Khamis, 24 Disember 2009

Ungkep Seafood

Ungkep Udang
Salam... Sorry kawan2 ku... aku N3 tapi tak mau lak...tenetpun cam meragam...maklumler sini hujan manjang...Kak Hana..menu kiter samer arini cumer die wat Ungkep Ayam n aku wat Ungkep Udang... memang sedap... selalu wat ungkep ayam atau daging... sajer ubah selera...n tak mengecewakan... aku tambah cili kering bagi merah n pedas sikit... to Kak Hana..jajal gawe..enak koyok ayam...ngko nek west digawe ngomong yo... Takkan Mati Jawa di Jepun...
Ungkep Seafood...


Bahan-bahan
250g Udang - (boleh guna Ayam @ Daging
*3-4 biji bawang merah
*2 ulas bawang putih
*2 sudu makan ketumbar
*1 sudu makan jintan putih
*1-2cm kunyit hidup
*1cm halia
*5-6 bijik cili padi - jika ingin ungkep pedas
2 batang serai - ketuk. kali nih blend@tumbuk jerk skali
sedikit air asam jawa@ sekeping asam keping
sedikit garam n gula (perasakan)
air

Cara-cara

kisar @ blend bahan yg bertanda *.
panaskan minyak. tumis bahan tumbuk dan juga serai hingga pecah minyak.
masukkan udang. tambahkan air sedikit. tutup . masak hingga udang masak.
masukkan air asam jawa@asam keping dan juga garam. bila dh agak kering tutup api.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan