Khamis, 18 Februari 2010

Puding Roti

Puding Roti spider web
Salam... ha ha ha n3 lagi... buat malam tadi n bawa bekal gi keje.. SK request.. die suker makan... aku suker buat jek he he he.. janji licin..
Bukan aper dok rajin n3 ni.. ngah bz n boring ngan "COPIA" n meeting yang bertimpa2 hu hu hu yeke... leh percayer ke... ntah yang penting ntah aper2 ntah yang aku akan wat tuk lawatan copia ni hu hu... time tu bos aku gi brunei.. harp2 juruaudit tak singgah bleh ke? he he he
Puding Roti Spider web Ku..
Puding rotini dah banyak kali aku wat.. bile ader yang request so akan terjadi lagiler web ni.. kalau tak he he he.. tapi bahaya gak kalau lama tinggal takut luper he he he.. jom.. join banyak nie... jangan segan ambil sorang sepotong ye...


Tengok tu... he he he... berjaya spiderku wat keje... SK senyum jek.. sebab die memang suker...


Jom kita layan resepi..

*4 keping roti
*2 biji telur
*1/2 cawan susu pekat
*170ml susu cair
*8gram serbuk agar2 @ sepeket
*1/2 cawan gula - bleh kurangkn
*2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
*31/2 cawan air
pewarna asal(kuning) dan coklat. (terpulang masing2)
Cara-cara
Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn).
Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
Bahagi kepada 2. masukkan warna pilihan dan kacau sebati.
Ambil sesenduk warna coklat dan tuang di tengah2 loyang. kemudian ambil sesenduk warna kuning, tuang di atas warna coklat tadi. biarkan puding gerak sendri ke tepi. tk payah ratakan atau kacau. kemudian ambil pula warna kuning tuang di atas kaler coklat pula. ulang smula n berselang seli mengikut warna dan buat hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan cepat sbb pudingmudah sejuk dan membeku.
Enak dmakan ketika sejuk (masukpeti sejuk)syedap....

1 ulasan:

  1. Sedapnya puding ni..
    nanti nak try buatlah...comel!!

    BalasPadam