Rabu, 30 Mei 2012

KEK PISANG COKLAT MARBLE

 Kek Pisang Coklat Marble..

Assalamualaikum semua.. morning2 he he he boleh ker pepagi n3 menu kek neh? ha ha ha sebenarnyer ni projek malam tadi.. sebelum tu aritu ader studen bagi buah-buahan kat opis nu.. semua buah licin kecualil pisang.. lelagi pisang nyer memang besar2 tak pasti.. rasanyer pisang montel kot.. ha ha ha tuan tanah ni tang pisang lemah sikit.. kalau pisang goreng suker lah he he he.. so tersimpanlah kat peti sejuk kat pantry opis tu.. ptg semalam sorang opismate komplen.."kak kat peti sejuk bau pisang aaarrrhh" so malas banyak cakap aku bawak balik pisang tu n aku leburkan jadi Kek Pisang Marble.. senang kejer..
Setelah ovenku menjerit..'Ting!' SK teruja ngan bau kek pisang yang agak kuat tu.. request nak mkn malam tadi gak.. hu hu hu.. tak sempat sejuk betul aku dah potong.. he he he ngadaplah SK.. sedap katanyer.. habislah 3 potong he he he.. jom layan Kek Pisang Coklat Marble ku itew he he he

 Dah disejukkan atas redai.. n sedai di potong

 Amacam ok tak Marble ku.. he he he

Jom.. jemput makan,, sedap, lembut n gebus gitu he he he
 
Kek Pisang Coklat Marble..
Bahan-bahan:
 
1 cawan pisang emas lenyek - sajer erma taruk banyak he he he 2cwn
1 cawan gula pasir
4 biji telur
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan minyak jagung
1 sudu besar soda bikarbonat
1 sudu kecil esen pisang
2 sudu besar serbuk coklat

Cara-cara

* Pukul telur dengan gula pasir sehingga kembang.
* Tambahkan esen pisang.
* Ayak tepung gandum bersama soda.
* Campurkan pisang lenyek ke dalam tepung.
* Masukkan campuran telur dan gula yang telah diblender.
* Kacau hingga rata.
* Masukkan minyak jagung dan kacau rata.
* bahagikan adunan kepada dua
* satu bahagian + serbuk coklat n gaul sebati
* sediakan tin yang telah di griss n lapik ngan kertas minyak
* masukkan bahan adunan secara berselang seli sehingga adunan habis
*Bakar lebih kurang 30-45 minit dengan api yang sederhana 180'c.

Selasa, 29 Mei 2012

KUIH BOOM vs KUAH KACANG

 Kuih Boom vs Kuah Kacang

Assalamualaikum semua.. menu minum petang merangkap Dinner ha ha ha boleh ke cam tu? ha.. lah aper lagi.. eh ader sesapa yang pernah makan? atau tak pernah jumpa? atau tak pernah mkn? atau aper2 lagi tu he he he ni kuih selalu gak mak aku wat.. n pastinyer aku tak pernah jumpa kat tempat lain selain umah aku ha ha ha.. ader orang panggil kodok pisang tu kuih boom. tapi pada aku kuih bom tu rupanyer cam ni lah.. cuma saiz tu ikut suker lah yer nak wat beso ker atau wat tomei2 cam aku wat neh.. gandingan cicahan yang paling mantap adalah kuah kacang atau smbal kacang.. pun memang sedap n tak pernah jumpa selain kat sini ha ha ha ye ker? kira boleh lah.. menu ni memang sesuai tuk wat menu hidangan sarapan pagi atau menu minum petang.. tapi kalau aku tu.. dah wat minum petang akan jadi menu makan malam sekali ha ha ha kira orait lah tu.. jom join... sedap neh.. jangan lambat t habess... layan...

 Kuah Kacang aka Sambal kacang
aper2 namapun yang penting sama makna he he he 
kalau nak resepi kuah kacang boleh tengok SINI atau SANA kalau nak versi ader daging..

tang kuih boom tu pulak.. perapkan ngan yis.. n sedikit garam
dalam 1/2-1jam pastu goreng...
ha.. siap di hidang n sedia di makan..
jemput2 semua.. he he he

Isnin, 28 Mei 2012

KARIPAP SAYUR II

 Karipap Sayur

Assalamualaikum semua...hari yang kurang happy bagi diriku n SK.. sejak semalam emosiku tak stabil.. asyik mendung n hujan jek mata neh.. sebenarnyer weekend baru neh aku balik kampung tuk menghadiri jemputan walimah sahabatku.. Norazlina Tuah n pasangan Fazli.. so kesempatan itu aku balik umah bondaku.. ader peristiwa yang berlaku kat umah... len kali syer yer.. ni nak kabo.. beratnyer hati ini bila Bonda request tuk tinggal terus di kampung x mo ikut aku balik Bangi.. untuk maklumat Bonda bersamaku sejak 15 Feb.. setelah kejadian Bonda jatuh ari tu.. n skang bila berpisah.. ya Allah susahnyer.. sedih bebetul.. semalaman aku tak dapat tido hu u hu... bilik yang Bondaku guna sepanjang tinggal bersama kurasakan suram n sepi.. rrrrriiinnddduuu.. Semoga Bondaku sihat2 n selamat kat kampung.. hu hu hu.. tu lah lumrah hidup.. ok lah layan emo lah pulak yer.. ok lah berbalik kepada n3 lama tak wat n n3 karipap sayur ni.. mmm sedap bagi yang suker cam aku neh.. ader gak yang tak tahu kan? kan? kan? sebenarnyer kalau nak ikutkan akupun lama tak wat ha ha ha boleh cam tu? ha ha ha kalau tinggal makan asa ari2 mau.. aku penggemar karipap he he he.. projek ni aku wat semalam.. n sebahagiannyer di frozen.. senang kan? time nak makan tinggl goreng jek.. he he he.. jom layan Karipap sayur versi aku he he he

tu dia sebahagian yang aku frozen..

Siap di goreng n sedia dimakan..
alamak lupa nak snap tang inti.. nak tau story n inti boleh tgk SINI resepi pun ader skali he he he

Rabu, 23 Mei 2012

MEE UDANG aka MEE KUAH

 Mee Udang

Assalamualaikum semua... he he he harap2 semua riang gembira yer he he he.. ni nak tepek n3 menu dinner malam tadi merangkap menu berbuka puasa.. he he he aku tak posa Bondaku yang berpuasa.. Alhamdulillah.. . ok lah cam biaser menu yang sesenang lah yer.. balik keje dah lewat so kita lebur2 menu mudah2 n sedap .. sila2 tengok Udang yang ayu jek lepak manggis kat lam Mangkuk tu.. Kebetulan SK beli Udang yang segar n besar.. selalunyer memang tak simpan lama tgh segar tu yang cepat dimasak.. wallah sedapnyer manis isinyer.. memang bestlah layan mee Udang neh.. aritu ader gak aku wat permintaan sahabatku yang sedang berbadan dua.. mengidam katanyer so balik kerja aku masak n minta tolong SK cepat2 anta kerumahnyer.. Alhamdulillah menepati citarasa ibu mengandung.. maklumlah manakan tau kalau tetiba kita dah masak dia tak mo pulak? haru dibuatnyer.. tapi Alhmdulillah dia sangat happy.. akupun happy... eh panjang lak story.. Jom layan Mee Udang sedap neh he he he

 Mee Udang
ader ke sesapa yang sudi nak try? boleh tengok SINI atau meh aku tepek resepi mudah n sedap neh..

Mee Udang
3 orang makan.

Bahan
1 bungkus mee 250g - celur n tos kan
250g Udang -ikut suka nak buh banyak mana
150ml/ 1 cawan air

Bahan Rampai
1 pokok sawi - secukupnyer
1 btg lobak merah - potong ikut suka
1 Mangkuk Bunga Kobis - Secukupnyer
3 kelopak Kobis bulat - potong
Daun Sup dan Daun Bawang secukupnyer

Bahan Kuah/ tumis
2 Labu Bawang Besar
3 biji bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
5 sudu besar cili kering kisar - ikut kepedasan
3 sudu besar udang kering geragau
** kisar bahan tumis
1 sudu Sos Tiram
2 sudu Sos Tomato
3 sudu Sos Cili
 

Cara2
* Tumis bahan tumis sehingga masak n harum... memang harum he he he
* maukkan Udang.. tumis sehingga masak n sebati
* masukkan bahan Sos..
* tambah air n ikut suka nak banyak mana kuah
* masukkan bahan rampai..
* masak sebati perasakan ngan sedikit garam n gula
* setelah mendidih boleh lah dicurahkan di atas mee yang telah dicelur tadi..
                                   SIAP... SELAMAT MENCUBA..










Selasa, 22 Mei 2012

LEMPENG vs SAMBAL TUMIS IKAN BILIS

Lempeng vs Sambal Tumis Ikan Bilis

Assalamualaikum semua.. nak tepek menu bekpes ari neh.. senang tak? teringin tak? teringin kot lama rasanya aku tak melempeng neh.. terasa ingin nak makan he he he menu mudah neh aku taram pepagi .. menu senang2 jek.. n tapau gi keje terus senang tak? of coz lah kan kalau menu susah2 tu alamatnyer susah lah nak jumpa kat Dapo mudahku tew ha ha ha boleh yer cakap cam tu.. he he he Jom bekpes..

Lempeng vs Sambal Tumis Ikan Bilis
menu simple, mudah n sedap..






Isnin, 21 Mei 2012

SET NASI TOMATO & TETAMU HUJUNG MINGGU

 Set Nasi Tomato

Assalamualaikum semua.. selamat pagi Isnin yang sejuk.. he he he dari semalam cuaca di bangi ni agak sejuk Alhamdulillah.. cuaca redup2 mendung semalam hujan hingga ke petang.. Ok lah ninak n3 menu hujung minggu aka ari Sabtu.. pepagi lepas bekpes kami gi shopping he he he shopping barang keperluan, barang dapo.. Peti Ajaibku pun dah jerit minta diisi he he he.. stok elek..he he he.. tgh2 shopping tu dapat call dari sepupuku.. anak mak usu ku belah bonda yang menetap di teluk panglima garang Klang.. katanya nak datang menziarah bondaku.. he he he aku, SK n Bonda leh lak gi shopping he eh he tapi takpe dia nak sampai umah dalam lepas Asar.. so target dlm kul 4.30ptg.. time tu dah kul 12 kami masih shopping kat Tesco.. ramai lak orang.. nak menimbang barang/ sayur pun panjang Q hu huhu sabo jek kan.. oklh.. sampai umah dekat kul 3ptg laju2 ke dapur selepas solat Zuhur.. aku lebur2 lah menu yang mudah cepat n mengenyangkan.. Nama sepepu aku neh Nur Akmar Liza.. kalau tak silaplah ejaan nama dia tapi aku panggil dia Liza.. Suami n baby boy.. Wan Adam Rayyan.. yang berusia 5 bulan.. Jom layan Set Nasi Tomato yang sempat aku hidangkan...

 Gandingan.. kalini aku wat Acar tumis.. Timun n Lobak
sedap.. nak wat Acar Jelatah takutlak sepupu aku ni baru lepas bersalin cam tak elok lak kalau makan masakan bercuka.. ye tak? he he he

 Ayam Masak Madu Pandan
Simple n sedap..

 mereka sedang menjamu selera
sorrylah kan.. bukan aper.. time mereka ngah makan baru SK ingtkan suh ambil gambo.. 
hu hu hu lupa sibuk sembang2 he he he

Liza & Suami Wan
alamak lupa lah pulak nak ambil gambo Adam..
hu hu hu Adam comel n hensem he he he
kepada kengkawan kalau nak syer resepi t erma tepek kemudian yer..

Jumaat, 18 Mei 2012

PECEL AYAM aka LEMAK CEKUR

 Pecel Ayam aka Lemak Cekur

Assalamualaikum.. Salam semua.. sekejap jek dah sampai hujung minggu.. minggu depan dah masuk Rejab.. subhanallah sekejap masa berlalu.. semoga kita berpeluang menikmati Ramadhan nanti insyaallah.. ok lah berbalik kepada n3 arini.. ni kira menu orang jawa.. ader sesapa yang pernah makan? sedap? sedaplah bagi yang gemar n biasa ngan menu2 jawa neh.. bagi aku mestilah sedap kata anak jawa tak gitu ha ha ha.. menuni kalau orang Jawa eh orang Java sebut PECEL.. bukan Pecal yer.. kalau Pecal tu yang SAyur boleh tengok SINI  jom layan menu sedap n simple neh..

mmmm sedap
aper istimewanyer menu neh..mmmm sedap, mudah, n uniq yang mana ia nyer tidak dimasak di atas api... camana tuh? jom layan resepi simple n sedap neh..

PECEL AYAM

Bahan
250grm ayam (5 ketui ) cuci bersih n tos kan
* 5 ulas bawang merah
* 3 ulas bawang putih
* 7 tangkai cili padi - ikut kepedasan
* 3 biji cekur - ikut suka
* 2 inci belacan
1/2 biji kelapa - kacau ngan air panas n perah santannyer ( erma blender) he he he
garam n gula secukup rasa
 - Goreng bahan bertanda *, tos n kisar/ tumbuk halus

Cara
# Goreng Ayam sehingga masak n garing - ketepikan
# Sediakan mangkuk yang besar n sesuai
# Ketuk2/ penyek2 sedikit ayam yang telah di goreng
# Gaulkan sebati bersama bahan tumbuk
# Tuangkan Santan Suam yang diperah
# Perasakan dengan garam n gula

SIAP.. SELAMAT MENCUBA

Khamis, 17 Mei 2012

Set SK II (Pemberian Insan Tersayang)

 Set SK II pemberian insan KesayanganKu SK

Salam semua.. Alhamdulillah disini ingin ku abadykan dan ku kongsikan kegembiraanku.. he he he sejak aku menjadi suri di hati SK, aku berpeluang menggunakan produk SK II yang pastinya menjadi keinginan setiap wanita untuk memanjakan diri dan menggunakan produk ini... Alhamdulillah n aku benar2 bersyukur kerana SK menghadiahkan kepada ku sebelum aku menjadi isteri SK so kira2 aku dah gunakan SK II masuk tahun ke 3.. Alhamdulillah amat serasi dan selesa menggunakannya.. ni SK hadiahkan kira set yang ke 5 kalau termasuk trial.. itulah kelebihan SK II walau harganya agak mahal namun amat berbaloi untuk menggunakannya.. tak yah nak pening ngan bajet setiap bulan untuk membeli atau topup produk.. setakat ni semua menjangkau hayat 1 tahun... jimat tak? sekiranya ahli redeem poin macam2 dapat.. Alhamdulillah semoga SK dapat manten aku guna SK II ni.. setakat ni aku manten set cuma..he he he jom aku nak berkongsi produk yang ingin ku cuba untuk kali ni..

 Cellumination Mask in Lotion
ia berfungsi untuk menjaga tekstur kehalusan, anti penuaan n kedutan he he he
ok ke? he he he ader sesapa nak syer pengalaman?

harganyerpun agak berpatutan ngan ml nyer...

Ucapan terima kasih yang setingginyer kepada SK (SayangKu)
atas pemberian yang bagiku amat berharga..
Alhamdulillah..


Rabu, 16 Mei 2012

REMIS MASAK SERAI SOS TIRAM

 Remis Tumis Sos Tiram

Assalamualaikum... semua.. menu lunch arini.. pepagi dah sesiap sebelum gi kejer.. sebenarnyer ader story ngan remis neh.. hu hu hu jangan gelak tau.. sebenarnyer ini lah kali pertama seumur hidupku masak remis ni.. n kira kali kedualah makan remis.. remis ni sebenarnyer kakak aku bagi ari Ahad tempohari.. dia beli kat Pantai Remis Kuala Selangor.. first ari ahad tu makan cam takut2 he he he bukan aper sumpah tak pernah tau sebelum neh... seafood yang pernah aku makan udang, sotong, ikan, ketam n kerang hu hu hu kesian tak.. aperpun bila aku try.. ok n boleh terima tekak neh.. so kakak akupun bagilah suh aku masak sendiri.. he he he dengan kesegarannyer masak simple2 akak tumis biasapun dah sedap isinyer kenyal n manis... so bermulalah episod arini aku tumislah Remis neh ikut style aku lak... nampaknyer tidak mengecewakan n sedap... nyum2 SK n Bonda nampaknyer suker.. Alhamdulillah jom layan menu lunch aku arini... Callow..

 Tu dia.. nyum3

lagi fokus sikit.. almaklumlah ni pestime masak tau he he he
Jom aku tepek tuk syer resepi mudah neh..

Bahan2
1kg Remis - Basuh bersih n toskan
1 Labu Bawang besar - mayang
3 ulas bawang putih - cincang halus
1 inci halia - cincang halus
3 btg Serai - mayang
7 tangkai cili padi - ketuk (ikut kepedasan)
3 sudu Sos Tiram
1 Sudu Sos Ikan
Garam n gula secukup rasa..

Cara2
* Panas minyak untuk menumis
* Tumiskan Bawang Putih, Halia, Bawang Merah, cili padi n serai
* Tumis sehingga agak kering n masak
* + remis.. gaul sebati n masak.. x perlu + air bab t remis tu akan mengeluarkan banyak air..
* + Sos Tiram n Sos Ikan
* Perasakan ngan sedikit garam n gula.. memang sedikit bab remis ni dah masin n ader sos tiram n sos ikan so agak2 rasanyer seimbang n... SIAP.. senangkan? SELAMAT MENCUBA..

Selasa, 15 Mei 2012

SPAGHETTY GORENG

 Spaghetty Goreng

Assalamualaikum... menu sarapan pagi neh.. alamak lambat lak meng n3 nyer.. arini bz lah sikit.. ader student Midtem so lambatlah pulok yer... he he he.. oklah ni ok ker istilah neh? alamak kira ok alright lah yer.. neh.. sebenarnyer pernah wat sebelum neh mmmm ntah rasanyer lum ader n3 kot.. suker gak bila goreng spaghetti ni bab dia kenyal2 gitu.. masaknyer pun lebur2 lah yer.. sedap memang best buh lebih sikit daging kisar tu mmm sedap... jom layan Spaghetty versi aku neh..

 Tabur ngan serbuk Origano
bagi aroma wangi.. sedap..

Sedia dimakan.. 
jom.. aku tepek syer resepi..

Bahan (3 orang)

Spaghetti1/2 bungkus - rebus n toskan
1 Labu bawang besar - potong dadu
3 ulas bawang putih - cincang halus
5 sudu Sos cili Maggi
3 sudu Sos Tomato Maggi
1 sudu Sos Tiram
100grm daging kisar - agak2
serbuk Origano

Cara2

* Tumiskan Bawang putih n bawang merah sehingga masak n wangi
* + daging cincang... terus tumis sehingga bahan sebati n masak
* + sos cili, sos tomato n sos tiram.. gaul sebati n seimbangkan rasanya
* + spaghetti.. gaul sekata... perasakan ngan sedikit garam n gula..
* akhir sekali taburkan serbuk arigano secukupnyer... gaul sebati...

SIAP.. senangkan? he he he Selamat Mencuba..

Isnin, 14 Mei 2012

KUIH KETAYAP aka KUIH GULUNG

KUIH KETAYAP aka KUIH GULUNG
 
Assalamualaikum kepada semua sahabat2 dan para pengunjung Halamanku.. maaf tuan tanah tidak berkesempatan nak kemas n update umah yang tak seberapernyer ini... atas kekangan itu mohon maaf bebenyak yer... Oklah ni nak n3 menu bekpes pagi tadi.. sekarang neh cam dah kureng sikit nak masak2 lauk pepagi.. ntah cam nak makan benda2 lain lak he he he.. sebenarnyer ni kuih feberet SK dan bondaku.. tapi yang nak membuatnyer bercinta.. almaklumlah tak selalu ader kelapa parut kat umah neh.. so..alang2 ader lebihan kelapa masa masak lemak aritu aku wat lah inti untuk kuih ketayap neh... bila Bonda n SK jenguk kat Dapo.. senyum2 lah mereka.. ha ha ha.. mak tanya bila wat inti? he he he aku gelak.. baru taram n lebur pepagi neh.. he he he he he.. jom layan menu sarapan yang mudah disediakan tapi jarang ader kat Dapo mudah ku itew he he he
 
 Kuih Ketayap yang siap digulung he he he
cantik tak.. sumpah pakai pewarna hijau n perasa pandan 
hu hu hu takde stok pandan kat umah neh..

potong sesiap senang nak makan ye tak?
ader sesapa nak try? alah malulah senang jek he he he