Bahan-bahan
500gm daging batang pinang- (Potong tipis)
1 sb serbuk lada hitam yg ditumbuk kasar - lebihkan jika ingin lebih pedas
1 biji lada benggala hijau
1 biji lada merah
3 sb kicap manis
2 sb sos tiram
1 cawan air
1 sb tepung jagung yg dibancuh dgn 2 sb air
1/2 sudu garam halus dan 1 sb gula
minyak utk menggoreng
Cara-cara
Potong daging nipis2 . Bersihkan dan toskan. Mayang/ rampaikan kedua2 lada.
Panaskan minyak. Goreng daging lebih kurang 3 - 4 minit dan ketepikan. Kurangkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar shj. Masukkan serbuk lada hitam dan kacau hingga berbau wangi dan masukkan lada merah. Lepas itu masukkan kicap manis, sos tiram, garam dan gula. Kacau sebati.
Masukkan daging dan kacau sebati dan masukkan air. Sekiranya ingin lebih berkuah, lebihkan sukatan air. Biarkan mendidih, barulah dimasukkan lada benggala dan bancuhan air tepung jagung. Boleh dihidangkan dgn nasi panas2 . Mudahkan selamat mencube..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan