Jumaat, 25 Februari 2011

Brownies Mudah K.Hana..

Brownies Mudah K.Hana

Morning semua... Selamat Pagi Jumaat..harini x de Usrah..pepagi n3 dengan hati yang sangat girang...macam2 perkara ..ptg ni balik kg.. umah MIL.. itu lain.. ader lagi yang sangat best bagi aku.. tunggu t aku n3.. memang aku nak sangat n3 insayaallah... di atas mood n kegirangan hati ni.. aku gi jengah dapo K.Hana... n aku jumpa sesuatu yang.. yummy n aku teruja nak try.. aper taknyer aku akan laju2 try bila mudah n ader bahan kat umah tu... aku terus wat.. betullah Kak Hana.. SK makan laju jek.. x sabar tunggu sejuk... he he he tqvm Kak Hana n pentumbang resepi simple n sedap ni...Tapi kalau korang nak tgk versi yang cantik blh tgk Dapo K.Hana jom aku panjang2kan resepi tuk korang lak.. jangan x cuber yer...


RESEPI BROWNIES MUDAH


sumber asal : wssary@myresipi.com
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
6 sb serbuk koko
1/4 cawan mentega cair
1 cawan gula- hana buh 1/3cwn gula putih, 2/3cwn gula perang
1/2 sk vanilla
1/4 sk garam
1/3 cawan tepung gandum
2 butir telur
1 cawan kekacang - optional

Cara-cara

Panaskan oven suhu 160-170 darjah celcius.Taburkan sedikit tepung dalam loyang empatsegi berukuran 18cm - hana sapu loyang dengan butter
Masukkan mentega cair,koko,gula,vanilla,garam,tepung dan telur ke dalam mangkuk.
Gaul sebati. Masukkan kekacang jika mahu.
Masukkan adunan dalam loyang dan bakar lebih kurang 25-30min.



Khamis, 24 Februari 2011

Ayam masak Kicap BerKerisek 2

Ayam Masak Kicap Berkerisek

Salam semua.. morning2 mmmm arini nak n3 menu berkerisek lagi he he he ni request dari SK.. aku tgk SK suker gak makan lauk ni..selain masak merah n kari..yang penting ringan otak bila ader request.. kalau sokmo kena pikir.. hu huh u alamatnye setiap ptg sebelum balik kejer kat opis ni riuh nak masak aper? aper yg ader kat peti ajaib? ha ha ha..oklah.. lauk dinner mlm tadi... sebenarnyer memacam cara yang diolah untuk menyedapkan masakan.. camtu gak ngan aku.. yang penting sesuai... kekadang + santan kekadang wat tambah kerisek.. due2 sodap n boleh dijadikan resepi.. tuk di kongsi bersama kawan2 he he he owang jawa ni memang suker masak2 kicp ni.. he he he he.. pernah wat n tepek resepi.. kalu nak boleh tengok SINI sedap n x rugi cuba... jom layan lauk kegemaran kami ni he he he

Ayam MAsak KIcap Berkerisek..
selalu kalau wat masak kicap ni suker wat pekat2 n serai lebih.. mmm aroma sedap jek.. he he

Rabu, 23 Februari 2011

PACERI TERUNG

Paceri Terung
Salam semua.. kebizian melanda.. he he he x sempat nak n3.. singgah umah kengkawanpun x sempat.. sorry yer.. tapi arini aku nak juga gi umah kengkawan.. tgk kat tetingkap fuh semua2 wat menu best.. ruginyer tak join menu n tapau... hu hu hu... ok lah ni n3 menu dinner.. teringin nak mkn paceri.. nenas lak x der.. yang ader terung.. ah.. terungpun terung lah.. nak abiskan stok keririk aritu... bukan wat paceri jek.. wat ayam masak kicappun aku taram gak kerisik... bab aku ni 'M' sikit.. beli kerisek readymade.. bila dah buka memang x leh simpan lama... tu yang kena gak perabih he he he

Paceri Terung..
selalu wat suker wat pekat2 he he he


-PAJERI TERUNG-

Bahan2

4 biji terung panjang (potong ikut suker)
2 sudu besar rempah kari daging
1 cawan santan pekat
2 sudu kerisek
1 btg kulit kayu manis
1 biji bunga lawang
1 sudu besar udang kering
2 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
minyak untuk menumis
garam n gula secukup rasa

Cara-cara
*Blend bawang putih, bawang merah, udang kering. Gaulkan dengan rempah kari.
*Tumis bahan blend tadi dgn rempah kari , kulit kayu manis dan bunga lawang sehingga pecah minyak.
*Masukkan santan, biarkan sampai mendidih + terung, , perasakan dgn garam dan gula . Masak sehingga kuah pekat. akhir sekali + kerisek... jika ingin berkuah + air..





Isnin, 21 Februari 2011

CEKODOK PISANG aka JEJEMPUT PISANG

Cekodok aka Jejemput Pisang versi Aku he he

Assalamualaikum semua...morning.... n3 pepagini.. fuh setelah bz seawal 8pg tadi.. lega selesai.. Ok ni nak n3 menu sarapan kami... cekodok aka jejemput pisang.. mmmm wangi jek kan masa menggoreng..pepagi tadi.. panas2 lagi nie... cuma kalini aku wat lain sikit.. maklumlah byk betui pisang berangan SK bawak.. so.. ni versi special 'M' sikit... he he he  tgk dlm pic tu.. meriah tak...Pisang.. sebahagian aku blend n sebahagian aku potong.. so setiap satu cucur adalah slice pisang tu dok dlm tu.. SK suker pure pisang katanyer... he he he meh aku tepek resepi..

Bahan:
*5 biji Pisang Berangan Besar
  3 biji pisang (Potong)
*2 cwn tepung
*1 cawan gula
*1/2 cwn Air

Cara
- Blend bahan bertanda *
- Campur n gaul sebati ngan pisang yang dipotong
- Panaskan minyak n goreng adunan n pastikan siap skop ader potongan buah pisang.. goreng hingga masak n garing... angkat..
- Boleh dihidang.. selamat mencuba...


mmm SK kata.. lebih pure n juicy.. he he he
betul ker istilah tu.. hantam sajakah... he he he

Jumaat, 18 Februari 2011

MENANG GA KAK ROSE@ILA LANGKAWI

Assalamualaikum semua... betapa senang beta punya hati he he he la la la la menang GA.. Syukur Alhamdulillah.. bertuahkah aku? sebelum tu meh aku n3 pengumuman pemenang GA PEMENANG GA RBM he he he ni aperpun tqvm kepada pihak penganjur Kak Rose@ila Langkawi yang baikhati sudi menganjurkan GA n rezeki i menang ok.. ha ha ha ha happy tau.. aper taknyer memang pestime ok..
Ok sebenarnyer semalam aku dapat so arini aku n3... kepada rakan2 yang join Tahniah juga...
Jom aku tepek dulu intro n3 PEMENANG GA..

4 hadiah saguhati jatuh kepada:

NANAKIMIE
HALAMANKU
CONTEST PN IETA
MIMIE ADDNIN

Kepada semua pemenang: sila berikan alamat anda kepada admin RBM di rosfazila@gmail.com untuk menuntut hadiah anda.(jangan lupa link RBM di sidebar anda dan cita ttng kemenangan anda di post seterusnya ye)
Tahniah!

Meh ni n3 GA yang dimenangi.. he he he tq Kak Rose comel2 sesangat..

Ha.. tu dia... best tu...

Teddy bear yang Tomei he he he he

Peanut..
kalu korang pernah makan gula2 zaman aku kecik2 dalam pembalut yg ader gambo Udang..
rasa kacang tumbuk... sedap.. tapi versi ni beso.. puas ati mkn... he he he..

Mee Goreng

Mee Goreng

Morning2 selamat pagi Jumaat.. penghulu segala hari.. sekejap jek dah hujung minggu... On ni nak tepek n3 sarapan pagi kami.. panas2 lagi ni... he he he tapau gi kejer jek... lum capan lagi... semua2 dah capan?.. menu yang mudah n cepat disediakan dipagi harini...+ + haiwan aper jek yang ader kat peti ajaibku itew.. tentu tentu udang.. ayam.. togey n daun kuchai.. he he he senang kan.. Jom sarapan sesama...

menu bekpes kami... mee goreng sedap..

Khamis, 17 Februari 2011

KUIH KASWI PANDAN

Kuih Kaswi versi Pandan

Assalamualaikum semua.. selamat pagi Khamis.. mmm cepat betul masa berlalu... Ok lah n3 arini nak syer kuih Kaswi ni menu sarapan pagini... he he he watnyer malam tadi.. SK x der.. cam biaser gi main futsal.. so dari x wat aper godak2 lebur2 n kukus.. he he aura mengukus dah mari he he he kalu tak bercintanyer nak mengukus ni.. he he he nak resepi bleh tgk SINI cuma tang gula kabung erma tkr ngan gula putih n air erma ganti ngan air pandan.. pepagini ok ker mkn kuih ni? tapi SK suker.. he he he meh sarapan.. ni tapau baak gi opis.... he he he he

mmm ready tuk sauna... Kukus da... satu adunan dapatlah 10 acuan..
senangkan .. taram jek dalam acuan x der nak potong2 he he he

Ok siap... tabur2 jek x golek bab nak tapau gi kejer..
nyum3 sedap... ok atas permintaan meh aku tepek resepi tuk dikongsi bersama

Bahan-bahan


2 ½ cawan tepung gandum
½ cawan tepung ubi
½ cawan tepung beras
1 cawan gula pasir
sedikit kapur sirih
2 cawan air (daun pandan blend)
½ biji kelapa parut (ambil putih sahaja) + garam

Cara2

*campurkan tepung gandum, tepung ubi n tepung beras .bancuh dengan air pandan  hingga tidak berketul (blend) lagi senang n cepat.
*masukkan kapur sirih hingga ada bau kapur pada adunan.
*+ gula
*adunan tadi haruslah tidak terlalu cair.
*masukkan dalam acuan atau loyang yang telah disapu ngan sedikit minyak..dan kukus hingga masak dalam 30-40minit...
hidang bila dah sejuk...



Isnin, 14 Februari 2011

KUIH BAKAR JAGUNG aka BINGKA JAGUNG

 

Salam semua... morning... ader yang sambung cuti? he he he seronok lah yer.. aku plan nak cuti gak tuk sambung sampai esok.. maklumlah esokkan cuti Maulud ar-Rasul... aperkan daya sok 9pg SK ader meeting so.. kita luperkan jer ok... he he eh ok lah n3 harini nak syer kuih Bakar Jagung atau Bingka Jagung he he he ader ker yang wat? he eh he tapi memang best.. kuih yang aku wat n Alhamdulillah SK suker... resepi asal Dapo Izzahdaut atau Dapo Cikgu Zana cumer aku dah edit2 ikut bahan yang ader kat umah.. selalu wat Kuih Bakar Pandan.. kononyer nak wat Kuih Bakar Pisang.. tgk kat kat dapo Izah tuk SK tapi... xder lah pulok budak pisang ni.. so aku tukar ngan Jagung... he he eh sedap tau.. meh cuber 

yang ni dah ready nak masuk oven..
meh aku tepek resepi mudang n sedap ni...

Bahan2


1 sisir pisang masak di lenyek kasar - erma tukar 1 cwn jagung (dlm tin)
1 cwn tepung*
3/4 cwn gula*-boleh kurangkan
1 cwn santan*
1 cwn susu sejat/cair*- saya guna susu segar
1 biji telur*
2 sudu besar butter*

Cara2

1. Blender semua bahan*
2. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
3. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter
4. Bakar 180C selama 45 minit.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
5. Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi bestt
*Kalau nak potongan cantik kena tunggu kuih sejuk dulu, 
 
ni dah siap bako n kuar dari oven
bakr agak garing tgk kerak tepi2 SK suker... he he he

Wokey kengkawan siap ... boleh mkn meh2 he he he


Khamis, 10 Februari 2011

Puding Roti Pandan II

Puding Roti Pandan

Salam semua.. n3 kalini menu berulang Puding Roti Pandan ... ader permintaan so kita wat lagilah yer.. he he he cuma kalini tergaring sikit... tapi SK suker lak yang garing ni... sebelum ni ader gak wat Puding Roti ni.. permintaan Kak Rose@ila kita.. byk n kita jamu lah tuk urusetia KPK.. sambutan Ok n ramai kata sedap he he eh betul ker sedap.. syukur selesai.. SK kata sedap he he he sedaplah tu he he he ader sesiapa nak cuber bleh tgk SINI atau resepi asal Dapo K.Hana

Puding Roti Pandan senang n cepat disediakan...

Wat guna 8 keping roti.. byk tu... tapi SK mkn laju jek he he he

Rabu, 9 Februari 2011

Nasi Goreng Kerabu

Nasi Goreng Kerabu

Salam semua... morning..eh morning ker? he he he nak dekat tengahari baru ader kesempatan nak n3.. ni pun jap lagi ader meeting kat Akademi Islam.. postmoterm KPK... kul 12.00.. insyaallah hadir... ok lah nak n3 menu sarapan pagi yang mudah n senang nak wat.. cam biaser.. kenalah wat aper yang ader kat stok peti ajaibku itew... ye tak... jom layan menu Nasi Goreng kerabu versi aku... kepada sahabat2 yang pakar tu jangan marah yer... versi akuni simple tpi sodap kata SK.... he he eh

Nasi Kerabu simple versi aku .. makan ngan keropok ikan.. nyum2 sedap..
meh aku tepek resepi kalu ader sesiapa yang sudi nak try...

Bahan A
2 cawan Nasi - tuk 2 orang
3 ulas bawang putih - ketuk
1 labu bawang besar - mayang
3-5 cili api - ketuk (ikut kepedasan)
5 bt serai - mayang
1 sudu kerisek
1 sudu sos ikan
*Sedikit Daging Ayam (potong dadu)
*Sedikit Daging Lembu
boleh ganti ngan aper2
* Sedikit Sayur Kobis - mayang
* Sedikit Sayur Sawi - mayang

Cara
* Panaskan minyak tumiskan bawang putih + bawang besar + cili api sehingga layu n wangi...
* + Daging ayam + lembu.. + Sos Ikan + serai gaul shingga masak
* + Nasi.. gaul sebati
* + kerisek + perasakan ngan sedikit garam
* + sayur... gaul sehingga mesra n masak... siap...

SELAMAT MENCUBA

Selasa, 8 Februari 2011

Mee Ladna

Mee Ladna Ayam

Salam semua... n3 pepagi he he he tak lah pagi manapunkan... oklah ni n3 menu Dinner yang senang n cepat disediakan... kekadang boring gak mkn nasi ari2 he he he bukan aper tak tau dah nak masak lauk aper he he he ni sesekali tukar selera kita makan mee ladna.. rampai2 ikut aper jek yang ader kat dalam peti ajaib so.. he he eh kira hallallah year.. yang penting sedap n laju jek SK makan... Jom layan Mee Ladna simple versi aku.....

Memula goreng Mee Kicap dulu...
resepi... utk 2 orang mkn..

2 keping mee kering - rendam n tos..(ikut suker mee aper)
3 ulas bawang putih
1 sudu kicap pekat
2 sudu kicap cair
2 sudu Sos Tiram

Cara :
* panaskan minyak tumis bawang putih
*+ mee yang telah direndam
* + kicap pekat +kicap cair + sos tiram..
goreng kering... Siap


Mee belum + kuah

Bahan tuk Kuah

3 ulas bawang putih - ketuk
7 tangkai cili api - ketuk (ikut kepedasan)
3 sudu sos tiram
150grm isi ayam (ikut ape2 yang disukai)
1 btg lobak merah - potong ikut suker
sedikit bunga kobis - potong
sedikit brokoli
1 sudu tepung jagung + 3 sudu air  utk pekat kuah
garam n gula secukup rasa

Cara:
* Panaskan minyak
* tumiskan bawang putih.. + ayam kacau hingga masak
* + cili api yg diketuk
*+ sayur2 pilihan
* sos tiram.. kacau  sehingga sebati n masak
* perasakan ngan sedikit garam n gula
* bancuhan tepung utk memekatkan kuah...
Siap.. siram / tuang atas mee yang telah siap..

Tu Dia Mee Ladna versi Aku he he eh

Isnin, 7 Februari 2011

Ayam Cendawan (Hokien)

Ayam Cendawan (Hokien)

Salam semua.. selamat pagi Isnin... mmmm masih mood cuti? he he he.. aku semalam lagi dah masuk opis.. he he he.. harini 7pg aku dah terpacak masuk opis.. SK ader kursus Koperasi kat Maktab Kerjasama PJ.. alang2 aku memang bz pagini tu yang datang awal.. Pepagi aku dah ke Despt. Dep. Pos Surat n HRM tuk borang interview... he he he pepagi aku dah setup tuk interview pensyarah...kul 9.00 on.. settle...
Ok lah.. ni nak syer n3 menu.. cny aku tak kemana lepak n kemas umah.. perabot baru sampai.. so byk kojer he he eh.. Kebetulah KakakKu sekeluarga datang dari JB.. so x beraya meh kita makan menu cny.. he he he aku sering kgak wat menu ni.. kalu nak wat klepot pun guna resepi samer... jom layan Ayam Cendawan (Hokien) versi aku... sedap...


mmm sedap kan? meh aku tepek resepi senang n sedapni..
masak ngan api yang besar n cepat.. siap tak lebih 10minit...

Bahan Utama

350grm Ayam - Potong kecil/ ikut suker
Cendawan Kering aka cendawan Jepun - rendam ngan air panas, Tos , Potong 2

Bahan Tumis

3 ulas bawang Putih - Ketuk n Cincang
1 inci Halia - Mayang
5 tangkai Cili Kering - Potong, cuci n tos.
3 sudu Sos Tiram
3 sudu Kicap Cair
3 sudu Kicap Pekat
sedikit air
1 sudu tepung jagung - bancuh ngan 3sudu air (utk pekatkan kuah)
garam n gula secukup rasa

Cara2

* Tumiskan bawang putih, halia sehingga wangi..
* + ayam + cili kering.. gaul sebati... balik2kan hingga ayam masak
* + sos tiram, kicap cair n kicap pekat
* + air ikut suka nak kuah byk mana... perasakan ngan garam n gula
* + air tepung jagung untuk memekatkan...

siap n boleh dihidangkan... mudahkan? nak best... + sayur Sawi celur masa menghidang.. tapi erma x wat..xde stok he eh he.. hidangan yang sempurna.. lauk + sayur... he he he






Rabu, 2 Februari 2011

Kari Udang Mamak

Kari Udang Mamak vs Bendi

Salam semua... Selamat Menyambut Tahun Baru China tuk rakan berbangsa Tiong Hua n Selamat Menyambut Cuti Tahun Baru China kepada semua... hu hu hu ader yang dah cuti? erma masih kerojer.. Sok baru mula cuti... mmm cuti x kemana malas nak merempuh jem... boleh camtu? ye lah bagi peluang kaum China lak berayer... bukan aper.. selain cuaca yang x menentu...hu hu hu.. Ok lah.. n3 kalini menu makan malam.. ye lahkan.. time2 sejuk2 hujan2 kita pekena kari mamak kasi panas sikit badan ha ha ha.. boleh camtu? wokey.. layan menu mudahni....

Kari Udang
sedap mkn ngan nasi panas2 ngan cuaca yang sejuk2 ni...

Selasa, 1 Februari 2011

Roti Sardin Lagi

Roti Sardin
Morning semua... Salam Febuari.. sekejap jek masa berlalu.. pejam pelik.. kita dah tinggalkan Januari.. ok.. n3 pagini.. menu sarapan pagi yang senang n cepat nak sediakan... kenyang pun kenyang.. taramlah banyak mana inti sardin yang kita nak ye tak? he eh eh  jom sarapan... hujan2 ni cepat betullah lapo.. apelah bahaya.. takut jarom timbang x mo nak pusing dah ha ah ah ha... pernah dah wat.. nak blh tgk SINI


SK request.. tu yang wat tu...