Rabu, 19 Jun 2013

IKAN CARU aka JAKET SUMBAT

Ikan Caru aka Jaket Sumbat

Assalamualaikum semua n selamat pagi.. pepagi neh laju2 n3 dulu bab arini nak kena Audit MS ISO 9001:2008 ha ha ha macam aper jek kan.. minggu peperiksaan masih berjalan nak kena auditlah pulok so buat2 bz lah gamaknyer.. tak menang dek tangan tapi Alhamdulillah Juru Audit telah memaklumkan perkara berkaitan so persiapan awal boleh dibuat n aper yang ader kena dirapikan...
Ok lah tanpa membuang masa lagi n3 kalini tepek menu dinner mln tadi yang sememangnyer simple n cepat disediakan... acara lebur melebur n taram kat kuali ajaibku itu 5-7 minit kita terbalikkan 5-7 minit siap... senang kan.. kita main lebur2 n lempar kat kuali pemanggang.. he he he jom layan..

                                                             Ikan Caru aka Jaket Sumbat 
aper yang aku taram tuk sumbat kat ikan neh? semestinyer bahan2 yang ader kat peti ajaibku itew.. selain mudah di sediakan ia cepat n sedap.. jom aku tepek resepi untuk rujukan bersama..

untuk 3 ekor ikan Jaket bersaiz sederhana.

Bahan2
- 3 ekor ikan Jaket basuh bersih n dibelah dihagian belakang

Bahan2 Sumbat ( Sambal)
- 5 ulas bawang merah *
- 3 ulas bawang putih *
- 2 batang serai *
- 1 inci halia *
- 1inci lengkuas *
- 3 sudu besar cili kering yg tlh dikisar
- 1 mangkuk kecil kelapa parut (1/4 drpd sebiji)
- sedikit air asam jawa
- garam n gula secukup rasa
--kisar bahan bertanda *

Cara2
1. tumis bahan kisar sehingga naik bau n masak
2. + cili kisar terus menumis sehingga bahan2 masak
3. + air asam jawa (pekat)
4. perasakan dengan garam n gula
5. + kelapa parut n terus masak sebati n kering.
6. angkat n sejukkan.
7. sumbat kemas di belakng ikan jaket
8. panggang atau kuali ( erma guna kuali Ajaib)
9. Panggang atau bakar sehingga ikan masak
SIAP n boleh dihidangkan...

                                         SELAMAT MENCUBA!




10 ulasan:

  1. bestnya ikan cencaru sumbat, akk sukaaaa...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak liza.. he he he senang n sedap.. samalah kita kak he he he

      Padam
  2. assalam..
    ni feveret anak2.. dah lama pulak tak buat.. bukan apa... sbb malas nak tumbuk cili.. hehehehe.. pemalas betul maknye ni.. babab baru tau kan.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam ha ha ha.. mana maknya malas macam2 menu hari2 hadap tuh.. he he he

      Padam
  3. Memang sedap betul caru sumbat... saya suka bubub kelapa banyak2 sebab sedap!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Amie... samalah kita.. sedap lemak2 kadang tu ratah lebih he he he

      Padam
  4. wah rajinnyer.. ingat dah ader baby kalot x memasak ha ha ha jgn marah memang nampak sedap tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak lah rajin mana.. tapi kalau tak masak lapoler jawabnyer.. sesekali blh leh beli kalau tak maunyer bankrup ha ha ha

      Padam
  5. Salam erma...klu erma masak,mmg wajib guna bahan2 dr peti ajaib ngan kuali ajaib(^_^)

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam akak ha ha ha itu je lah yang mampu dibuatnyer kak.. memang sah ape yang ader ha ha ha dah faham dah kaktiekusayang neh he he he he

      Padam