Isnin, 26 Januari 2015

MENU PERTAMA (1) AZFAR (16 Jan 2014)

 Bento Azfar

Assalamualaikum semua... harap semua sahabat2 n pengunjung2 halamanku berada dalam kesihatan yang baik.. Maaf lama sebenarnyer ingin ku kongsikan banyak perkara berkaitan Azfar Putera kami... namun tiada kesempatan... n3 kali ni nak berkongsi berkenaan Menu pertama Azfar... lambat kan mula bagi azfar makan...(usia Azfar 11bulan 15hari) hihihi kalau ikutkan niat n hati memang x mo bagi azfar mkn sehingga usia 2thn... sunnah... namun dek desakan family aku gagahkan juga lah.. (doktor tak tau neh.. Azfar belum menjamah aper2 makanan) Pengasuh Azfar juga setuju dengan aku.. katanyer Azfar ok jer dengan bekalan susu (susu badan) yang aku bekalkan.. untuk pengetahuan semua aku berazam n Alhamdulillah dengan Izin Allah Azfar full breasfeed.. So memang kuatlah semangat aku untuk x mo bagi Azfar makan lagi walaupun doktor dah gitau Azfar dah boleh diberi mkn ketika usia 6 bulan... bayangkan walau Azfar belum diberi makan (selain BM) tapi Alhamdulillah setiapkali checkup.. memang berat badannyer bertambah.. ketika 1 thn beat badannyer 11kg... Alhamdulillah.. hihihi
bila didesak... takutkan anak tak biasa dengan makanan... aku mula memulakan menu time neh usia Azfar 11bln 15hari... Jom layan menu Pertama Azfar

 Bubur Nasi (cair)
Ku masakkan bubur nasi + lobak merah.. aku x mo wat puri2 neh.. so aku masak bubur Azfar ni selama 2 jam.. lebih kepada kanji nasi bab sangat cair.. lobakpun sgt lembut.. so bila nak suap makan lenyek jer pakai sudu... time ni Azfar dah ader gigi.. gigi Atas 4 gigi bawah 2...

 Pek utk 2x makan

 Apron Makan Azfar

 Ku bekalkan sedikit biskut..


 Pek sesiap dlm bekas..

Misi Menu Azfar neh 2 minggu sahaja.. bila respon pengasuh ok.. Azfar masih menyusu 2 jam sekali, 5oz sekali n 20oz sehari... aku stopkan makanan Azfar.. maknanyer Azfar x perlu sgtpun makanan neh.. dengan menjaga pemakan.. Azfar kenyang dengan (BM) sahaja.. Alhamdulillah..

Siap.. Time neh Azfar baru minum air kosong.. n Air yang aku bekalkan adalah Air Zam-Zam
terima kasih kepada Ustazah Zati.. beli air zam-zam ngan dia n dapat harga Murah.. 10litle RM 90.
inilah permulaan pertama Azfar Mula makan n Menu Azfar ku susun...2 hari sekali untuk makn bubur neh.. saiznyer bekas kecil ini = 4 sudu makan bubur...
Insyaallah akanku kongsikan lagi berkaitan pemakanan Azfar & Azfar full breasfeeding n3 akan datang.. untuk perkongsian dan kenangan yg ingin ku rakamkan di Halamanku...

Jumaat, 23 Januari 2015

SPAGETTY GORENG (MEATBALL)


 Spagetty Goreng Bersama Meatball

Assalamualaikum semua... semoga semua pengunjung2 Halamanku berada di dalam kesihatan yang baik dan happy di samping insan tersayang... n3 kali neh nak syer menu sarapan pagi kami.. semestinya menu yang simple2 mudah2 dan yang paling penting adalah segala bahan yang perlu bergantung kepada peti ajaibku itew... itu mesti no.1... selalunyer aku akan lebur melebur mengikut stok yang ader kat dalam peti Ajaibku.. kalau tidak mmmmm... alahai.. ye tak... hihihi jom layan menu breakfes kami berdua... layan...
 Harini kami sarapan kat umah... coz ader perhimpunan bulanan... so sarapan sesiap lah yer...

 Meatball neh homemade...
selalu kalau rajin sekali wat terus banyak2 n frozenkan...

Jom bekpes...

Khamis, 22 Januari 2015

PIZZA SEGERA

 Pizza Segera..

Assalamualaikum... Bersiaran kembali.. kepada pengunjung2 Halamanku tqvm ... atas kunjungan anda semua.. di landa kesibukan... maklumlah MC 2 hari dek kerana Anakandaku yang kurang sihat... Demam..
hari neh.. nampaknyer hari yang agak bz bila kawasan Hulu langat mengalami gangguan bekalan air.. so SK bz tuk menguruskan SYABAS datang ke Asrama untuk bantuan bekalan air sementara... kesian gak kepada pelajar2 KUIS.. bila tak ader air neh... terganggu proses kendiri harian...
Oklahg berbalik kepada menu Dinner... oleh kerana balikpun dah lewat adalah lebih baik kalau aku taram aper2 yang patut... pasti yang ringkas n mudah... huhuhu Pizza Segera... Jom layan menu Dinner kami berdua.. hihihi

 Susun Roti Gardenia kat dulang pembakar..

 Sapu n ratakan pes daging
tambah sos cili..

 Susun sayuran (aper yang ader dlm peti ajaibku)

 Hirisan Cili Benggala

 Taburkan cik Mozarela Cheese..

 Bakar 180'c 20 minit

 Siap...

Nyum2 boleh di hidang.. mudah kan.. hihihi Pizza Segera katakan..
hidangan simple.. sedap n mengenyangkan... taram jer aper yg ader yer tak... kalau balik dah lewat neh.. menu pun taram2 jer.. hihihi.. saja berkongsi.. selamat mencuba..

Khamis, 15 Januari 2015

BILA KE PASARAYA (AZFAR)

Bila Azfar di Pasaraya
Assalamualaikum semua... ader sesapa yang merindui Azfar Heryzal Putera kesayangan kami.. hihihi Auntie hamidah n kengkawan... ni Azfar Heryzal Mohd Faizal...Alhamdulillah Azfar sihat dan dah bujang sekarang... Azfar telah berusia 1 thn 11 bulan.. insyaAllah 1 Februari ni genaplah Azfar berusia 2 tahun...
ok lah berbalik kepada n3 kali neh.. ni lah dia Aktiviti Azfar setiap kali kami membeli belah di pasaraya... selalunyer kami akan membeli barang keperluan dapur di TESSCO... jom layan kerenah Azfarku..

 Azfar sibuk tgk katalog Tesco..
ni lah dia... setiap kali kami ke pasaraya... Azfar akan sebahagian daripada aktiviti... mula2 SK akan tolak Troli ker bahagian perabut tuk ambil kerusi kanak2... x belipun.. cuma tuk Azfar duduk2 habiskan masa.. dia dah berjalan neh x mo duk kat tempat standard troli tu... bab kadang tu.. dia nak bangun2 jalan2 dlm troli..

 Sibukkan Azfar ngan katalog2 yang bewarna warni dan cantik menarik perhatiannyer... 

jom shopping auntie2 semua...

Jumaat, 9 Januari 2015

LEMPENG VS SAMBAL TUMIS IKAN BILIS

 Lempeng vs Sambal Tumis Ikan Bilis

Assalamualaikum semua.. selamat Pagi.. Azam Baru nak rajin update Blog.. hihihihi kot yer.. karang bersawang lagi dapoku... kali ni nak n3 menu bekpes kami pagi Lempeng n cicah Sambal Tumis Ikan Bilis.. Selalu gak wat cicahan yang lain... cam sambal hijau, sambal sardin.. n macam2 kadang2 kalau ader lebihan masak kari ker asam pedas ker.. akan ku lawankan gak ngan lempeng hihihi.. ni wat lempeng ngan sambal tumis ikan bilis...senang kejer lebur2 pepagi neh.. menu simple.. u all dah bekpes...bekpes aper hari ni...

boleh jugak tengok SINI atau SINI
Jom... Bekpes...

AL-FATEHAH... KEKANDAKU KEMBALI KERAHMATULLAH..

 Ehsan dari sahabat.. Alfian

Sijil Kematian

Ya Allah Ya Tuhanku... setelah tiba waktu yang kau janjikan tidak akan kau cepat atau lambatkan janjimu itu... dan janjimu pasti..
Ku semadikan dalam halamanku ini... bukan untuk ditatap atau diratapi namun sekadar memori yg inginku abadikan.. Allayarham Mohd Yusak b. Salehan...
Beliau adalah saudara sebapaku. Telah kembali ke Rahmatullah pada 29 Disember 2014, 10.20pg di Hospital Sungai Buloh Selangor.. Jenazah dikebumikan di Parit Yaani Johor, di tempat kelahirannyer.. aka Kg. ku..
Dilahirkan pada 26 Julai 1956.. Berusia 58thn..
Semoga Rohnyer ditempatkan bersama roh orang2 yang beriman... Amin...Al-Fatehah...

Isnin, 5 Januari 2015

SELAMAT TAHUN BAHARU 2015 (Home Made Meatball)

 Set Meatball Homemadeku

Assalamualaikum semua n salam bersiaran untuk Tahun 2015.. terlebih dahulu erma ingin mengambil kesempatan untuk memohon jutaan kemaafah kepada semua sahabat2 alam maya meh dan pengunjung2 Halamanku diatas segala kesilapan dan ketelanjuran kata sepanjang erma mencoret di blog ini...
harap tiada yang berkecil hati yer...
Alhamdulillah kita telah melangkah ke Tahun Baharu 2015... semoga dengan lembaran ini kita tinggalkan lembaran lama.. mencapai segala kebaikan yang lebih dari tahun yang lalu
n3 kali neh erma nak share menu Dinner kami berdua...
Meatball yang erma buat sendiri hihihi... idaklah sedap mana tapi Alhamdulillah ok n sedap SK kata.. hihihi

Meatball in progress

Ready
Meatball simple n sedap...