Khamis, 2 Februari 2012

AYAM BLACKPEPPER

 Ayam Blackpepper vs brokoli

Salam semua..mmmm menu senang lagi he he he ayam blackpepper yang mudah disediakan dengan bahan2 yang simple n mudah.. selalu wat daging SINI atau SINI atau kekadang wat ayam SINI tapi kalini wat lagi menu mudah ni lagi guna ayam... sedap tapi yang paling best mudah nak sediakan.. he he he senang kejer kan aper2 sumer yang senang2 ha ha ha boleh cam tu? gandingan kalini erma buh brokoli he he he sihat tak? ha ha ha cam ia jek sihat kalau makan ++ tak sihat jadinyer kan? kan? kan? jom layan menu mudah n sedap ni he he he

Ayam Blackpepper vs brokoli

atas permintaan kengkawan... meh erma tepek resepi.. sebenarnyer pelbagai cara untuk menyediakan masakan blackpepper ni yang ni erma tepek cara yang lagi mudah n cepat.. jom layan..

Bahan-Bahan

250grm Ayam - 5-6ketul
3 ulas bawang putih - ketuk
1 inci halia - ketuk
*3 sudu besar kicap pekat
*2 sudu besar sos tiram
*2 sudu besar sos cili
*1 sudu besar sos tomato
*1 sudu besar serbuk lada hitam (kasar)
garam dan gula secukup rasa
untuk memekatkan kuah -1 sudu besar tepung jagung - di bancuh dngn 1/2 cwn air

Bahan Rampai
Brokoli - celur tos n ketepikan..
1 labu bawang besar - potong berbaji
Cara 2
* Ayam, goreng separuh masak, tos n ketepikan...
* Panaskan minyak dan gorengkan serbuk lada hitam
* + dan tumiskan bahan tumis (bawang putih n halia yg diketuk)sehingga naik bau.
* Masukkan ayam  gaul sebati ngan serbuk lada hitam.
* + segala Sos gaul rata n biarkan masak...sehingga ayam empuk dan menyerap segala bahan
* untuk memekatkan  + bancuhan tepung jagung dan gaul sebati.
* tambah air jika nak lebih kuah..
* masukkan bahan rampai
* Perasakan dengan garam n gula... SIAP..

SELAMAT MENCUBA

16 ulasan:

  1. salam erma...mmg nmpk sedap ayam ni, bhn pun simple jer...nnt akak nk try la, rasa2nya family akak suka ngan lauk2 cmni...thnx yer erma..

    BalasPadam
    Balasan
    1. SAlam Kak Liza.. ha'ah memang senang jek watnyer he he he meh try best sedap..

      Padam
  2. Assalamualaikum erma..
    memang nampak sedap ler ayam blckppr tu erma... tambah2 lg ada brokoli tu... fav akak tu... sedap2!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam kak Diana yang comel.. feberet akak? samalah kita kak selain sedap mudah nak wat tu yang bertambah2 feberet he he he

      Padam
  3. erma nampak sedap n menyelerakanlah... mkn ngan nai panas2 sedap ni he he he

    BalasPadam
    Balasan
    1. ha ha ha aperlagi lina meh lah try senang jek tu.. he he he sedap pun sedap..

      Padam
  4. tetiba jerk kak mas jadi lapo...he3

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Mas he he he meh sini meh... ha ha ha ha

      Padam
  5. Salam Erma...Ishhhh sedapnya ayam ngan blackpaper tu...Brokoli tu kalau celur ja memang sedap dimakan rangup2 cenggitu jeeeee

    BalasPadam
  6. w'salam kak Ninie he he he meh lah kak sedap ni.. ha'ah kak erma celur 1/2 masak.. memnag sedap kak.. setuju... he he he

    BalasPadam
  7. sedap nampak brokoli duk berhimpit tepi ayam tu. haishh.. ratah je brokoli tu lagi sedap kan.

    erma..
    nasi kari ayam tu, pada saya la kan, sebab saya dah olah kurangkan rasa kari dan rempah, sedap lebih sikit pada nasi ayam goreng tu. sebab ada penggunaan santan. wangi2 lemak ke nasi lemak tapi ada rasa kari n wangi bahan tumis. ni pndapat saya ler, sebab kdg2 beza cara masak n bahan2 nyer, beza pulak hasilnya kan?hehe

    BalasPadam
  8. he he he memang sedap zah ratah2 brokoli..
    terima kasih Izah.. maaf lah saya budak baru belajar.. aperpun tqvm Izah.. insyaallah erma cuba.. he he he

    BalasPadam
  9. waaa.. sedapnya.. anak2 msti suke.. klau ayam ada wana black2 camni.. hihihi.. suke brokoli yg rangup2 tu..

    BalasPadam
  10. erma cayang insyaAllah ade rejeki kita jumpa hehehhe sebenaqnya cheq ni pemalu kekekeke, ma ayam tukan menggoda jiwa raga la meh ar hantaq sepiring 2

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak mimi cayang.. tu lah kak kalau jumpa akak blh shopping2 kan? kan? cheq pemalu? sungguh ka? ha ha ha ader talen tak ckp utara? meh2 kak sedap ayam ni blh try senang jek he he he

      Padam
  11. Kak Zana. samalah ngan erma suker lelagi bila senang nak membuatnyer.. he he he

    BalasPadam