Isnin, 29 Jun 2015

BERBUKA RAMADHAN 11 2015

menu berbuka ramadhan 11
Spagety Karbonara

Assalamualaikum semua pengunjung-pengunjung Halamanku yang disayangi... semoga kalian dibawah lindungan dan rahmat Allah swt. Menu berbuka Ramadhan 11... sekejap masa berlalu.. pejam celik.. pejam celik.. Alhamdulillah.. dah 11 hari kita berpuasa... semoga dikurniakan hayat dan kesihatan utk terus manjalani ibadah dibulan yang mulia ini..
ok lah berbalik kepada n3 kalini menu berbuka kami.. wat spagety Karbonara... again? hihihi.. tapi kali ni wat guna tuna.. nyum2 lagi krimmy n yammy... TAPI... tanpa kusedar.. tanpa kusedar u all... aku dah masak IKAN + SUSU... huhuhuhu bkn makanan sunnah ni... siyes aku tak sedar... bila time berbuka aku post w.up group sekolah menengah... Allahuakbar.. ada yang menegurku Alhamdulillah.. tapi menu dah selesai masuk perut.. Allahuakbar.. semoga tidak berulang.. perkongsian tuk u all juga.. cam biasalah kan aku ni kalau melebur.. mestilah apa yag ada.. tapi malang aku ni x sedo lak.. adu yai.. sebelum ni aku wat karbonara ayam.. cam kurang ump.. bila wat ngan tuna.. memang sedap lemak cukup bagai.. tapi tu lah kesilapan.. harap maafkan.. yer.. n minta jauh dari sebarang penyakit... jom layan menu ku.. utk berkongsi x yah tirulah yer.. menu x sihat..

tumis garlic n bawang holand yang di potong dadu ngan olive oil

tumiskan isi tuna + tepung 

Buh susu + parmesan cheese + balckpeper

perasakan ngan garam n gula
buh sedikit daun selasih.. tabur origano

rebus 1/2 paket spagety
tuk kami bertiga hihihi


Alhamdulillah siap n sedap..
suker wat karbonara ni selain cremy n sedap.. azfar blh mkn tak mcm bila wat bolognes.

nak tepek resepi kuah karbonarn yang kubuat n cipta mengikut sedap tekak neh.. hihihi

Resepi Sos Karbonara versi Erma

5 sudu olive oil
1/2 tin tuna (apa2 seafood atau ayam)
3 ulas bawang putih - cincang halus
1 labu bwg holand - potong dadu
1 sudu tepung gandum
3 sudu krimer
1cwn susu segar
1/2 cwn air (ikut kepekatan kuah)
1 sudu kecil serbuk blackpeper
sedikit daun selasih - cincang halus
cheese parmesan secukupnya
garam n gula secukup rasa

Cara2
1.Panaskan olive oil dan tumiskan bawang putih n bawang yg dipotong dadu- tumis sehingga wangi n warna yang cantiq
2. masukkan tuna atau bhn2 lain mengikut pilihan
3.masukkan tepung gandum.. untuk bagi kuah likat n pekat.. x banyak2
4.masukkan krimmer n susu utuk kuah..+ sedikit air
5. tambahkan serbuk blackpeper, garam n gula secukup rasa... kacau sebati
6.tambahkan daun selasih yg diracik halus..
7. akhi sekali bila kuah mendidih n masak... tambahkan cheese parmesan atau chedar kalau x der cheese yg slice pun boleh...

SIAP... selamat mencuba...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan