Set Nasi Tomato vs Acar Rampai n Udang Masak Madu
Salam semua.. n3 kalini menu mudah lagi syedap nyum2 Nasi tomato versi lain sikit ha ha ha ikut suka suki kan si budak akuni... Nasi Tomato cam biasalah kan.. Tang Lauk tu ha ha ha.. sebenarnyer aku rasalah kan cam dah boring bila wat nasi tomato vs Ayam masak Tomato n Dalca n Acar senyum @ jelantah.. he he he boleh camtu... jangan marah yer... sajer2 jek wat layan tekak yang sokmo merepek ha ha ha tapi.. alhamdulillah memang gandinganni ok n sesedap sesangat he he eh... sebenarnyer aku gemar sesangat kat Acar rampai versi resepi Nenek SK... setiap kali ader kenduri, kalu dia buat acarni.. sumpah aku x pandang lauk lain.. sokmo aku taram jek acarni sampai MIL atau Nenek SK akan simpan sesiap bahagian aku ha ha ha teruk tak... tapi aku ambil kesempatan tuk tanya resepi kat Nenek SK n... memang best lah... kuah Acarni ala2 kuah rojak yang boleh difrozenkan n tahan lama.. sekali wat banyak n bleh simpan.. setiap kali nak wat tinggal lebur2 jek... x yah susah2 ye tak.. jom layan Acar rampai yang nak ku kongsikan kepada kengkawan... jom...
Bahan2 tuk wat Acar Rampai
Timun, Lobak Merah, Cili Besar Merah n Hijau, Bawang besar
(semua dimayang n potong memanjang) kalu ikut petua nenek siap rampai
(timun & Lobak Merah) letak kat dulang jemur biar bebetul tos air n agak kering
Aku he he eh taram jek terus...
Bahan Rampai vs Kuah yang sedia tuk digaul...
Acar yang siap n sedia tuk dimakan...
Jom aku syer resepi... Acarni agak manis... tapi memang syedap...
Bahan Rampai
1 biji timun
1 batang karot 2 biji cili hijau
2 biji cili merah
2 labu bawang besar
(semua dimayang rampai memanjang)
Bahan Tumis (Kuah Acar)
rempah 5 sekawan agak2 guna sikit jek...
5 ulas bawang kecil (mayang)
3 ulas bawang putih (mayang)
1 s/k serbuk kunyit
5 camca sedang cuka
1 inci halia dimayang
250grm gula
250grm kacang tanah (sangan n kisar)
1cwn air
sedikit garam
Cara:
*Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang kecil n putih yang tlh dimayang bersama rempah 5 sekawan serta halia sehinggan masak n layu..
*Masukkan gula + kacang tanah yang telah dikisar.. gaul sebati + air jika perlu..
*Tuangkan cuka, garam, dan serbuk kunyit secukupnya sambil digaul hingga sama rata. Masak sehingga bahan betul2 sebati n masak... kuah agak likat... tunggu sejuk n boleh digunakan.. gaul jek ngan bahan2 rampai...
** jika wat banyak boleh difrozenkan.. simpan n guna bila2 suker he he he...
SELAMAT MENCUBA...
wah! menarik la ma resepi acar nih..siap ader kacang tumbuk lagik... leh la try nanti.. ker kene singgah prt yaani?? hihihi
BalasPadamerma,sedap tu nasi tomato, k.mas pun dah lama tak buat, terliur lakk...
BalasPadamTo : K.Hana
BalasPadamye lah kak ermapun x pernah jumpa sebelum ni.. selalu kalua acar rampai semua bahan ditumis sekali kan? siap ader biji sawi n bijan.. ni memang lain n sedap... mkn camtu jek...
dengar2 akak nak balik m'sia... t bleh singgah umah yer.. he he he
To : Kak Mas
BalasPadamhe he he sedap gak kak.. akak cubalah acar rampai tu.. memang sedap n berbalaoi kak...
mcm kua kacang ke?ke kuah rojak..ke gabungan rasa tu..menarik tuuu
BalasPadamTo : Izahdaut
BalasPadamgabungan kacang.. tapi x mcm kuah kacang.. cam kuah rojak.. blh cuba zah.. memang sedap n senang watnyer...
sedapnye nmpk acar rampai tu kak erma..mie tau mkn je, xtau nk buat sendirik...mesti best kalau dpt mkn dgn nasi tomato tu..nak sepinggan kak erma,hehehhe...
BalasPadammmg menarik dan tertarik...tau mkn je kalau nk buat seniri walau pakai resepi ssh nk menjadi betul2...tgn ni langsung tk berseni...hehee
BalasPadamTo : mimiey
BalasPadamtrylah mimey.. senang n sedap.. akak dah tepek resepi.. senang.. nak join sini meh lah hi hi hi
To : Kak Fieza79
BalasPadamhe he he samalah kita kak.. ni erma dapat resepi.. nenek main cakap jek.. dalam otak ligat mengafal.. he eh eh try wat alhamdulillah.. senang n sedap.. yang malas tang sangan kacang tanah tu he he he
wah sedap tu.. bertambah tambah makan...
BalasPadamterliur nya!meleleh air liur kita.Nak cuba acar rampai tu..nampak sungguh sedap:)
BalasPadamTo: Salina
BalasPadambetultu Salina.. bg penggemar Acar cam aku.. mungkin bagi orang lain biaser jek.. he he he try lah..
To : cikmanggis
BalasPadamha ha ha ye ker kak.. kalu peminat acar jangan x cuber.. sedap n x mengecewakan... erma jarang jumpa versi ni ha ha ha ha blh cuber kak.. sedap..