Daging Masak Itam vs Sawi Manis sos tiram
Assalamualaikum semua pengunjung2 halamanku.. tqvm atas kunjungan anda semua.. sekejap jer masa berlalu dah 3 Ramadhan.. Harini Sabtu.. SK bekerja.. agak sibuk ngan persiapan untuk kemasukan.. SK kerja dibahagian Kediaman/ Asrama... so arini SK kerja... gi tadi kul 9.00.. Apa lagi menangislah Putera kesayanganku itew... nak ikut papa.... pujuk2 Alhamdulillah ok.. siap gitau ... 'Mama.. Papa work'... mmm alahai anak, anak..berbalik n3 kali ni Menu bersahur kami harini... macam biasa yang mudah2 jer.. daging tu aku dah marinet mlm..pepagi lebur2 jer.. mudah kan... hihihihi... jom layan menu bersahur kami...
Daging Masak Hitam
Sayur Sawi Manis Sos Tiram
Bahan Utama :
300grm Daging (potong Kecil)
Bahan A
- Rempah 4 sekawan
- 1 Labu Bawang Besar
- 5 ulas Bawang Kecil
- 3ulas Bawang Putih
-1 biji buah Keras
- 1inci Halia
- 1inci Lengkuas
- 3 btg Serai
- 2sudu jintan putih
- 2sudu jintan manis
-3 sudu ketumbar
-3 sudu cili Boh/ kisar
Bahan B
- Kicap secukupnyer
-3sudu susu segar
-1sudu kerisek
- Garam n gula
Cara2
*Tumiskan tempah 4 sekawan kemudian + Bahan2 A (yang telah dikisar) tumis sehingga naik bau n masak... *setelah semua bahan tumis sebati n harum + daging... reneh sehingga Daging mengeluarkan air n empuk... dengan api yang kecil n tutup kuali...kalu x cukup empuk blh + air...
* setelah Daging benar2 lembut n sebati + bahan B masak lagi sehingga seimbang ngan rasa... mask sehingga kering...
* sedia dihidang.. sedap mkn ngan nasi impit atau nasi panas2..
Selamat Mencuba
sedapnya daging masak hitam ni..saya pun suka daging masak macam ni..salam perkenalan dari saya..:)
BalasPadam