Selasa, 20 April 2010

Sup Ayam Lengkuas

Sup Ayam Lengkuas
Salam semua...n3 kalini menu makan malam...request SK..ppsssstttt... nak tau story? aku janji ngan SK nak balik gader2 kul 6ptg... tapi tetiba ader keje urgentlah pulok... so aku balik kul 6.45ptg... sesampai umah SK dah masak nasi n stanby ayam... aku tanya.. SK nak masak aper.. dia jawab sup.. yiippyy ingat dia nak mask.. ghupanyer stanby tuk aku masak he he he.. so aku terfikir sup lengkuas.... tapi aku x buat pedas coz kami suker makan ngan sambal kicap baru cukup sifat... sebenarnya..aku pernah gi umah... saper ye? K.Hana kot.. ader menu ni... tapi masa aku masak semalam... aku teringat pernah jumpa menu ni.. tapi x cp resepi... so ngan machonyer akupun melebur aper2 yang terlintas kat fikiran.... hasilnyer memang syedap n puas hati... SK kata sangat syedap.. hari ini aku try selongkar umah k.Hana nun... tapi x samer... jauh menyimpang no... so aku x pasti mana aku dapat menu ni... nak cp resepipun.... aku hentam jek .. sorry ye... jom layan menu syedap akuni.. banyak aku buat ni.. SK mkn nasi sikit... katanyer nak hirup sup...he he he he... slurp.. syedap ni... meh jangan malu2

Sup Ayam lengkuas vs SAmbal Kicap..
korang tengok... warna sup tu agak lain sikitkan? he he he

ok... ok.. sorry.. kepada yang pernah buat.. jangan gelak tau... aku ni x hingat mana aku pernah baca... so ni sup lengkuas versi hentam kromo erma... he he jangan marah... nak tepek resepilah ni... he he he

Bahan A
  • Ayam 250grm (5 ketui)
  • 2 biji Tomato (potong 4)
  • 2 biji Kentang (potong 4)
  • Daun sup + daun bawang (mayang)
  • Bawang goreng
Bahan B
  • *1labu bawang besar
  • *3ulas bawang kecil
  • *3ulas bawang putih
  • *1/2 inci halia
  • *1inci lengkuas
  • rempah tumis (4sekawan)
  • 1sudu Lada putih/serbuk
  • 2 sudu santan
  • Kisar bahan2 bertanda *.
  • garam secukup rasa

Cara2...Aku ikut cara aku....
  1. Panaskan minyak untuk menumis... goreng rempah 4 sekawan...angkat n buang.. aku x minat sup yang terlalu kuat rasa rempah... so.. ambil bau n rasa ringan jek... masukkan bahan kisar n serbuk lada putih... tumis sehingga harum n naik minyak...masukkan garam...bila bahan rempah cukup sebati n masak... masukkan ayam... tumis sehingga ayam masak... time ni ayam akan mengeluarkan air/ minyak.. masukkan kentang.. gaul n masak lagi.. guna api sederhana... bila kentang separuh empuk... masukkan secukup air...ikut suka.... reneh sehingga kentang empuk n masukkan tomato...bila tomato mula lembut masukkan santan n siap...
  2. setelah diperasakan... boleh hidang.. taburkan daun-daunan n bawang goreng... kuah akan kelihatan agak putih... sebelum masuk santan lagi... bila masuk santan lagi syanteq kalernyer...
  3. psssttt korang cuber... kalau ok gitau... yang pastinyer aku suker.. n boleh masuk list dapo aku ni... korang jangan marah kalau x kene kat selera tau... hu hu hu..
  4. SELAMAT MENCUBA...

6 ulasan:

  1. hahah tu mesti tersipu-sipu kena puji masakan sedappp...kan kan kan...

    BalasPadam
  2. To: Kak Azian... he he he... kelakarler akakni he he..

    BalasPadam
  3. tuh nampak sampai sini kombang idung kene puji dengan SK die..wahwah.. aper rahsianya..jangan memalu kongsi dengan orang2 yang hanya jamu mata telan air liur je ni tengok sup tu..pepandai la nak tampal resepinyeee...haisshh.nak kene suh jugek budak ni tau

    BalasPadam
  4. aah.. tepeklah resepinya, senang sikit ktowg plak buat lelain kali.. hik2

    BalasPadam
  5. To: Izzah..
    weii.. x kembang mana pun lubang idung kecik he he he... k.. ni erma dah tepek resepi.. jangan x cuber... senang lebur2 jek...

    BalasPadam
  6. To: Kak Sari..
    akak... erma dah tepek.. resepi.. cubalah.. insyaallah syedap... he he he

    BalasPadam