Menu Berbuka Ramadhan 6
Daging Masak Kicap kering
Assalamualaikum semua pengunjung-pengunjung Halamanku.. n3 kalini nak share Ramadhan 6 aritu.. SK ada meeting pagi tu sampai awal petang cam tu sampai umah.. plan asal nak gi umah kakak kat sg. buluh, kononya nak tolong dia kat bazar ramadhan wangsamaju.. tapi oleh kerana dapat jemputan berbuka puasa umah nenda SK, so kat umah ni aku wat lah juadah apa yang patut untuk dibawa ke umah nenda..jom share..
Daging yang telah direbus dan di potong dadu
Daging rebus, di goreng kilas sedikit garing
Siap Masak
Daging Masak Kicap
dah sesiap pek
Karipap Daging
Siap pek utk dibawa ke umah nenda SK
Daging Masak Kicap versi erma
250g Daging - Rebus, potong tipis2 pastu goreng dan tos.
Bahan Tumis
3 Labu bwg besar - kisar
5 Ulas Ulas bwg putih - kisar
1 inci Halia - kisar
1 inci lengkuas - kisar
1 1 sudu kecil - kisar
3 btg serai - ketuk
garam n gula secukup rasa
kicap secukupnya
sedikit air asam jawa
Bahan Rampai
1 Labu Bwg besar - mayang kasar
1/2 Cili Benggala hijau - mayang
1/2 Cili Benggala merah - mayang
1. tumis bahan kisar dan serai dengan sedikit minyak sehingga masak n terbit minyak
2. tambahkan kicap dan air asam jawa n terus masak
3.masukkan daging n gaul sebati, sesuaikan dengan kuantiti kicap.
4. masukkan bahan rampai n gaul sebati..
Bahan Tumis
3 Labu bwg besar - kisar
5 Ulas Ulas bwg putih - kisar
1 inci Halia - kisar
1 inci lengkuas - kisar
1 1 sudu kecil - kisar
3 btg serai - ketuk
garam n gula secukup rasa
kicap secukupnya
sedikit air asam jawa
Bahan Rampai
1 Labu Bwg besar - mayang kasar
1/2 Cili Benggala hijau - mayang
1/2 Cili Benggala merah - mayang
1. tumis bahan kisar dan serai dengan sedikit minyak sehingga masak n terbit minyak
2. tambahkan kicap dan air asam jawa n terus masak
3.masukkan daging n gaul sebati, sesuaikan dengan kuantiti kicap.
4. masukkan bahan rampai n gaul sebati..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan