Selasa, 31 Julai 2012

BERBUKA PUASA RAMADHAN 9 2012

 Mee Hoon Goreng Ala Jawa

Assalamualaikum semua.. morning2 hu hu hu pagi yang sangat sejuk... hujan turun dengan lebatnyer BBUURRSSSHHHH he he he ader yang tak jadi g kejer? ader yang lewat? he he he biasalah tu.. oklah ni n3 menu berbuka puasa ari Ahad ppsssttt perasan tak tak de n3 menu bersahur? ha ha ha menu nasi baryani tu membawa ke sahur he he he boleh cam tu? nak wat camana ada lagi baki berbuka.. he he he kira halallah yer... ok lah berbalik kepada n3 ni.. kira n3 tertunggaklah yer.. perlahan2 tuan tanah ni nak update.. he he he.. walaupun hari Ahad kami mendapat undangan untuk berbuka beramai2 kat umah nenek SK, pastinyer ader menu yang aku masak gak  he he he tapi bawak bubur jek... tang mee ni sendiri teringin sebenarnyer.. ader sesapa pernah makan atau jumpa? sebenarnya kalau masyarakat Jawa kat kampung aku lah kan.. bila wat Nasi Ambeng Set Mee Hoon dia akan goreng cam ni.. bahan simple, ringan, x de haiwan dalam tu, hanya sayuran jek.. pernah jumpa ke? ke kat kampung aku jek? he he he.. lagi satu warnanyer memang kuning ye.. rendam ngan kunyit.. he he he bagi yang suker.. suker lah cam aku.. he he he bab tak pedas cili cuma ada campuran serbuk lada sulah jek.. wangi.. jom layan Mee Hoon Ala Jawa ni..

 mmm sedap.. kanak2 pun boleh mkn x pedas he he he

Bubur Kacang
Menu sampingan he he he senang, watpun sikit tuk berdua jek.. he he he

Kepada sesapa yang nak tau atau nak cuba mee Hoon Goreng Ala Jawa meh aku kongsikan resepi mudah ni... Selamat Mencuba..

MEE HOON GORENG ALA JAWA

# 1/2 Paket Mee Hoon = rendam ngan air dan kunyit (1inci kunyit tumbuk)
# 5 ulas Bawang Merah
# 3 ulas bawang putih
# Ikan Bilis Secukupnya - agak2
# 1sudu serbuk lada sulah
# 1/2 inci lengkuas
# 1/2 inci halia
# garam n gula secukup rasa
-- Tumbuk @ kisar semua bahan kecuali Mee he he he

Bahan Rampai:
# 1 Mangkuk Sayur Tauge
# 1 Mangkuk Tahu = 3 keping potong dadu 
# 1 Mangkuk Daun Kucai = dipotong11/2 inci
# Sedikit Daun Sup n Daun Bawang

Cara2
1. Tumiskan bahan yang telah ditumbuk atau kisar sehingga masak n harum
2. masukkan serbuk lada sulah
3. tambah garam n gula secukup rasa
4. Masukkan tauhu yang dipotong dadu.. tumis manja sehingga tauhu agak masak
5. Masukkan Mee Hoon yang telah direndam ngan air kunyit... Mee akan bewarna Kuning
6. Gaul sebati sehingga masak
7. tambahkan bahan rampai.. gaul mesra n siap dihidang....Senangkan? Selamat Mencuba


9 ulasan:

  1. Salam erma! erma, biasanyer org preggy mmg tak leh nmpk itu ini mesti nak makan, dulu2 kita masa mengandungkan ank yg pertama cuma kandungan 2 bulan jer mcm loya2 sikit lepas tuuuuu nmpk tu nak nmpk ni nak sume2 nak tu yg bdn naik betul masa dulu :D mee hoon kita suke! tak kire lerr goreng jawa ke goreng basah goreng kering kalau dah namanyer mee hoon kita suke :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam Ika.. ye ker? tapi budak erma ni kalau tak preggy pun memang teringin sungguh nasi dagingmu yang sedap itew hu hu hu.. wah penggemar mee hoon.. tapi betullah ermapun lebih suker mee hoon dari mee kuning tak muak he he he

      Padam
  2. oh, yg itu ala jawa ke... tapi akak suka yg simple2 gitu... bubur kacang tu nampak sedap, lama akak tak buat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ha'ah kak Sari.. tak pasti akak pernah jumpa ke tak? je jawa kampung erma jek? he he he.. tapi betul kak simple.. bubur kacang buh dlm peti sejuk nyum2 mkn time sejuk2 he he he

      Padam
  3. sedapnya bee hoon kuning,akk tak pernah mkn bee hoon goreng kaler kining ni, cedapnya

    erma sihat ke

    BalasPadam
    Balasan
    1. he he he tu lah kak masakan ala jawa gitu.. kalau mee hoon sup utara warna kuning gak he he he.. blh try kak mudah n sedap..

      Padam
  4. salam erma.. xpernah pulak try mee jawa tu. terliur nengok bubur tu. dh lama betul x makan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam tun.. betullah kalau lama tak mkn memang sedap.. samalah ermapun lama tak wat sebelum mkn siap simpn dlm peti sejuk sedap mkn sejuk2 he he he

      Padam
  5. Salam Erma, sedap nampak mee tu...dah lama tak mkn nasi ambeng rindu plak....hihihi

    BalasPadam