Set Nasi Baryani vs Daging Kashmir
Salam semua... menu simple tapi nyum2 he he he aper yang ader kita leburkan ye tak? he he he sebenarnyer lama dah simpan resepi ayam Kashmir ni.. copy dari blog SIFU IZAH MUFFIN LOVER yang tak pernah gantung periuk belanganyer tu... tapi x dan jek nak beli rempah Baryani... kalini alhamdulillah tercapai juga hasrat dihati.. cuma kalini guna Daging.. maklumlah lama tak masak daging... terima kasih gak buat penyumbang resepi Kak Dayang Jack SK teruja ngan menu kalini ha ha ha Alhamdulillah... jom layan menu Nasi Baryaniku ..
Nasi Baryani, Daging Kashmir n Acar rampai versi aku he he
Nasi Baryani he he he masih dlm periuk lagi tu he he he
Acar + Kacang Tumbuk..
Jom aku panjangkan resepi Daging Kashmir.. terima kasih kepada semua yang menyumbang.. halalkan yer..
bahan-bahan :
1/2 kg Daging
bahan A :
6 biji bawang merah (dihiris)
1/2 labu bawang besar (dihiris)
3 bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
rempah 4 sekawan
sedikit daun kari
bahan B :
3 sb puri tomato
1 sb serbuk cili
2 sb rempah beriyani
2 sb rempah kari daging
4 biji tomato (dipotong kecil)
garam dan gula secukup rasa
minyak masak secukupnya
2 biji ubi kentang (dipotong)
Cara-cara :
Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga terbit bau. Satukan serbuk rempah, puri tomato dan serbuk cili di dlm mangkuk dan bancuhkan dengan sedikit air. Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Gaulkan. Biarkan ia masak.
Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya.
Hidangkan setelah masak.
Jom aku panjangkan resepi Daging Kashmir.. terima kasih kepada semua yang menyumbang.. halalkan yer..
DAGING KASHMIR
resepi asal Ayam Kashmir
resepi: DayangJack
Copy from: Izah Muffin Lover
bahan-bahan :
1/2 kg Daging
bahan A :
6 biji bawang merah (dihiris)
1/2 labu bawang besar (dihiris)
3 bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
rempah 4 sekawan
sedikit daun kari
bahan B :
3 sb puri tomato
1 sb serbuk cili
2 sb rempah beriyani
2 sb rempah kari daging
4 biji tomato (dipotong kecil)
garam dan gula secukup rasa
minyak masak secukupnya
2 biji ubi kentang (dipotong)
Cara-cara :
Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga terbit bau. Satukan serbuk rempah, puri tomato dan serbuk cili di dlm mangkuk dan bancuhkan dengan sedikit air. Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Gaulkan. Biarkan ia masak.
Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya.
Hidangkan setelah masak.
Assalamualaikum adik cayang,
BalasPadamhehe...wadu2 nasi beriani n the gang ya...wah sedap nampak...mcm kak Nur nk hulur pinggan je...dh terliur nie...haa...mcm mana??
waalaikumsalam kakak cayang he he he meh kak.. memang sodapni x rugi try ha ha ha masuk bakul ye kak... tapi betul kak tak rugi try resepi ni berbaloi2 he he he
Padamerma.....sedapnya tengok set nasi tu....
BalasPadammeh sepinggan..
kak Mas.. he he he memang sedap kak.. meh try he he he meh2 pinggan nak senduk ni.. he he he
Padamfuhhh terliur dah ni...nasi beriani tu mmg pebereet akak, kalau tgk mst nk mkn....hihihihhi
BalasPadamha ha ha.. ye ker kak.. meh kak try berbaloi bab senang he he he ermapun pestime try masak sendiri selalu mkn kat kedai he he he
PadamSalam Erma...Sedapnya set nasi briyani ni...Terguda akak tengoknya...
BalasPadamSalam Kak Ninie.. lama x nampak akak.. hrp sihat2 jek..meh kak sedap he he he
BalasPadam