Khamis, 1 Disember 2011

KEK BATIK (BISKUT MARRIE)


Kek Batik (Biskut Marrie)

Salam semua.. Salam Disember... sekejap jek masa berlalu.. azam3 huh tak mo malas n3.. hu hu hu kalau bz... tgk blogpun x sempat .. apalahkan.. ok lah lamanyer tak wat kek batik dulu slalu gak wat tapi tak lah bersusun.. yang main gaul2 tu.. lama dah nampak kat blog K.Hana Jepun yang dok menyepi tu.. bz lah gamaknyer menjalani rutin... Ok lah lagi terpanggil bila ada kengkawan yang minta resepi.. so? meh lah n3 cuma kalini wat cara susun2 lagi kemas n seronok menikmatinyer.. kengkawan office juga mendapek.. SK tang ketinggalan.. dok jeling MILO bila gi belanja dapo kat pasarayer... x mo wat selalu.. bahaya.. manis ni.. he he he jom layan ....

 he he he kurang bahan kan.. terjuloq Sekut Marrie.. he he he
Jom layan wat Kek Batik by step...

 Setelah bahan siap diadun n dimasak...

 Melapis time....
lapik ngan kertas minyak n pastikan lebihan kertas minyak keliling bahagian
Lapis..n susun biskut...

 Susun aper cara sekali.. yang penting berselang seli..

 Masa melapis tekan2 sikit bagi padat
tapi jgn kuat2 t bergerak susunan biskut kita..

 Setelah selesai melapis..

 tutup.. n tekan2 kemas

 Siap disusun n simpan dalam peti sejuk.. 1-2 jam
tapi erma wat malam.. pagi boleh potong...

Tu dia.. sedia dihidang n dimakan... nyum2 sedap...
jom aku tepek resepi...kalau tak boleh tengok kat Dapo K.Hana
Bahan-bahan
  • 250g@satu peket biskut merie
  • 200g@satu peket milo
  • 397g @ 1 tin susu pekat 
  • 5 biji telur
  • 1sk esen vanilla
  • 150g butter @ 2/3 cawan
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 1sk nescaffe - optional
  • 2 sudu besar air panas - optional (utk kek yg agak moist)
Cara-cara
  • Sediakan loyang 7 inci yang di alas dengan kertas minyak bawah dan juga kelilingnya. Pastikan kertas minyak melebihi paras loyang. Ketepikan.
  • Satukan semua bahan kecuali butter dan kacau sebentar. Masukkan ke dalam kuali. Buka api kecil untuk mengelakkan hangit bahagian bawah. Kacau sehingga semua bahan sebati. Kemudian masukkan butter dan kacau lagi sampai pekat dan kasar berbintil-bintil. Matikan api.
  • Cedokkan satu senduk adunan ke dalam loyang dan ratakan. Susun biskut di atasnya. Ulang proses melapis sehingga habis.
  • Lapisan yang terakhir tekan sedikit lebihan kertas minyak tadi supaya permukaan rata dan tutup. Dan biarkan sejuk beberapa jam di dalam peti ais.
  • Keluarkan dan potong. Hidangkan.


2 ulasan:

  1. To : Cik Yatt
    oic.. baru tau t kalau wat lagi blh hulur2 kat yatt.. tapi saya dah tepek resepi mudah ... blh try lah yer.. he he he

    BalasPadam