Selasa, 31 Januari 2012

Ayam Mentega Rangup



Ayam Mentega Rangup
Salam semua.. lambat n3 arini bz sikit sebenarnyer tak tahan tergoda tengok kak Dapo K.Mas hu hu hu.. ramai yang dah try resepi sedapni...semalam balik kejer terus jer melebur.. seronok memang mudah n cepat disediakan.. sedap pun sedap hehe terima kasih kepada penyumbang resepi sedapni cuma erma dah derhaka sikit + perahan lemon he he he sajer jer tambah bagi harum2 n masam2 aperpun memang best.. tak rugi cuba memang best sangat2 jom layan menu sedap ...
Ayam Mentega Rangup
meh erma panjangkan ilmu ni kepada semua..

Ayam Mentega Rangup
Resepi : Kak Diana

Bahan :
2 keping dada ayam _ d hiris
2 tangkai daun kari _ d hiris
4 biji cili padi _ d cincang
60 gm mentega ( Boleh d tambah jika hendak kuahnya bersalut banyak kat ayam tu yer )
1/2 biji lemon - perah airnya (erma Tambah)
1/2 biji bawang besar _ d cincang
Tepung jagung secukup kegunaan
Minyak untuk menggoreng
Sedikit gula
Bhn² Perap :
1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
2 tsp gula
1 biji telur
1 tbsp tepung jagung
1/2 tsp serbuk lada hitam
1/2 tsp serbuk lada putih
Garam secukup rasa
Cara memasak :
Ayam di gaul bersama bhn² perap dan perap selama 20 minit.
Saluti ayam tadi dengan tepung jagung.. Goreng.. Setelah ayam masak angkat dan ketepikan.
Cairkan mentega dan masukkan bawang besar, daun kari dan cili padi.. tambah perahan lemon dan tumis sehingga naik baunya.
Kemudian masukkan ayam dan gula.. Gaul sebati.
Angkat dan hidang.

4 ulasan:

  1. perah lemon, rasa msam2 tu lagi best!!

    BalasPadam
  2. betullah Zah lagi sedap lemak2 manis n masam.. he he he blh try versi ni lak he he he

    BalasPadam
  3. salam Erma...keranggupannya bila Erma kunyah dah sampai ke umah k.atie larrr.Tu yg brdesup mai sini :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Kak Atie..he he he sabo jek kak.. tapi kesedapannyer x dapek nak nolong kak meh cuba sedap ni he he he

      Padam