kak.. mak2 kitalah yang dok buat kek ni.. kalau kat kedai kek payah nak jumpa...ok kak setuju.. blh try..insyaallah kak senang n jadi he he he

      Padam
  7. aslmkm puan tanah..kek ada lagi? heeh..kita kalo buat ni sah2 dok pulun sorang2 seloyang..semua yg dlm rmh ni tak layan..geram gak tapi time nk mkn tu kitala hepi..haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumsalam Kak Anna... ha ha ha ramai yang cakap camtu.. maklumlah kuih lama kak.. kalau kek coklat alamat berebut ye tak? tu lah kak kalau teringin memang kena godaklah kak maklumlah x pernah jumpa kat kedai kek he he he

      Padam
  8. Salam Erma..sedap nya kek ni..lama pula tak baking nya...Eh, resipi Erma ni tak payah perap yaaaa...?

    BalasPadam
  9. nenek sy suke kuih ni...leh la try!

    BalasPadam