Khamis, 31 Disember 2009

Jom..Jom..Jom Heboh

Harian Metro (Aku & Kak Zahida)


Cam gempak jek kan... ni N3 aritu... aku lambat N3 sorry...Kisahnyer... Kak Zahida.. member baik n banyak berbudi padaku..kisah lame.. memang dah lama aku x jumpa malah terputus hubungan antara kami setelah dia sekeluarga berpindah ke Pontian Johor n lebih haru bile dia tukar no... tapi tuhan menemukan kami kembali... Kak da tel aku..lega n syukur... Dia memang selalu dtg KUIS bab ramai x-student yang sambung belajar kat sini... kami berjumpa n dia ajak aku gi Jom Heboh penutup 2009 di Bukit Jalil... Sebenarnyer ni kali pertama aku join jom Heboh coz malas nak berasak... Mekasih Kak Da coz sudi jejak Erma... cewah.. jom layan gambar...

Gether2 masuk paper...he he he lepak n tangkap gambar kat booth Harian Metro

Barang Rampasan Berbayarku... (gerai MR.POTATO) memang murah n berbaloi


1 pek kuhadiahkan kepada Kak Da he he he hadiahke? sajer ole2 jom Heboh


Ni jek yang aku rembat berbayar... juga satu set Teh Sabah tuk Mak Pah (mak K.Da) he he ole2..yang lain...x larat da...













Rabu, 30 Disember 2009

Mee Kuah

Mee Kuah
Makan malam yang simple n mengenyangkan... SK ku request tuk makan mee jek... nak goreng da selalu wat so... aku wat kuah ala ladna...so simple mudah n menepati citaraser... mee pakai mee kering bab x stok mee kuning kat umah ni.. he he so jom makan..


Mee Kuah jom join jangan segan..makan.. makan...makan..

Selasa, 29 Disember 2009

Jemput-jemput Ikan Bilis vs Sambal Kicap

Jejemput Ikan Bilis vs Sambal Kicap
N3 ni minum petang yang simple, mudah n digemari...amacam...boleh camtu... jejemput istilah java @ johor... cekodok..mmmm kat selangor n cucur belah utara....yeke? lebih kurang ler... aku bile nak cepat n tak tau nak wat aper...aper lagi terus kuadun tepung2 itu n ku gaul sebati bawang n ikan bilis...sedikit perasa n cebus... di kolam minyak panas he he rangup diluar lembut di dalam... nuget malaysia he he he..mesti ader lawan sambal kicap baru cukup sifat...kalau vs sos ok gak...ikut selera... jom layan...

Jejemput vs Sambal KicapKu.. jom jangan segan2



Kerabu Mangga

Kerabu Mangga

Kerabu mangga again ce ce cewah... mm lama gak tak wat kerabu...skang ngah bz sangat ngan program2 akhir tahun... masak tetap masak cumenyer sumer menu yang mudah2 simple n main lebur melebur jek.... kalini ader stok mangga muder so... mengerabuler budak akuni....bleh camtu...he he he jom layan...


Kerabu Mangga MudaKu

Bahan-bahan
  • 3 biji mangga muda - sagat
  • 3 sudu besar udang kering - goreng tanpa minyak dan blend/ sebahagian tabur
  • segenggam kacang tanah - nk sedap goreng tnpa minyak! buang kulit
  • 7 biji  cili padi - suker pedas hi hi hi
  • 3 sudu secubit ikan bilis goreng
  • 2 tangkai kacang panjang - potong
  • 3 sudu air lemon
  • 1 sudu sos ikan
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 3 sudu besar gula perang
Cara-cara 
**Masukkan semua bhn dalam lesung dan tumbuk kasar.
    Gaul rata perasakan ngan garam dan gule.

siap dhidang!



Isnin, 28 Disember 2009

Durian....oh Durian...

Bubur Durian
N3 kalinier...tada... bubur Durian... aku ni baru berjinak2 makan durian he he he... dalam 2-3 tahun kebelakangan ini.. sebelumni...fening ngan bau... tapi tang tempoyak lum leh lagi... Sian Kak Hana jepung nun.. sorry... t balik malaysia... leh pulun k...he he he.


Yummy syedap..


Manyaknyer durian...

Apa yang penting KERJASAMA!! SayangKu kena buang kulit he he tu yang kena ambil gambar

Jom... sila jangan malu2 k.

Sabtu, 26 Disember 2009

Pisang Goreng


Pisang Goreng Panas


Menu Simple n digemari... ni pisang yang aku bawa dari kg... x banyak he he he biaselah kalau balik kg...mesti ader bekalan itupun kalau ader stok kat umah mak... ni memang pisang made in tepi umah... jom layan menu minum petangku...

Pisang Goreng PanasKu..

LempengKu vs Sambal Hijau

Lempeng vs Sambal Hijau

N3 kalini... lama aku tak melempeng... selalunyer kalau aku melempeng sambal hijauler menjadi lawannyer... ni resepi java hehe jangan mare...dah anak javaler katakan.. jom layan menu simple nie...
Lempeng vs Sambal Hijauku
Tang Sambal Hijau.. jom kita syer resepi ringkas nie...
Bahan :
* 3-4 tangkai cili hijau
* 4-5 cili padi (mengikut kepedasan)
* 1 labu bawang besar
* 3 ulas bawang merah
* 1 ulas bawang putih
* sekecup ikan bilis
air asam jawa
Cara - cara :
kisar/ blend bahan2 bertanda * , kemudian tumis sehingga agak kering n pecah minyak... masukkan air asam jawa.. perasakan ngan garam n guler...siap dihidang untuk di cicah.. mudah n cepat..



Jumaat, 25 Disember 2009

Popia Goreng

Popia Goreng.
N3 kali...yuhu...kak Shielaku... mekasih banyak..percubaan pertama yang tidak mengecewakan..memang sedap n licin... he he wat tuk sarapan pagi...puas SK meneka aper inti dier...Papaya muda@ betik Muda.... he he he... banyak gak aku wat...disamping nak habiskan kulit popia yang nak merajuk dikacau dek kesejukan ice he he...
Sedap gak bile cicah ngan cili...

Inti...Papaya muda yang disagat n ditumis....
Yang paling aku suke bile inti ni tahan...popia x basah, berair n cepat basi... bila aku frozenkanpun... memang best...bleh wat lagi... mekasih sifuku kak Shiela...idea yang macho...cuma tang rempah ikut suka aku he he he...

Popiaku...

Khamis, 24 Disember 2009

Sayur Goreng

Sayur Goreng
Sayur ni wat kawan makan ngan Ungkep Seafoodku itew... memang best... kalau nak tau SK bukan orang jawa...walau sering aku masakkan menu ungkep ayam, daging atau seafood...die memang suke...tapi kelako biler dia request...." Ayang lama x masak Ureq...buat masak Ureq yang" dulu mula2 aku dengar aper lagi gelak sakan aku... sebab x pernah dengar...bile die terangkan... " oh... itu bukan Ureq.....Ungkep...." he he he... whatever aku bersyukur kerana die terima n gemar masakan jawa..... cuma tang tempoyak n petai die x leh tinggal berbangding aku... Sabarjek...

Ungkep Seafood

Ungkep Udang
Salam... Sorry kawan2 ku... aku N3 tapi tak mau lak...tenetpun cam meragam...maklumler sini hujan manjang...Kak Hana..menu kiter samer arini cumer die wat Ungkep Ayam n aku wat Ungkep Udang... memang sedap... selalu wat ungkep ayam atau daging... sajer ubah selera...n tak mengecewakan... aku tambah cili kering bagi merah n pedas sikit... to Kak Hana..jajal gawe..enak koyok ayam...ngko nek west digawe ngomong yo... Takkan Mati Jawa di Jepun...
Ungkep Seafood...


Bahan-bahan
250g Udang - (boleh guna Ayam @ Daging
*3-4 biji bawang merah
*2 ulas bawang putih
*2 sudu makan ketumbar
*1 sudu makan jintan putih
*1-2cm kunyit hidup
*1cm halia
*5-6 bijik cili padi - jika ingin ungkep pedas
2 batang serai - ketuk. kali nih blend@tumbuk jerk skali
sedikit air asam jawa@ sekeping asam keping
sedikit garam n gula (perasakan)
air

Cara-cara

kisar @ blend bahan yg bertanda *.
panaskan minyak. tumis bahan tumbuk dan juga serai hingga pecah minyak.
masukkan udang. tambahkan air sedikit. tutup . masak hingga udang masak.
masukkan air asam jawa@asam keping dan juga garam. bila dh agak kering tutup api.

Rabu, 23 Disember 2009

Ayam masak Kicap

Ayam Masak Kicap
N3 kalinie masakan yang senang n digemari ramai... mudahkan...Ayam masak Kicap... SK aku akan request bile aku x masakkan...bukan lamapun paling tak seminggu mesti ader menu ni... he he lagi suker...sonang keja den.... jom layan....

Selasa, 22 Disember 2009

Bergedil Daging

Bergedil Daging
N3 kalini... menu kegemaranku...MILku dah faham dah...kalau ader kenduri atau aper2 majlis mesti ader menu ni n pastinyer ader bahagianku...bukan sikit kadang lebih 20biji kau... malu gak mula2 tapi lama2 biase he he he bukan tak leh wat sendiri...kalau tinggal makankan lagi best... akuni Menantu Tunggalnyer...aritu lepas kenduri pernikahanku... SK bawa bekalan Bergedil dari Keratong he he..."Ayang... ni mak mertua ayang wat Khas tuk ayang"... sekali aku buka fuyo...banyaknyer......siap frozen he he he sayang MILku ewah...Ikhlas tau...

Kentang Sambal

Sambal Kentang
Ha tu die...alang2 wat menu kentang...kita join sekali sambal kentang ni.... wat simple2 jek.. yang penting erk... kenyang n licin... layan ngan nasik panas2... jom layan....

Isnin, 21 Disember 2009

Ulam vs Sambal Tempoyak

Ulam Timun, Kacang Bende Celur vs Sambal Tempoyak
Ha...tu dier...segalanyer cepat n mudah...sambil wat sambal sardin..kepalaku ligat memikirkan sayur ape? ha ulam timun... Kacang Bendi celur....aku suke tapi aper lawannyer?.... aku teringat stok tempoyak pemberian MIL. Ha aper lagi... sebenarnyer aku tak makan tempoyak...tapi utk wat @ masak no hal...cume kena jadi ninja jap he he he jangan mare... x thn bau... tapi febret SK n DeqNa... yang penting kepuasan orang makan aper yang disukai... jangan suruh makan dah ler...
Set Ulaman vs Sambal Tempoyakku...

Sambal Sardin

Sambal Sardin
Salam...lauk ni request dari DeqNa... katanya dah lama aku tak masak sardin...n stok sardin yang tak berganjak...aper lagi...horey, horey ler.... mudah n cepat...balik kejapun dah lewat...SK pulak balik awal....so sebelum dier datang makan mlm aku kena ready segera.... Komen SK.." dah lama tak makan sambal Sardin Ayang....sedaplah Yang" lega he he he senang hati... he he he

Ahad, 20 Disember 2009

Sayur Campur

Sayur Campur (ChapCai)
N3 Sayur Campur lagi? he he jangan marah...memang suker makan sayur campur yang senang, ringkas n licin he he he...jom makan...

Sabtu, 19 Disember 2009

Teh Tarik

Teh Tarik
Minuman Panas kegemaran SuamiKu Teh Tarik...mesti kena kaw... die request tuk sarapan pagi...tak lupa DeqNa juga menggemarinyer...mungkin tak sehebat teh tarik Mamak tapi bak kata SuamiKu..."Teh Tarik Ayang ni sedap n cukup rase" cewah... kembang idung aku he he jom kita minum dulu...

Sarapan Pagi

Selamat pagi... ni set sarapan pagiku yang simple, macho dan digemari he he he...besar punya penyakit "M" ku ini... Hari ini Hari Pertama aku sarapan bersama SuamiKu, 1 Muharram...Tahun Baru 1431...breakfirst bersama SK n DeqNa... Pagi yang tenang... Teh Tarik kegemaran SuamiKu n DeqNa... sebenarnyer Menu sarapanni request dari SuamiKu....

Cekodok vs sambal kicap wallah.... jom capan came...

Jumaat, 18 Disember 2009

ChapCai

ChapCai
Mmmmm bile makan mesti ader sayur...cewah.... tapi memang betullah..SK ku tak kisah akan kewujudan sayur2 berbanding aku... biar lauk simple janji sayur mengancam bleh camtu? he he jom... makanan sihat...

Telur dadar Ayu..

Telur Dadar Seafood

N3 kali ni...Telur Dadar Ayu.. sajer kasi die ayu sikit.. menu tambahan yang digemari ramai... cuma telur dadar kalini ader special sikit bila aku lebur bersama daun-daunan n udang cincang... sesekali ubah selera...he he jom layan...kita makan samer...

Daging Blackpaper

Salam...Daging Blackpaperni...menu mudah n cepat disediakan.... sekarang aku x pasti boleh ke lagi guna istilah "Dapo Bujang Senang" he he dah jadi suri...cewah... jom layan menu simple n digemari SuamiKu n DeqNa..

Daging Blackpaper

Wat tak banyak... tuk satu hidangan jek... jom makan


Bahan-bahan
500gm daging batang pinang- (Potong tipis)

1 sb serbuk lada hitam yg ditumbuk kasar - lebihkan jika ingin lebih pedas
1 biji lada benggala hijau
1 biji lada merah
3 sb kicap manis
2 sb sos tiram
1 cawan air
1 sb tepung jagung yg dibancuh dgn 2 sb air
1/2 sudu garam halus dan 1 sb gula
minyak utk menggoreng

Cara-cara
Potong daging nipis2 . Bersihkan dan toskan. Mayang/ rampaikan kedua2 lada.
Panaskan minyak. Goreng daging lebih kurang 3 - 4 minit dan ketepikan. Kurangkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar shj. Masukkan serbuk lada hitam dan kacau hingga berbau wangi dan masukkan lada merah. Lepas itu masukkan kicap manis, sos tiram, garam dan gula. Kacau sebati.

Masukkan daging dan kacau sebati dan masukkan air. Sekiranya ingin lebih berkuah, lebihkan sukatan air. Biarkan mendidih, barulah dimasukkan lada benggala dan bancuhan air tepung jagung. Boleh dihidangkan dgn nasi panas2 . Mudahkan selamat mencube..

Isnin, 14 Disember 2009

Hari Pernikahanku



Pasangan Suami Isteri...Erma & Faizal

Salam.... N3 kali nie aku nak berkongsi Hari Bersejarahku..... Hari Pernikahanku.
Aku macam tak percaya....cewah...hari Bersejarah Ini tiba juga... persiapan yang dibuat sekadarnyer.... Tarikh keramat ini dipilih oleh Bonda kesayanganku...atas alasan aper? hanye die yang lebih memahami...

10 Dis 2009 bersamaan 23 Zulhijjah hari Khamis....tepat jam 3.00ptg kami diijabkabulkan dengan kesederhanaan tetapi meriah... hanya keluarga dan saudara terdekat yang turut sama meraikan majlis kesyukuranku...

Saat diijab Kabul (Pernikahan)

Mendengar Ta'liq

Penyerahan wang Mas Kahwin (RM 1,000.00)

Batal Air Sembahyang...Pemberian Suamiku....Seutas Rantai

Kesyukuran atas pemberian...

Rantai Tangan.... Terima Kasih Suamiku.....

Pemberianku Sebentuk Cincin Suasa bertatahkan Batu Serai Kuning

Bimbingan Imam Hj. Hamin...memegang dahiku dan membaca doa..Sunnah Rasulullah

Dulang iringan dari pihak lelaki....Dulang iringan dari pihakku.....

Aku sisipkan agenda memberi cenderahati kepada bonda....dan abang (waliku) dari pihak lelaki kepada kedua ibu bapanya...

Doa kalian mengiringi Kebahagian Kami....

Gambar Kenangan Sekeluarga....

Alhamdulillah semua majlis berjalan lancar dan kini.... Aku telah bergelar seorang Isteri.... Moga Allah memberkati dan merahmati hubungan dan kebahagian kami semua......

Kepada rakan blogku.... kad jemputan akan menyusul...Insyaallah...untuk Majlis Pernikahan ini agak sederhana, tertutup n untuk keluarga sahaja....